GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka ekonomija u prvom kvartalu pala 1,7%

Njemačka ekonomija u prvom kvartalu pala 1,7%
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.04.2021 / 14:57
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Njemačka ekonomija pala je u prvom tromjesečju zbog mjera suzbijanja pandemije koronavirusa koje su pogodile osobnu potrošnju, pokazali su podaci objavljeni u petak.

Aktivnosti u najvećem europskom gospodarstvu pale su u prvom tromjesečju prema sezonski prilagođenim podacima 1.7 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada su prema revidiranim podacima porasle 0.5 posto.

Na godišnjoj razini cjenovno i kalendarski prilagođen BDP pao je 3.0 posto. U prethodnom tromjesečju smanjen je 3.3 posto.

"Koronakriza je ponovo izazvala pad gospodarskih aktivnosti početkom 2021. godine, posebno teško pogodivši osobnu potrošnju, dok je izvoz robe podupro gospodarstvo", objavio je njemački zavod za statistiku Destatis.

Na kraju prošle godine aktivnosti su blago porasle zahvaljujući snažnoj kineskoj i američkoj potražnji za njemačkom robom, koja je industriji pomogla da prevlada teškoće izazvane prigušenom domaćom potrošnjom.

Ekonomisti tumače da ta formula nije pomogla u prva tri mjeseca ove godine jer je industrija imala problema s proizvodnim kapacitetima i s nestašicom čipova koja je pogodila autoindustriju.

Središnja banka procijenila je danas da će se usko grlo u opskrbi čipovima vjerojatno pogoršati u drugom tromjesečju.

"Očekujemo da će se problem s nestašicom poluvodiča blago pogoršati u drugom tromjesečju, a od sredine godine situacija bi se mogla normalizirati", izjavio je za Reuters glavni ekonomist Bundesbanka Jens Ulbrich.

Upitan koliku bi štetu mogla nanijeti njemačkom gospodarstvu u cjelini, Ulbrich je odgovori da je teško brojčano izraziti njezine posljedice.

"Vidimo jasne znakove usporavanja proizvodnje vozila u prvom tromjesečju. No, nije moguće izdvojiti poluvodiče kao jedini razlog, jer se preklapaju s više drugih faktora", dodao je.

Tagovi: njemačka ekonomija, Destatis, njemačka vlada, Njemačka
PROČITAJ I OVO
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
INFLACIJA
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
WASHINGTON - Indeks privatne potrošnje (PCE) u SAD-u je u ožujku dosegao godišnji rast od 2,7 posto, što je 0,2 postotna boda više nego u veljači, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE