GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nezaposlenost u Crnoj Gori tokom pandemije porasla 31,6%

Nezaposlenost u Crnoj Gori tokom pandemije porasla 31,6%
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.12.2020 / 09:15
Autor: SEEbiz / RTCG
PODGORICA - U Crnoj Gori je, od marta do novembra, došlo do povećanja nezaposlenosti za 11,2 hiljade osoba ili 31,6 odsto, saopštila je pomoćnica direktora u Sektoru za isplatu iz oblasti zapošljavanja u Zavodu za zapošljavanje (ZZZ), Svetlana Krgović.

Krgović je ocijenila da je situacija na tržištu rada neizvjesna i da statistički podaci nijesu ohrabrujući.

Ona je, kako se navodi u saopštenju Zavoda, kazala da je prekinut pozitivan trend smanjenja nezaposlenosti koji se bilježio od decembra 2017. godine.

“Rastuća globalna socio-ekonomska kriza, uzrokovana pandemijom Covid-19, ukazuje na ranjivost svih sistema, ali i na važnost zajedničkih odgovora na postojeće globalne izazove”, ocijenila na Krgović.

Ona je, sa ostalim predstavnicim Zavoda, putem Zoom aplikacije učestvovala na direktorskoj i stručnoj konferenciji Centra javnih službi za zapošljavanje zemalja jugoistočne Evrope (CPESSEC), čiji je domaćin bila Bugarska agencija za zapošljavanje.

“Predstavnici službi za zapošljavanje zemalja članica CPESSEC razmijenili su iskustva o upravljanju učinkom u doba krize, ulozi javnih službi zapošljavanja u oporavku i budućnosti tržišta rada, kao i o sprovođenju aktivnih mjera tržišta rada tokom krize”, rekli su iz Zavoda.

Načelnica Odsjeka za praćenje programa aktivne politike zapošljavanja (APZ), Sonja Ivanović, je navela da je Zavod, uprkos okolnostima izmijenjenog načina funkcionisanja, ipak uspio da realizuje značajan dio redovnih aktivnosti iz tog programa, koji za cilj imaju podsticanje zapošljavanja građana i to za 1,4 hiljade nezaposlenih.

“Za finansiranje tih programa opredijeljeno je više od 2,5 miliona eura”, precizirala je Ivanović.

Zajednički je ocijenjeno da su javne službe za zapošljavanje, u borbi protiv krize, pokazale prilagodljivost i otvorenost prema izazovima na tržištu rada.

Glavni ciljevi u predstojećem periodu biće mjere i programi podrške za poslodavce i tražioce zaposlenja, strategije za uspješan oporavak od krize, zeleni poslovi i digitalizacija institucija za zapošljavanje.

Tagovi: Nezaposlenost u Crnoj Gori, nezaposlenost, Svetlana Krgović, Zavod za zapošljavanje Crne Gore
PROČITAJ I OVO
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
INFLACIJA
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
WASHINGTON - Indeks privatne potrošnje (PCE) u SAD-u je u ožujku dosegao godišnji rast od 2,7 posto, što je 0,2 postotna boda više nego u veljači, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE