GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nastavak rasta broja osiguranika pri HZMO u svibnju

Nastavak rasta broja osiguranika pri HZMO u svibnju
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.06.2021 / 10:48
Autor: SEEbiz / H
ANALIZA - Prema prvim podacima HZMO ukupan broj osiguranika na kraju svibnja 2021. iznosio je 1.573.949 zabilježivši tako rast i treći mjesec za redom, na godišnjoj razini.

Naime, u odnosu na kraj travnja broj osiguranika porastao je 1,0% ili za 16.262 osoba, dok je u odnosu na isti mjesec 2020. rast iznosio 3,3% ili 50.296 osoba. Štoviše broj osiguranika u navedenom mjesecu bio je za 1,9% ili 28.757 osoba viši u odnosu na 2019. godinu u kojoj je Hrvatska bilježila razmjerno dinamičnu gospodarsku aktivnost i pozitivne trendove na tržištu rada.

Promatrano po djelatnostima najveći pozitivan doprinos rastu broja osiguranika (čak 46,5 30%) na mjesečnoj razini došao je iz djelatnosti pružanja smještaja te priprema i usluživanja hrane. Navedeno održava pozitivna očekivanja glede normalizacije putovanja i početka nadolazeće sezone. Uz ugostiteljstvo visoki doprinos rastu dolazi i od prerađivačke industrije te građevinarstva, koje je uz godišnju stopu zaposlenosti od 6,9% dao najveći pozitivan doprinos godišnjem rastu broja osiguranika. Broj zaposlenih u građevinarstvu raste od studenog 2015., a krajem svibnja 2021. dosegnuo je 126.970 (+8.200 na godišnjoj razini) odnosno 7,9% od ukupnog broja osiguranika. Kontinuirano pozitivne trendove bilježimo i u djelatnosti informacija i telekomunikacija, što i ne iznenađuje budući da je ova djelatnost i kroz 2020. godinu nastavila bilježiti rast aktivnosti potvrđujući otpornost na krizu uzrokovanu pandemijom. Pri HZMO u ovoj djelatnosti na kraju promatranog mjeseca evidentirano je 51.277 osiguranika što je 7,2% ili 3.454 više nego u istom mjesecu lani.

U strukturi osiguranika prevladavaju prerađivačka industrija (15,7%) te trgovina (15,4%) u kojima se zabilježene i mjesečne i godišnje pozitivne stope rasta, pa je broj osiguranika u ovim djelatnostima dosegnuo 245.053 odnosno 239.352. Ipak, za razliku od građevinarstva i informacija i telekomunikacija, primjetno je da kod ovih djelatnosti broj osiguranika još uvijek nije dosegnuo razine iz svibnja 2019.

S druge strane kontinuirani pad broja osiguranika prisutan je u financijskim djelatnostima i djelatnostima osiguranja. Njihov broj (43.064) se na kraju svibnja spustio na najnižu razinu od kada je dostupna statistika (rujan 2013.).
U ljetnim mjesecima pred nama možemo očekivati nastavak rasta broja osiguranika, potaknut oporavkom gospodarstva i sada već sve izglednijim početkom (uspješne) turističke sezone.

Tagovi: mirovinska štednja, mirovinski fondovi, Mirex, Zagrebačka burza, Europska središnja banka, mirovine, Hanfa
PROČITAJ I OVO
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
INFLACIJA
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
WASHINGTON - Indeks privatne potrošnje (PCE) u SAD-u je u ožujku dosegao godišnji rast od 2,7 posto, što je 0,2 postotna boda više nego u veljači, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE