GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mračne prognoze za njemačku ekonomiju

Mračne prognoze za njemačku ekonomiju
SUMORNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.02.2024 / 19:33
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Nakon pada BDP-a u posljednjem kvartalu prošle godine, njemačko gospodarstvo u narednim mjesecima ulazi u tešku fazu. Državni zavod za statistiku potvrdio je u petak preliminarne podatke da je BDP u posljednjem tromjesečju 2023. smanjen za 0,3 posto u odnosu na prethodno.

"U posljednjem tromjesečju pad investicija usporio je gospodarski rast, dok je potrošnja blago porasla", rekla je direktorica instituta Ruth Brand.

Ekonomisti vjeruju da će ova slabost gospodarstva trajati još neko vrijeme.

U posljednjem mjesečnom izvješću središnje Bundesbanke procjenjuje se da će i proizvodnja u tekućem tromjesečju lagano pasti. Pad BDP-a dva kvartala zaredom u gospodarstvu se označava kao tehnička recesija.

To ne znači nužno da je godišnji gospodarski rast negativan. Međutim, Njemačka je već 2023. godine skliznula u recesiju i BDP se smanjio za 0,3 posto.

Na kraju prošle godine investicije u građevinarstvu pale su u odnosu na prethodno tromjesečje, koje je pod pritiskom visokih kamata i povećanih troškova.

Poduzeća su također manje ulagala u opremu, poput mehanizacije i strojeva, a izvoz je trpio posljedice slabe inozemne potražnje.

Izblijedjele su i nade u snažniji oporavak gospodarstva u ovoj godini, a Vlada računa na minimalni gospodarski rast od samo 0,2 posto.

"Iz krize izlazimo sporije nego što smo se nadali", rekao je ovoga tjedna ministar gospodarstva Robert Habeck tijekom predstavljanja godišnjeg izvješća o gospodarstvu.

Tračak nade predstavlja stanje državnih financija.

Istina, prošle je godine ponovno iz državne blagajne potrošeno više novca nego što se u nju slilo, no deficit savezne države, pokrajina, lokalne samouprave i socijalne skrbi smanjen je za 9,5 milijardi eura u odnosu na 2022., na 87,4 milijarde .

Tagovi: njemačka, ekonomija, bdp, bundesbank, habeck
PROČITAJ I OVO
Njemački izvoznici optimističniji u svibnju
IZVOZNICI
Njemački izvoznici optimističniji u svibnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima u svibnju se znatno popravilo u odnosu na travanj, pokazalo je najnovije istraživanje minhenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
Ifo: Optimizam u gospodarstvu suzdržaniji nego među ekonomistima
SIGNALI
Ifo: Optimizam u gospodarstvu suzdržaniji nego među ekonomistima
BERLIN - Njemački ekonomisti stalno su uvjereni da će se domaće gospodarstvo izvući iz krize. No, put do početka oporavka stalno se produljuje, pokazuje novo izdanje barometra gospodarskih očekivanja minhenskog instituta Ifo.
Stagnira raspoloženje u njemačkoj ekonomiji
SIGNALI
Stagnira raspoloženje u njemačkoj ekonomiji
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu u svibnju je stagniralo. Pokazatelj gospodarske klime koji izračunava minhenski institut Ifo ostao je na 89,3 boda.
Kineskoj industriji ove godine ide bolje
TREND
Kineskoj industriji ove godine ide bolje
PEKING - Dobit kineske industrije u prva četiri mjeseca ove godine bila je 4,3 posto veća nego u istom razdoblju lani.
Povećanje plaća snažno podiglo rashode državnog proračuna u prvom kvartalu
RASHODI
Povećanje plaća snažno podiglo rashode državnog proračuna u prvom kvartalu
ANALIZA - Prema zadnjim dostupnim podacima Ministarstva financija, prema metodologiji računskog plana, u prvom tromjesečju 2024. snažan rast rashoda od 21,7% ili 1,3 mlrd eura prvenstveno je posljedica rasta rashoda za bruto plaće državnih i javnih službenika te rasta rashoda za mirovine koji su zajedno zaslužni za preko polovice rasta rashoda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE