GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka ekonomija vjerojatno će pasti u ovom kvartalu

Njemačka ekonomija vjerojatno će pasti u ovom kvartalu
RECESIJA?
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.11.2023 / 15:05
Autor: SEEbiz
BERLIN - Njemačko gospodarstvo vjerojatno će oslabiti i u četvrtom tromjesečju, a njegov oporavak u idućoj godini bit će mukotrpan i oslonjen na potrošnju kućanstava, procjenjuje središnja banka.

Visoki troškovi energije, slaba inozemna potražnja i podignute kamatne stope naškodili su njemačkoj industriji pa se gospodarstvo u ovoj godini po tempu rasta svrstalo među najslabije u Europi.

"Gospodarska aktivnost vjerojatno će se blago smanjiti i u četvrtom tromjesečju 2023.", procjenjuje središnja banka u najnovijem mjesečnom izvješću, dodajući da će oporavak od tvrdokorne slabosti koja je nastupila početkom ruske invazije na Ukrajinu biti "mukotrpan".

Njemački BDP porastao je na tromjesečnoj razini samo u razdoblju od travnja do lipnja, i to za 0.1 posto. U prvom tromjesečju aktivnost je stagnirala, a u trećem se smanjila za 0.1 posto. U četvrtom tromjesečju pokazatelji su uglavnom slabiji no što se očekivalo.


Bundesbank je tek oprezno optimističan u prognozama za iduću godinu, ističući visoku zaposlenost, snažan rast plaća i stabilizaciju pokazatelja raspoloženja. „Pojavljuju se naznake blagog poboljšanja u novoj godini. Temeljni trend novih narudžbi navodi na zaključak da je pad inozemne potražnje možda dosegnuo dno”, procjenjuju u Bundesbanku.

To su ipak samo naznake, naglašavaju, dodajući da nema konkretnih dokaza o kontinuiranom poboljšanju globalne industrijske aktivnosti i da istraživanja signaliziraju pad novih narudžbi i općenito slabu potražnju.

Knjige narudžbi njemačkih tvrtki polagano se prazne i to bi moglo dodatno zakočiti proizvodnju, upozoravaju. Poticaj će biti potrošnja kućanstava, koja bi u početku mogla biti oprezna, ali će veća neto primanja na kraju potaknuti i rast stvarne potrošnje, smatraju u Bundesbanku.

Tagovi: njemačka, recesija, ekonomija, njemački bdp
PROČITAJ I OVO
Ekonomist: Njemačka vlada budžetsku krizu hitno riješiti zaduživanjem
STAVOVI
Ekonomist: Njemačka vlada budžetsku krizu hitno riješiti zaduživanjem
BERLIN - Vlada kancelara Olafa Scholza mora hitno riješiti budžetsku krizu, inače rizikuje produbljivanje ekonomskih problema zemlje, rekao je u petak predsjednik njemačkog instituta za istraživanje privrede Marcel Fratzscher.
Nova zapošljavanja u SAD-u u studenom nadmašila očekivanja
TRŽIŠTE RADA
Nova zapošljavanja u SAD-u u studenom nadmašila očekivanja
WASHINGTON - Američki poslodavci otvorili su 199.000 radnih mjesta više nego što su ih ukinuli u studenom. Neto zapošljavanje nadmašilo je očekivanja analitičara, koji su predviđali povećanje od 180.000 radnih mjesta. Stopa nezaposlenosti pala je s listopadskih 3,9 posto na 3,7 posto, što je također pozitivno iznenadilo tržišta.
MMF: Sukob u Gazi mogao bi naškoditi ekonomiji
UPOZORENJE
MMF: Sukob u Gazi mogao bi naškoditi ekonomiji
WASHINGTON - Sukob u Gazi mogao bi naškoditi gospodarstvu u susjednim zemljama, upozorio je Međunarodni monetarni fond (MMF), istaknuvši moguće poremećaje u regionalnom turizmu i trgovini.
U prvih 10 mjeseci izvoz smanjen 4,1 posto
ROBNA RAZMJENA
U prvih 10 mjeseci izvoz smanjen 4,1 posto
ZAGREB - Vrijednost hrvatskog robnog izvoza u prvih deset mjeseci ove godine iznosila je 19 milijardi eura, što je 4,1 posto manje u odnosu na isto razdoblje 2022., dok je uvoz iznosio 32,2 milijarde eura ili 4,8 posto manje, pokazuju prvi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Proizvođačke cijene nastavile pad i u studenome
CIJENE
Proizvođačke cijene nastavile pad i u studenome
ANALIZA - Prema posljednjim podacima DZS-a, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u studenom su zabilježile pad na godišnjoj razini drugi mjesec zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE