GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mračne prognoze za njemačku ekonomiju

Mračne prognoze za njemačku ekonomiju
SUMORNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.02.2024 / 19:33
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Nakon pada BDP-a u posljednjem kvartalu prošle godine, njemačko gospodarstvo u narednim mjesecima ulazi u tešku fazu. Državni zavod za statistiku potvrdio je u petak preliminarne podatke da je BDP u posljednjem tromjesečju 2023. smanjen za 0,3 posto u odnosu na prethodno.

"U posljednjem tromjesečju pad investicija usporio je gospodarski rast, dok je potrošnja blago porasla", rekla je direktorica instituta Ruth Brand.

Ekonomisti vjeruju da će ova slabost gospodarstva trajati još neko vrijeme.

U posljednjem mjesečnom izvješću središnje Bundesbanke procjenjuje se da će i proizvodnja u tekućem tromjesečju lagano pasti. Pad BDP-a dva kvartala zaredom u gospodarstvu se označava kao tehnička recesija.

To ne znači nužno da je godišnji gospodarski rast negativan. Međutim, Njemačka je već 2023. godine skliznula u recesiju i BDP se smanjio za 0,3 posto.

Na kraju prošle godine investicije u građevinarstvu pale su u odnosu na prethodno tromjesečje, koje je pod pritiskom visokih kamata i povećanih troškova.

Poduzeća su također manje ulagala u opremu, poput mehanizacije i strojeva, a izvoz je trpio posljedice slabe inozemne potražnje.

Izblijedjele su i nade u snažniji oporavak gospodarstva u ovoj godini, a Vlada računa na minimalni gospodarski rast od samo 0,2 posto.

"Iz krize izlazimo sporije nego što smo se nadali", rekao je ovoga tjedna ministar gospodarstva Robert Habeck tijekom predstavljanja godišnjeg izvješća o gospodarstvu.

Tračak nade predstavlja stanje državnih financija.

Istina, prošle je godine ponovno iz državne blagajne potrošeno više novca nego što se u nju slilo, no deficit savezne države, pokrajina, lokalne samouprave i socijalne skrbi smanjen je za 9,5 milijardi eura u odnosu na 2022., na 87,4 milijarde .

Tagovi: njemačka, ekonomija, bdp, bundesbank, habeck
PROČITAJ I OVO
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
TRŽIŠTE RADA
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
WASHINGTON - Američko tržište rada značajno se ohladilo prošlog mjeseca jer su i zapošljavanje i rast plaća usporili više nego što su ekonomisti očekivali u travnju.
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
SKOK
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
ANKARA - Inflacija u Turskoj ubrzala se na 69,8% godišnje u mjesecu travnju, izvijestio je u petak Turski zavod za statistiku.
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
TRENDOVI
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta OVI u travnju je pao za 5,4 posto, što je četvrti mjesec zaredom kako pada na godišnjoj razini, dok je u odnosu na ožujak porastao za 1,3 posto, objavio je u petak Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAPOSLENOST
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih u industriji u ožujku je pao i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, u usporedbi s veljačom manji je za 0,1 posto, dok je u u odnosu na ožujak lani pao za 2,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
OECD pogoršao prognoze njemačkog rasta
LOŠIJE
OECD pogoršao prognoze njemačkog rasta
BERLIN - Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) ponovno je naniže revidirala svoju prognozu gospodarskog rasta u Njemačkoj i sada vidi samo minijaturni rast od 0,2% za ovu godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE