GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka industrijska proizvodnja u rujnu s većim padom od očekivanja

Njemačka industrijska proizvodnja u rujnu s većim padom od očekivanja
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.11.2023 / 16:34
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Obujam industrijske proizvodnje u Njemačkoj u rujnu je u odnosu na kolovoz smanjen za 1,4 posto, objavio je danas Državni ured za statistiku. Četvrti uzastopni pad veći je od predviđanja analitičara, što potvrđuje lošu gospodarsku sliku zemlje, prenose agencije. Obim proizvodnje u rujnu dosegnuo je najnižu razinu od kolovoza 2020.

Analitič su u prosjeku očekivali pad proizvodnje od 0,1 posto za rujan, navodi njemačka novinska agencija dpa.

Na godišnjoj razini obujam industrijske proizvodnje u rujnu je smanjen za 3,7 posto, dok je u cijelom trećem tromjesečju manji za 2,1 posto u odnosu na prethodni kvartal.

“Negativan trend koji je započeo ljeto se nastavlja”, navodi dpa, priopćenje je popratilo njemačko ministarstvo gospodarstva.

Osim građevinskog sektora koji je stagnirao, ostali sektori bilježe pad.

Kako prenosi francuska novinska agencija AFP, posebno zabrinjava činjenica da je ključna proizvodnja automobila i njihovih komponenti za Njemačku smanjena za pet posto.

Kako je ocijenio ekonomist ING-a Carsten Brzeski, najnoviji podaci sve više ukazuju na to da će njemačko gospodarstvo ovu godinu završiti u recesiji.

Ključni njemački industrijski sektori suočili su se s mnogim neuspjesima posljednjih mjeseci nakon što su inflacija i visoke cijene energije, u kombinaciji sa slabim kineskim gospodarstvom, omeli njemački izvoz.

Njemačko gospodarstvo je početkom godine skliznulo u recesiju, u drugom kvartalu je stagniralo, a gospodarska slika još se ne nazire.

Međunarodni monetarni fond (MMF) predvidio je pad za Njemačku kao jedino veliko gospodarstvo ove godine.

Tagovi: njemačka, industrija, njemačka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Snažan rast trgovine na malo nastavljen i u ožujku
MALOPRODAJA
Snažan rast trgovine na malo nastavljen i u ožujku
ANALIZA - U skladu s našim očekivanjima, snažan godišnji rast prometa u trgovini na malo nastavio se i u ožujku, unatoč smanjenju na mjesečnoj razini.
Njemački BDP blago porastao u prvom kvartalu
BLAGI RAST
Njemački BDP blago porastao u prvom kvartalu
BERLIN - Bruto domaći proizvod Njemačke porastao je u prvom tromjesečju 2024. za 0,2 posto u odnosu na prethodno, izvijestio je u utorak Savezni ured za statistiku na temelju preliminarnih podataka.
Inflacija u eurozoni stabilna u travnju; Hrvatska gotovo dvostruko iznad prosjeka
TRENDOVI
Inflacija u eurozoni stabilna u travnju; Hrvatska gotovo dvostruko iznad prosjeka
FRANKFURT - Potrošačke cijene u eurozoni porasle su u travnju istim tempom kao i u prethodnom mjesecu, a u Hrvatskoj njihov rast bio je gotovo dvostruko snažniji od prosjeka u zoni primjene zajedničke europske valute, pokazali su u utorak izračuni europskog statističkog ureda.
Industrijska proizvodnja oštro pala četvrti mjesec zaredom
TRENDOVI
Industrijska proizvodnja oštro pala četvrti mjesec zaredom
ZAGREB - Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u ožujku oštro pala četvrti mjesec zaredom na godišnjoj razini, no nešto sporije nego mjesec dana prije.
Prva procjena: Inflacija usporila u travnju
CIJENE
Prva procjena: Inflacija usporila u travnju
ZAGREB - Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, prema prvoj procjeni, u travnju 2024. u odnosu na travanj 2023. (na godišnjoj razini) u prosjeku su više za 3,7%.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE