GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NBS poručuje Hrvatskoj: Ne stavljajte Teslu na kovanice evra

NBS poručuje Hrvatskoj: Ne stavljajte Teslu na kovanice evra
VAN PAMETI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.07.2021 / 15:50
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Narodna banka Srbije smatra da bi eventualno stavljanje lika Nikole Tesle na nacionalnu strane kovanice evra, kada Hrvatska postane članica evrozone, predstavljalo prisvajanje kulturnog i naučnog nasleđa srpskog naroda.

Iz srpske centralne banke ističu da je “nesporno da se slavni naučnik tokom svog života izjašnjavao kao Srbin po poreklu i rodu. S tim u vezi, sasvim je sigurno da bi bile preduzete odgovarajuće aktivnosti prema nadležnim institucijama EU kako bi se ukazalo na neprimerenost takvog predloga“.

Za NBS, očito, to što je Nikola Tesla rođen na teritoriji današnje Hrvatske (1856, godine, tada Austrijsko carstvo) ne predstavlja dovoljan razlog za postavljanje na kovanicu iz te zemlje.

Dizajn evro novčanica je isti nezavisno od države koja ih štampa ali s kovanice razlikuju. Pitanje dizajna evro kovanica regulisano je Uredbom Saveta EU broj 729/2014 (od 24. juna 2014.) o apoenima i tehničkim specifikacijama evrokovanica namenjenih opticaju, pojašnjava NBS.

Nikola Tesla (Smiljan, 10. jul 1856 — Njujork, 7. januar 1943) bio je „srpski i američki pronalazač“, kao ga definiše Vikipedija. Inženjer elektrotehnike i mašinstva i futurista, najpoznatiji je po svom doprinosu u projektovanju modernog sistema napajanja naizmeničnom strujom.

Nije se tehnički školovao ni u Srbiji ni u Hrvatskoj, već u Gracu (Austrija) na tamošnjem Tehničkom univerzitetu a svoj uspeh postigao je u SAD.

Dva puta se za stipendiju obraćao slavnoj Matici srpskoj u Novom Sadu, oba puta je odbijen.

Do svojih izuma za koje ima 700 patenata, registrovanih u 25 zemalja, je došao radom u Mariboru, Budimpešti, Parizu, Strazburu i Njujorku.

U Srbiji, odnosno Beogradu, je u svom životu proveo tri dana, 1. do 3. juna 1892. godine, kada je u u Evropu dolazio zbog smrti majke. Srpska kraljevska akademija odbila ga je na izboru za redovnog člana 1892, za dopisnog člana izabran je 1894. a redovni je postao tek 1937. godine, gotovo pre smrt.

Preminuo je 1943. godine, u svojoj 87. godini, siromašan i zaboravljen u hotelskoj sobi u kojoj je živeo u Njujorku.

Tagovi: Narodna banka Srbije, Nikola Tesla, kovanice eura, hrvatske kovanice eura
PROČITAJ I OVO
U Sloveniji krajem srpnja 21 posto manje nezaposlenih nego lani
TRŽIŠTE RADA
U Sloveniji krajem srpnja 21 posto manje nezaposlenih nego lani
LJUBLJANA - U Sloveniji je krajem srpnja bilo 70.655 nezaposlenih, što je za 21 posto manje nego u srpnju 2020. te 0,6 posto manje nego u lipnju ove godine, a nezaposlenost se i dalje smanjuje svugdje, osim na području Ptuja i Trbovlja, podaci su slovenskog zavoda za zapošljavanje objavljeni u srijedu.
Promet u EU maloprodaji u lipnju porastao 5,3 posto
MALOPRODAJA
Promet u EU maloprodaji u lipnju porastao 5,3 posto
ZAGREB - Promet u maloprodaji u Europskoj uniji (EU) u ovogodišnjem lipnju porastao je za 5,3 posto u odnosu na isti mjesec godinu dana ranije, a Hrvatska je među članicama s najvišom stopom rasta, pokazuju u srijedu objavljeni podaci Eurostata.
Dug Crne Gore 87,39 odsto BDP-a
DRZAVNI DUG
Dug Crne Gore 87,39 odsto BDP-a
PODGORICA - Ukupan državni dug Crne Gore iznosio je na kraju juna ove godine 3,66 milijardi evra ili 87,39 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), pokazuju podaci objavljeni na sajtu Vlade Crne Gore.
Rekordan broj novih radnih mjesta u Austriji, ali i 344.000 nezaposlenih
NEZAPOSLENOST
Rekordan broj novih radnih mjesta u Austriji, ali i 344.000 nezaposlenih
BEČ - Nakon teškog razdoblja, uzrokovanog pandemijom, u Austriji je vidljiv pozitivan trend na tržištu rada, jer nezaposlenost pada, a broj radnih mjesta raste.
Broj zaposlenih u industriji na godišnjoj razini nije se mijenjao
TREND
Broj zaposlenih u industriji na godišnjoj razini nije se mijenjao
ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih osoba u industriji u lipnju ove godine pao je za 0,1 posto u odnosu na svibanj, dok je prema lipnju prošle godine zadržao istu razinu, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE