GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

 Nijemci među prvima u Europi po radu od kuće

 Nijemci među prvima u Europi po radu od kuće
OD KUĆE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.07.2023 / 07:21
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Rad od kuće sve je češća pojava nakon izbijanja pandemije korona virusa, no udio u europskim zemljama jako varira. Njemačka je među vodećim zemljama u Europi.

Zaposlenici u Njemačkoj s jednim danom rada od kuće tjedno na drugom su mjestu među 17 europskih zemalja, pokazalo je istraživanje instituta Ifo.

Ispred Njemačke je samo Velika Britanija s 1,5 dan. Na globalnoj razini, među ukupno 34 zemlje uključene u istraživanje, ispred Njemačke su Kanada s 1,7 dana tjedno, SAD s 1,4 dana i Australija s 1,3 dana. Ukupni prosjek je 0,9 dana rada od kuće tjedno, objavio je Ifo u utorak.

U Europi su Finska i Nizozemska također stigle do jednog dana, no Njemačka je nešto bolja što se tiče decimalnog zareza iza jedinice.

U Austriji je prosjek 0,8 dana, u Poljskoj i Italiji 0,7 dana, a u Francuskoj i Danskoj 0,6 dana tjedno. Studija je pokazala da je prosječni udio rada od kuće tjedno posebno nizak u Južnoj Koreji, 0,4, kao iu Japanu i Grčkoj, 0,5.

Nema jednostavnog objašnjenja, rekao je Ifo stručnjak Mathias Dolls. Utjecaj može imati struktura gospodarstva u pojedinim zemljama, stupanj digitalizacije, kao i iskustvo s mjerama karantene tijekom pandemije.

“Vidimo da zaposlenici jako cijene priliku za rad od kuće”, rekao je Dolls, dodavši ipak da postoji veliki jaz između toga koliko takav rad radnici žele i koliko poslodavci planiraju.

Globalni prosjek pokazuje da zaposlenici žele oko 0,8 dana više nego što poslodavci planiraju. U Njemačkoj je razlika nešto manja i iznosi 0,6 dana. U prosjeku je 1800 njemačkih sudionika ankete reklo da želi raditi od kućnog "ureda" oko 1,8 dana.

Odgovori na anketna pitanja pokazuju da rad od kuće može biti češći. Naime, u većini zemalja poslodavci zaposlenicima planiraju ponuditi više rada od kuće nego dosad.

Tagovi: rad od kuće, rad na daljinu
PROČITAJ I OVO
Snažan rast trgovine na malo nastavljen i u ožujku
MALOPRODAJA
Snažan rast trgovine na malo nastavljen i u ožujku
ANALIZA - U skladu s našim očekivanjima, snažan godišnji rast prometa u trgovini na malo nastavio se i u ožujku, unatoč smanjenju na mjesečnoj razini.
Njemački BDP blago porastao u prvom kvartalu
BLAGI RAST
Njemački BDP blago porastao u prvom kvartalu
BERLIN - Bruto domaći proizvod Njemačke porastao je u prvom tromjesečju 2024. za 0,2 posto u odnosu na prethodno, izvijestio je u utorak Savezni ured za statistiku na temelju preliminarnih podataka.
Inflacija u eurozoni stabilna u travnju; Hrvatska gotovo dvostruko iznad prosjeka
TRENDOVI
Inflacija u eurozoni stabilna u travnju; Hrvatska gotovo dvostruko iznad prosjeka
FRANKFURT - Potrošačke cijene u eurozoni porasle su u travnju istim tempom kao i u prethodnom mjesecu, a u Hrvatskoj njihov rast bio je gotovo dvostruko snažniji od prosjeka u zoni primjene zajedničke europske valute, pokazali su u utorak izračuni europskog statističkog ureda.
Industrijska proizvodnja oštro pala četvrti mjesec zaredom
TRENDOVI
Industrijska proizvodnja oštro pala četvrti mjesec zaredom
ZAGREB - Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u ožujku oštro pala četvrti mjesec zaredom na godišnjoj razini, no nešto sporije nego mjesec dana prije.
Prva procjena: Inflacija usporila u travnju
CIJENE
Prva procjena: Inflacija usporila u travnju
ZAGREB - Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, prema prvoj procjeni, u travnju 2024. u odnosu na travanj 2023. (na godišnjoj razini) u prosjeku su više za 3,7%.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE