GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nastavljen oporavak hrvatskog tržišta rada

Nastavljen oporavak hrvatskog tržišta rada
OPORAVAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.06.2021 / 09:30
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje na kraju svibnja na Zavodu je bilo registrirano 138.030 nezaposlenih osoba. U odnosu na kraj travnja, navedeni broj niži je za 7,2%, odnosno 10.714 osoba.

Broj ulazaka u evidenciju nezaposlenih pri tome je iznosio 9.471 osoba, što predstavlja pad za 14,5% ili 1.604 osoba u odnosu na travanj. S druge strane, iz evidencije nezaposlenih izašlo je 120.185 osoba (-12,6% ili 2.266 osoba).

Na godišnjoj razini, i drugi je mjesec za redom broj nezaposlenih zabilježio smanjenje te je u odnosu na svibanj 2020. bio niži za 12,6% odnosno 19.809 osoba. Navedeno ne iznenađuje obzirom na restriktivne mjere koje su prošle godine i tijekom svibnja 2020. bile na snazi te su značajno zaustavile kretanja na tržištu rada. Međutim, unatoč snažnom rastu broj nezaposlenih osoba još je uvijek na značajno višim razinama u odnosu na 2019. godinu kada je tijekom svibnja pri HZZ-u bilo registrirano 116.466 nezaposlenih osoba. Sukladno tome, broj ulazaka u evidenciju nezaposlenih zabilježio je godišnji pad od 1.306 osoba (-12,1%) dok je broj izlazaka iz evidencije na godišnjoj razini viši za 8.013 osoba, odnosno 65,8%.

Promatrano po djelatnostima, najveći se broj zaposlio u kategorijama Pružanja smještaja, pripremi i usluživanju hrane (3.960 ili 24,6 %), Trgovini na veliko i malo (2.198 ili 13,7 %), Prerađivačkoj industriji (1.893 ili 11,8 %), Javnoj upravi i obrani (1.268 ili 7,9 %) te Zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi (1.196 ili 7,4 %).

Prema podacima Ekonomskog instituta Zagreb indeks slobodnih radnih mjesta, OVI indeks (izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava.) za svibanj 2021. višestruko je veći u odnosu na isti mjesec prošle godine. Naime, tržište rada, promatrano iz perspektive kretanja OVI indeksa, već treći mjesec zaredom pokazuje jasne znakove oporavka od krize uzrokovanom pandemijom. Međutim, valja imati na umu da je u svibnju 2020. godine, radi oštrih protupandemijskih mjera, tržište rada bilo izrazito neaktivno. Ipak, usporedba OVI indeksa iz svibnja ove godine i OVI indeksa iz svibnja 2019. godine ukazuje da je potražnja za radom veća za oko 1% u odnosu na pretpandemijsku razinu. Radi se o prvom zabilježenom povećanju potražnje za radom, u odnosu na pretpandemijsku razinu, otkako je počela pandemija.

Krajem travnja Upravno vijeće HZZ-a mjere s ciljem očuvanja radnih mjesta u najugroženijim djelatnostima i sektorima produljilo je i na svibanj. Stoga će podaci za lipanj dati realniju sliku kretanja na tržištu rada budući da mjere potpore nisu produljene. Međutim, obzirom na kretanje OVI indeksa, ali i visoko frekventnih pokazatelja za drugo tromjesečje kao i kretanja u turizmu, ali i ponovnog otvaranja većine ekonomija, očekujemo nastavak oporavka na tržištu rada uz daljnje smanjenje broja nezaposlenih.

Krajem tjedna je na rasporedu DZS-a objava stope nezaposlenosti za svibanj gdje očekujemo daljnji pad na razine 8,2%.

Tagovi: hrvatsko tržište rada, nezaposlenost, koronavirus u Hrvatskoj, koronakriza, Hrvatski zavod za zapošljavanje
PROČITAJ I OVO
EK: O izgledu eurokovanica odlučuje država koja uvodi euro
JASNA PORUKA
EK: O izgledu eurokovanica odlučuje država koja uvodi euro
BRUXELLES - O izgledu nacionalne strane eurokovanica odlučuje država koja uvodi euro pri čemu mora voditi računa o činjenici da su eurokovanice u optjecaju na cijelom europodručju, a ne samo u državi članici izdavateljici, rekla je u petak glasnogovornica Komisije Dana Spinant.
HZZ: Potpore za srpanj za sve radnike ako ih 70 i više posto ima covid-potvrde
POTPORE
HZZ: Potpore za srpanj za sve radnike ako ih 70 i više posto ima covid-potvrde
ZAGREB - Hrvatski zavod za zapošljavanje u petak je donio mjeru za zadržavanje radnika u djelatnostima kojima je zbog posebnih okolnosti narušena gospodarska aktivnost za srpanj, a koja se vezuje i uz covid-potvrde pa će stopostotni iznos potpore moći ostvariti poslodaci čijih 70 i više posto radnika ima covid-potvrde.
Gospodarstvo eurozone u srpnju poraslo najsnažnije u više od 20 godina
RAST
Gospodarstvo eurozone u srpnju poraslo najsnažnije u više od 20 godina
LONDON - Gospodarstvo eurozone poraslo je u srpnju najsnažnije od sredine 2000. godine zahvaljujući ublažavanju koronamjera i oporavku uslužnog sektora, ali poslovni čelnici strahuju od novog vala zaraze, pokazalo je istraživanje tvrtke Markit.
Britanska maloprodaja u lipnju poletjela na krilima Europskog nogometnog prvenstva
SKOK
Britanska maloprodaja u lipnju poletjela na krilima Europskog nogometnog prvenstva

LONDON - Britanska maloprodaja u lipnju je neočekivano poletjela na krilima potražnje tijekom Europskog nogometnog prvenstva, piše Bloomberg.

Skače broj nezaposlenih u Sjedinjenim Državama koji traže državnu pomoć
TRŽIŠTE RADA
Skače broj nezaposlenih u Sjedinjenim Državama koji traže državnu pomoć
WASHINGTON - Broj nezaposlenih Amerikanaca koji su se prijavili za državne beneficije prošlog je tjedna narastao na dvomjesečni maksimum.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE