GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NBS: Očekuje se pad inflacije u Srbiji

NBS: Očekuje se pad inflacije u Srbiji
INFLACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.02.2024 / 08:05
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Predstavnici finansijskog sektora očekuju da će inflacija u januaru 2025. godine biti na nivou od 4,5 odsto, odnosno da će se, posle skoro dve godine, vratiti u ciljanu granicu Narodne banke Srbije (NBS), pokazuju rezultati ankete agencije Ipsos, koju je danas objavila NBS.

Prema rezultatima februarske ankete agencije Blumberg, inflaciona očekivanja su još niža i očekivana inflacija za februar 2025. godine iznosi 4,2 odsto.

Niža kratkoročna očekivanja zabeležena su i kod sektora privrede i smanjena su sa sedam odsto u decembru, na 6,7 odsto u januaru.

Kada je reč o inflacionim očekivanjima za dve i tri godine unapred, ona su i kod finansijskog sektora i kod privrede niža od kratkoročnih očekivanja.

Očekivanja finansijskog sektora smanjena su za oba perioda i iznose 3,5 odsto za dve godine unapred, odnosno 3,3 odsto za tri godine unapred, dodaje NBS.

Time su srednjoročna inflaciona očekivanja za oba perioda nastavila da se kreću unutar cilja centralne banke.

Srednjoročna očekivanja privrednika iznose pet odsto za dve i tri godine unapred i nisu promenjena u odnosu na prethodnu anketu.

Rezultati ankete koji se odnose na očekivanja finansijskog sektora, kao i očekivanja privrede za dve i tri godine unapred, ukazuju na to da oba sektora očekuju ublažavanje inflatornih pritisaka u narednom periodu i postepeno vraćanje inflacije u granice cilja, ukazuju iz NBS.

Tagovi: nbs, inflacija, financijski sektor, potrošnja, cijene, cene
PROČITAJ I OVO
Projekcije MMF-a: Slovenija će do 2029. prestići Italiju po kupovnoj moći
STANDARD
Projekcije MMF-a: Slovenija će do 2029. prestići Italiju po kupovnoj moći
LJUBLJANA - Prema posljednjim projekcijama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Slovenija će do 2029. godine - s obzirom na očekivanu razliku u stopama gospodarskog rasta - po BDP-u po stanovniku prema kupovnoj moći prestići Italiju i znatno se približiti Ujedinjenom Kraljevstvu i Francuska. Po tom pokazatelju već je ispred Grčke, Portugala i Španjolske.
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
TRŽIŠTE RADA
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
WASHINGTON - Američko tržište rada značajno se ohladilo prošlog mjeseca jer su i zapošljavanje i rast plaća usporili više nego što su ekonomisti očekivali u travnju.
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
SKOK
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
ANKARA - Inflacija u Turskoj ubrzala se na 69,8% godišnje u mjesecu travnju, izvijestio je u petak Turski zavod za statistiku.
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
TRENDOVI
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta OVI u travnju je pao za 5,4 posto, što je četvrti mjesec zaredom kako pada na godišnjoj razini, dok je u odnosu na ožujak porastao za 1,3 posto, objavio je u petak Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAPOSLENOST
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih u industriji u ožujku je pao i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, u usporedbi s veljačom manji je za 0,1 posto, dok je u u odnosu na ožujak lani pao za 2,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE