GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Neočekivano ubrzanje inflacije u SAD-u u veljači

Neočekivano ubrzanje inflacije u SAD-u u veljači
INFLACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.03.2024 / 16:00
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - U veljači je SAD neočekivano zabilježio ubrzanje inflacije. Potrošačke cijene, mjerene CPI indeksom, na godišnjoj su razini porasle za 3,2 posto, što je 0,1 postotni bod više nego u siječnju, objavilo je američko ministarstvo rada.

Temeljna međugodišnja inflacija -- koja isključuje cijene hrane i energije, koje imaju tendenciju velikih fluktuacija -- bila je prošlog mjeseca u SAD-u 3,8 posto, 0,1 postotni bod iznad očekivanja analitičara. U siječnju je, pak, iznosila 3,9 posto, javlja francuska novinska agencija AFP.

Na mjesečnoj razini rast potrošačkih cijena u SAD-u, mjeren CPI-jem, u veljači je iznosio 0,4 posto, što je 0,1 postotni bod više nego u prethodnom mjesecu.

Kako je objasnilo američko ministarstvo rada, troškovi stanovanja i cijene benzina porasli su u veljači. Zajedno su te kategorije mjesečnoj inflaciji sudjelovale s više od 60 posto.

Takav razvoj događaja mogao bi odgoditi početak smanjenja kamatnih stopa u najvećem svjetskom gospodarstvu. Kako bi smanjila inflaciju u 2022., američka središnja banka Federal Reserve (Fed) izvela je nekoliko brzih povećanja kamatnih stopa, a ključna kamatna stopa i dalje je na razini od 5,25 do 5,50 posto, što predstavlja 23-godišnji vrhunac.

Čelnici američke središnje banke nagovijestili su da bi ove godine mogli početi snižavati kamatne stope, ali samo ako se detektira daljnji pad inflacije. Fed cilja na rast potrošačkih cijena od 2%.

Američka središnja banka još veću pozornost posvećuje inflaciji mjerenoj indeksom privatne potrošnje (PCE), koji izračunava američko Ministarstvo trgovine, nego inflaciji mjerenoj CPI-jem. PCE je iznosio 2,4 posto na godišnjoj razini prema posljednjim dostupnim podacima za siječanj.

Tagovi: inflacija, cijene, cpi indeks
PROČITAJ I OVO
Projekcije MMF-a: Slovenija će do 2029. prestići Italiju po kupovnoj moći
STANDARD
Projekcije MMF-a: Slovenija će do 2029. prestići Italiju po kupovnoj moći
LJUBLJANA - Prema posljednjim projekcijama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Slovenija će do 2029. godine - s obzirom na očekivanu razliku u stopama gospodarskog rasta - po BDP-u po stanovniku prema kupovnoj moći prestići Italiju i znatno se približiti Ujedinjenom Kraljevstvu i Francuska. Po tom pokazatelju već je ispred Grčke, Portugala i Španjolske.
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
TRŽIŠTE RADA
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
WASHINGTON - Američko tržište rada značajno se ohladilo prošlog mjeseca jer su i zapošljavanje i rast plaća usporili više nego što su ekonomisti očekivali u travnju.
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
SKOK
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
ANKARA - Inflacija u Turskoj ubrzala se na 69,8% godišnje u mjesecu travnju, izvijestio je u petak Turski zavod za statistiku.
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
TRENDOVI
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta OVI u travnju je pao za 5,4 posto, što je četvrti mjesec zaredom kako pada na godišnjoj razini, dok je u odnosu na ožujak porastao za 1,3 posto, objavio je u petak Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAPOSLENOST
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih u industriji u ožujku je pao i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, u usporedbi s veljačom manji je za 0,1 posto, dok je u u odnosu na ožujak lani pao za 2,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE