GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nabjulina: Rusija nije pred bankrotom

Nabjulina: Rusija nije pred bankrotom
TVRDNJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.04.2022 / 21:20
Autor: SEEbiz
MOSKVA - Rusija ima sva potrebna financijska sredstva da omogući funkcioniranje gospodarstva pod pritiskom sankcija, izjavila je danas na sjednici Državne dume guvernerka Centralne banke Elvira Nabiulina.

Istaknula je da za zemlju nema opasnosti od neispunjavanja dužničkih obveza, javlja Raša tudej (RT).

“Rusija ima resurse, sva potrebna financijska sredstva. "Ne prijeti nam nikakvo neizvršavanje obveza", rekao je Nabiulina.

Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici od kraja veljače uveli su nekoliko paketa sankcija Rusiji zbog vojne intervencije u Ukrajini, koje su, između ostalog, usmjerene na financijski sektor zemlje. Te mjere uključuju zamrzavanje gotovo polovice ruskih deviznih rezervi koje se drže u bankama u inozemstvu.

Ranije ovog mjeseca, Ministarstvo financija SAD-a spriječilo je Rusiju da kupcima njezinih obveznica isplati dospjele rate od preko 600 milijuna dolara iz rezervi koje se drže na američkim bankovnim računima, rekavši da Moskva mora birati između povlačenja svojih dolarskih rezervi u zemlji i neplaćanja. Zbog toga je Ministarstvo financija Rusije prvi put platilo inozemni dug u rubljama.

Bonitetna agencija Moody's ocijenila je da postupak Rusije predstavlja "promjenu uvjeta plaćanja" i da se može smatrati neispunjenjem obveza ako se situacija ne promijeni do 4. svibnja, kada ističe period počeka za podmirenje dospjelog duga.

Moskva je, s druge strane, blokiranje svojih plaćanja vjerovnicima okarakterizirala kao neispunjavanje obveza Zapada prema Rusiji.

Državna duma je, inače, danas produžila mandat Elviri Nabiulini na mjestu guvernera ruske središnje banke na još pet godina. Bila je na čelu Banke Rusije od lipnja 2013. godine.

Tagovi: Elvira Nabjulina, Ruska središnja banka, ruska ekonomija, Rusija
PROČITAJ I OVO
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
INFLACIJA
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
WASHINGTON - Indeks privatne potrošnje (PCE) u SAD-u je u ožujku dosegao godišnji rast od 2,7 posto, što je 0,2 postotna boda više nego u veljači, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE