GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Navracsics: Mađarska će ispuniti sve obveze da deblokira novac EU fondova

Navracsics: Mađarska će ispuniti sve obveze da deblokira novac EU fondova
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.09.2022 / 16:54
Autor: SEEbiz / H
BUDIMPEŠTA - Mađarska je u nedjelju obećala ispuniti obećanja dana Europskoj komisiji kako bi deblokirala 7,5 milijardi eura iz europskih fondova koje je Europska komisija predložila zamrznuti Mađarskoj zbog korupcije i problema s vladavinom prava,

Ministar regionalnog razvoja i EU fondova Tibor Navracsics, zadužen za pregovore s Europskom unijom, izrazio je nadu da će mjere koje će Budimpešta provesti zaštititi europska sredstva.

Zbog korupcije i problema s vladavinom prava EK je u nedjelju predložio Vijeću EU-a zamrzavanje 65 posto ili 7,5 milijardi eura Mađarskoj.

Riječ je o tri operativna programa kohezijske politike za razdoblje od 2021. do 2027. godine.

Odluka bez presedana predložena je u okviru novog mehanizma prema kojem se korištenje sredstava iz europskih fondova uvjetuje poštivanjem vladavine prava, a Budimpešta njezinu primjenu može izbjeći ako u sljedeća tri mjeseca otkloni razloge za njezinu provedbu.

Komisija navodi da se Mađarska obvezala da će do 19. studenoga podnijeti konačno izvješće o ispunjenju ključnih provedbenih koraka.

Europsku komisiju naročito zabrinjavaju manjkavosti u sustavu javnih nabava. Mađarska vlada je u subotu najavila da će parlament u Budimpešti sljedeći tjedan glasati o čitavom nizu zakona koji bi trebali otkloniti razloge za zamrzavanje fondova.

Konačnu odluku o prijedlogu zamrzavanja novca donosi Vijeće EU-a, to jest države članice, kvalificiranom većinom.

Tagovi: Tibor Navracsics, Mađarska, Europska komisija, fondovi EU
PROČITAJ I OVO
S&P povećao kreditni rejting Zagrebu
REJTING
S&P povećao kreditni rejting Zagrebu
ZAGREB - Agencija Standard & Poor's povećala je u petak kreditni rejting Gradu Zagrebu s "BB-" na "BB" zbog iskazane gospodarske otpornosti koja podupire proračunske rezultate uz stabilne izglede, priopćeno je u nedjelju iz Grada Zagreba.
Novotny: Bez prerađivačke industrije Slavonija će nastaviti gubiti stanovništvo
ANALITIČARI
Novotny: Bez prerađivačke industrije Slavonija će nastaviti gubiti stanovništvo
ZAGREB - Rezultati popisa stanovništva potvrdili su prognoze o depopulaciji područja na kojima nema dovoljno ekonomskih aktivnosti, a Slavonija će nastaviti gubiti stanovništvo bez obnove i razvoja prerađivačke industrije, ocijenio je za Hinu ekonomski analitičar Damir Novotny.
Manjak mladih radnika popunjava 50.000 zaposlenih starijih od 65
RADNA SNAGA
Manjak mladih radnika popunjava 50.000 zaposlenih starijih od 65
ZAGREB - U Hrvatskoj je ovo ljeto u klasičnom radnom odnosu bilo 25 tisuća zaposlenih starijih od 65 godina. Osim te skupine radnika koji su nastavili raditi i nakon što su stekli formalne uvjete za mirovinu, na pola radnog vremena bilo je zaposleno i oko 23 tisuće umirovljenika, piše u petak Večernji list.
Može li nas povijest inflacije nečemu naučiti?
INFLACIJA
Može li nas povijest inflacije nečemu naučiti?
BERLIN - Cijene u Njemačkoj vrtoglavo rastu, baš kao i prije pola stoljeća. Gdje su paralele između današnjih poskupljenja i inflacije u sedamdesetim godinama? Što je sada drugačije?
Visoki troškovi života potopili očekivanja europskih potrošača
PESIMIZAM
Visoki troškovi života potopili očekivanja europskih potrošača
ZAGREB - Očekivanja potrošača u EU i eurozoni spustila su se u rujnu na najnižu razinu otkada Europska komisija provodi istraživanja, pritisnuta visokim troškovima života i inflacijom koji kućne budžete ograničavanju na osnovne potrepštine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE