GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nastavak rasta broja osiguranika pri HZMO u svibnju

Nastavak rasta broja osiguranika pri HZMO u svibnju
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.06.2021 / 10:48
Autor: SEEbiz / H
ANALIZA - Prema prvim podacima HZMO ukupan broj osiguranika na kraju svibnja 2021. iznosio je 1.573.949 zabilježivši tako rast i treći mjesec za redom, na godišnjoj razini.

Naime, u odnosu na kraj travnja broj osiguranika porastao je 1,0% ili za 16.262 osoba, dok je u odnosu na isti mjesec 2020. rast iznosio 3,3% ili 50.296 osoba. Štoviše broj osiguranika u navedenom mjesecu bio je za 1,9% ili 28.757 osoba viši u odnosu na 2019. godinu u kojoj je Hrvatska bilježila razmjerno dinamičnu gospodarsku aktivnost i pozitivne trendove na tržištu rada.

Promatrano po djelatnostima najveći pozitivan doprinos rastu broja osiguranika (čak 46,5 30%) na mjesečnoj razini došao je iz djelatnosti pružanja smještaja te priprema i usluživanja hrane. Navedeno održava pozitivna očekivanja glede normalizacije putovanja i početka nadolazeće sezone. Uz ugostiteljstvo visoki doprinos rastu dolazi i od prerađivačke industrije te građevinarstva, koje je uz godišnju stopu zaposlenosti od 6,9% dao najveći pozitivan doprinos godišnjem rastu broja osiguranika. Broj zaposlenih u građevinarstvu raste od studenog 2015., a krajem svibnja 2021. dosegnuo je 126.970 (+8.200 na godišnjoj razini) odnosno 7,9% od ukupnog broja osiguranika. Kontinuirano pozitivne trendove bilježimo i u djelatnosti informacija i telekomunikacija, što i ne iznenađuje budući da je ova djelatnost i kroz 2020. godinu nastavila bilježiti rast aktivnosti potvrđujući otpornost na krizu uzrokovanu pandemijom. Pri HZMO u ovoj djelatnosti na kraju promatranog mjeseca evidentirano je 51.277 osiguranika što je 7,2% ili 3.454 više nego u istom mjesecu lani.

U strukturi osiguranika prevladavaju prerađivačka industrija (15,7%) te trgovina (15,4%) u kojima se zabilježene i mjesečne i godišnje pozitivne stope rasta, pa je broj osiguranika u ovim djelatnostima dosegnuo 245.053 odnosno 239.352. Ipak, za razliku od građevinarstva i informacija i telekomunikacija, primjetno je da kod ovih djelatnosti broj osiguranika još uvijek nije dosegnuo razine iz svibnja 2019.

S druge strane kontinuirani pad broja osiguranika prisutan je u financijskim djelatnostima i djelatnostima osiguranja. Njihov broj (43.064) se na kraju svibnja spustio na najnižu razinu od kada je dostupna statistika (rujan 2013.).
U ljetnim mjesecima pred nama možemo očekivati nastavak rasta broja osiguranika, potaknut oporavkom gospodarstva i sada već sve izglednijim početkom (uspješne) turističke sezone.

Tagovi: mirovinska štednja, mirovinski fondovi, Mirex, Zagrebačka burza, Europska središnja banka, mirovine, Hanfa
PROČITAJ I OVO
G7 usvojio infrastrukturni plan kao protutežu jačanju kineskog utjecaja
POTEZI
G7 usvojio infrastrukturni plan kao protutežu jačanju kineskog utjecaja
LONDON - Čelnici skupine G7 usvojili su u subotu na samitu u Engleskoj plan za potporu zemljama niskih i srednjih prihoda u izgradnji bolje infrastrukture kao protutežu jačanju utjecaja Kine.
G7: Infrastrukturnim planom protiv kineske inicijative Pojas i put
PLANOVI
G7: Infrastrukturnim planom protiv kineske inicijative Pojas i put
LONDON - Skupina sedam bogatih država G7 objavit će u subotu novi globalni infrastrukturni plan kao odgovor na kinesku inicijativu Pojas i put, rekao je visoki dužnosnik u administraciji američkog predsjednika Joea Bidena.
S&P zadržao kreditni rejting Srbije
REJTING
S&P zadržao kreditni rejting Srbije
BEOGRAD – Uprkos globalnoj krizi i produženom trajanju pandemije, agencija Standard & Poor’s zadržala je kreditni rejting Srbije na nivou BB+, uz stabilne izglede za njegovo dalje povećanje i dobijanje investicionog rejtinga, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).
Reuters: Crna Gora pregovara sa EU o kineskom dugu
PREGOVORI
Reuters: Crna Gora pregovara sa EU o kineskom dugu
BRUXELLES – Crna Gora sa velikim dugom prema Kini pregovara o uzimanju stotina miliona evra povoljnog kredita Evropske unije i priprema se za rasprodaju državne imovine kako bi smanjila svoju finansijsku zavisnost od Pekinga, rekli su visoki evropski zvanicnici za Reuters.
Njemačka kupila podatke o mogućim poreznim prevarama u Dubaiju
PODACI
Njemačka kupila podatke o mogućim poreznim prevarama u Dubaiju

BERLIN - Njemačka je kupila podatke koji bi poreznicima trebali pomoći da otkriju porezne prevare njemačkih državljana, objavio je u petak ministar financija Olaf Scholz.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE