GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka ekonomija stagnirala na kraju 2019.

Njemačka ekonomija stagnirala na kraju 2019.
STAGNACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.02.2020 / 11:33
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Njemačko gospodarstvo stagniralo je u četvrtom tromjesečju 2019. zbog pada izvoza i smanjene osobne i javne potrošnje, izvijestio je u petak statistički ured Destatis.

Prema sezonski, kalendarski i cjenovno prilagođenim podacima aktivnosti u najvećem europskom gospodarstvu stagnirale su u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca u odnosu na prethodno tromjesečje.

Destatis je ujedno povisio procjenu rasta u trećem tromjesečju, za 0,1 postotni bod, na 0,2 posto. Na godišnjoj razini njemački je BDP u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju porastao 0,4 posto. To znači da je gospodarstvo u cijeloj prošloj godini poraslo 0,6 posto.

Konačna potrošnja kućanstava i vlade značajno je usporila u četvrtom tromjesečju u usporedbi s "vrlo snažnim" trećim tromjesečjem, konstatiraju u Destatisu.

Kompanije su paralelno osjetno manje ulagale u postrojenja i opremu ali su povećale potrošnju na gradnju, primjećuju statističari.

Vanjskopolitička razmjena zakočila je aktivnosti na kraju prošle godine, utvrdio je Destatis.

"Preliminarni izračuni pokazuju da se prema cjenovno, kalendarski i sezonski prilagođenim podacima izvozilo nešto manje nego u trećem kvartalu dok je uvoz robe i usluga porastao".

Tagovi: njemačka ekonomija, Njemačka
PROČITAJ I OVO
Inflacija u Britaniji usporila u travnju
USPORAVANJE
Inflacija u Britaniji usporila u travnju
LONDON - Inflacija u Ujedinjenom Kraljevstvu usporila je na godišnju stopu od 2,3% zbog nižih troškova energije, najniže u gotovo tri godine i bliže cilju Banke Engleske od 2%.
Plenković o DP-ovoj najavi rebalansa proračuna: Doći će do određenih prilagodi
PREMIJER
Plenković o DP-ovoj najavi rebalansa proračuna: Doći će do određenih prilagodi
BJELOVAR - Premijer Andrej Plenković u Bjelovaru je na HDZ-ovom skupu za europske izbore, a trebao je i obići radove na brzoj cesti dionice DC 12 Farkaševec - Bjelovar, no to je odgođeno zbog loših vremenskih prilika. Dao je i izjavu za medije
Snažan rast prosječne plaće, ali...
ZARADE
Snažan rast prosječne plaće, ali...
ZAGREB - Prosječna neto plaća u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak iznosila je 1.326 eura, što je u odnosu na ožujak 2023. godine nominalno više za 17,3 posto, a realno za 12,7 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak, koji pokazuju i da većina zaposlenih ima ispodprosječne plaće.
Vlada obećava veće plaće, kreditni rejting A i smanjenje javnog duga
PROGRAM
Vlada obećava veće plaće, kreditni rejting A i smanjenje javnog duga
ZAGREB - Danas je u ministarstvima izvršena primopredaja dužnosti te je vođenje ministarstva gospodarstva preuzeo novi ministar Ante Šušnjar iz Domovinskog pokreta.
Usluge i dalje glavni generator inflacije u Hrvatskoj
INFLACIJA
Usluge i dalje glavni generator inflacije u Hrvatskoj
ANALIZA - Državni zavod za statistiku u petak je objavio konačne podatke indeksa potrošačkih cijena za travanj. Uz rast za 0,7% u odnosu na ožujak, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 3,7%. Najskromniji je to porast na godišnjoj razini od rujna 2021.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE