GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nastavak usporavanja inflacije u Crnoj Gori

Nastavak usporavanja inflacije u Crnoj Gori
INFLACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.08.2023 / 18:10
Autor: SEEbiz / mina-business
PODGORICA - Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u julu su u odnosu na jun, u prosjeku bile više jedan odsto, pokazuju podaci Monstata.

Potrošačke cijene u julu su u odnosu na isti mjesec prošle godine, u prosjeku bile više 6,9 odsto.

„Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena u grupama usluge smještaja, mlijeko, sir i jaja, meso, restorani, kafei i slično, duvan, gorivo i mazivo za motorna vozila, ostali uređaji, predmeti i proizvodi za ličnu njegu, kao i čvrsta goriva“, navodi se u saopštenju.

Potrošačke cijene su u periodu od januara do jula, u poređenju sa istim periodom prethodne godine, u prosjeku više 10,3 odsto.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga prema namjeni potrošnje, u julu u odnosu na prethodni mjesec, zabilježen je rast u grupama restorani i hoteli osam odsto, alkoholna pića i duvan 2,6 odsto, zdravlje dva odsto, ostala dobra i usluge 1,9 odsto, hrana i bezalkoholna pića i prevoz po 1,2 odsto, namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana jedan odsto, stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva 0,7 odsto.

Pad cijena zabilježen je u grupama odjeća i obuća 5,1 odsto i rekreacija i kultura 0,1 odsto.

Tagovi: inflacija u Crnoj Gori, inflacija, Monstat
PROČITAJ I OVO
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
TRŽIŠTE RADA
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
WASHINGTON - Američko tržište rada značajno se ohladilo prošlog mjeseca jer su i zapošljavanje i rast plaća usporili više nego što su ekonomisti očekivali u travnju.
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
SKOK
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
ANKARA - Inflacija u Turskoj ubrzala se na 69,8% godišnje u mjesecu travnju, izvijestio je u petak Turski zavod za statistiku.
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
TRENDOVI
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta OVI u travnju je pao za 5,4 posto, što je četvrti mjesec zaredom kako pada na godišnjoj razini, dok je u odnosu na ožujak porastao za 1,3 posto, objavio je u petak Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAPOSLENOST
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih u industriji u ožujku je pao i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, u usporedbi s veljačom manji je za 0,1 posto, dok je u u odnosu na ožujak lani pao za 2,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
OECD pogoršao prognoze njemačkog rasta
LOŠIJE
OECD pogoršao prognoze njemačkog rasta
BERLIN - Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) ponovno je naniže revidirala svoju prognozu gospodarskog rasta u Njemačkoj i sada vidi samo minijaturni rast od 0,2% za ovu godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE