GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka: Ekonomski instituti sada očekuju recesiju u ovoj godini

Njemačka: Ekonomski instituti sada očekuju recesiju u ovoj godini
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.06.2023 / 08:29
Autor: SEEbiz
BERLIN - Njemačka će godinu završiti s recesijom, ocijenili su u četvrtak vodeći domaći ekonomski instituti. Instituti za ekonomska istraživanja IfW i RWI iz Kiela i Essena revidirali su svoju raniju prognozu krhkog rasta na recesiju od 0,3 postotna boda.

Istodobno je prognozu objavio i berlinski institut za njemačko gospodarstvo DIW, predviđajući nešto umjereniju recesiju od 0,2 posto.

IfW je u ožujku očekivao rast bruto domaćeg proizvoda od 0,5 posto, a RWI od 0,2 posto. IfW je sumornu prognozu pripisao neočekivano lošem zimskom polugodištu, odnosno zadnjem prošlogodišnjem i prvom ovogodišnjem kvartalu, a RWI prvenstveno padu domaće potrošnje.

Tijekom ostatka 2023. njemačko gospodarstvo još uvijek može zabilježiti umjereni rast, rekao je IfW. Sljedeće godine institut očekuje gospodarski rast od 1,8 posto, što je bolje od proljetnih 1,4 posto.

RWI ove godine računa na rast BDP-a od dva posto, a DIW od 1,8 posto.

Inflacija će tijekom godine nastaviti slabiti, a dogodine će se vratiti na 2,1 posto, malo iznad cilja Europske središnje banke od točno dva posto, navodi IfW.

Prema ocjeni predsjednika instituta Moritza Schularicka, njemačko gospodarstvo pokazalo je otpornost i prilagodljivost nakon prekida isporuka plina i nafte iz Rusije prošlog ljeta.

Stefan Kooths, stručnjak za konjunkturu IfW-a, opisuje izglede kao bolje od očekivanih uz najavu recesije ove godine.

"Potencijal za oporavak nakon pandemije je značajan, s velikim brojem nerealiziranih industrijskih narudžbi i s nedavnim rastom kupovne moći. Uz stabilno tržište rada, to su sastojci koji podržavaju gospodarski rast", rekao je Coates.

Gospodarstvo je dodatno opterećeno nedostatkom radne snage i uskim grlima u opskrbi. Prema procjenama IfW-a, bruto domaći proizvod sada je 0,5 posto ispod razine prije pandemije.

U Essenu je RWI istaknuo pad potrošnje kao snažnu kočnicu gospodarskom rastu. "Sveobuhvatna potražnja u Njemačkoj trenutno je slaba", navodi institut u izvješću iz lipnja.

Potrošnja je od početka godine gušena snažnom inflacijom, koja je nagrizla realne prihode kućanstava, procjenjuje RWI, također s boljim izgledima za sljedećih šest mjeseci.

"Tijekom godine potrošnja kućanstava će se vjerojatno povećati kako se inflacija smanjuje", stoji u izvješću.

U Berlinu je sličnu procjenu dala ekonomistica DIW-a Geraldine Dani-Knedlik (Dany). “Vjerujemo da će se potrošnja oporaviti”, rekla je.

Prema njezinim riječima, neizvjesnost potrošača nestat će novim kolektivnim ugovorima sa znatno višim plaćama o kojima se trenutno pregovara i postupnim popuštanjem inflatornog pritiska.

Sada se procjenjuje da će stopa inflacije ove godine biti 5,5 posto.

Tagovi: njemačka, njemačka ekonomija, recesija
PROČITAJ I OVO
Snažan rast trgovine na malo nastavljen i u ožujku
MALOPRODAJA
Snažan rast trgovine na malo nastavljen i u ožujku
ANALIZA - U skladu s našim očekivanjima, snažan godišnji rast prometa u trgovini na malo nastavio se i u ožujku, unatoč smanjenju na mjesečnoj razini.
Njemački BDP blago porastao u prvom kvartalu
BLAGI RAST
Njemački BDP blago porastao u prvom kvartalu
BERLIN - Bruto domaći proizvod Njemačke porastao je u prvom tromjesečju 2024. za 0,2 posto u odnosu na prethodno, izvijestio je u utorak Savezni ured za statistiku na temelju preliminarnih podataka.
Inflacija u eurozoni stabilna u travnju; Hrvatska gotovo dvostruko iznad prosjeka
TRENDOVI
Inflacija u eurozoni stabilna u travnju; Hrvatska gotovo dvostruko iznad prosjeka
FRANKFURT - Potrošačke cijene u eurozoni porasle su u travnju istim tempom kao i u prethodnom mjesecu, a u Hrvatskoj njihov rast bio je gotovo dvostruko snažniji od prosjeka u zoni primjene zajedničke europske valute, pokazali su u utorak izračuni europskog statističkog ureda.
Industrijska proizvodnja oštro pala četvrti mjesec zaredom
TRENDOVI
Industrijska proizvodnja oštro pala četvrti mjesec zaredom
ZAGREB - Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u ožujku oštro pala četvrti mjesec zaredom na godišnjoj razini, no nešto sporije nego mjesec dana prije.
Prva procjena: Inflacija usporila u travnju
CIJENE
Prva procjena: Inflacija usporila u travnju
ZAGREB - Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, prema prvoj procjeni, u travnju 2024. u odnosu na travanj 2023. (na godišnjoj razini) u prosjeku su više za 3,7%.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE