GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka: Novi paket mjera za zaštitu građana od rasta cijena energenata

Njemačka: Novi paket mjera za zaštitu građana od rasta cijena energenata
MJERE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.09.2022 / 16:34
Autor: SEEbiz
BERLIN - Njemačka vlada donijela je nove mjere u borbi protiv energetske krize koje sadrže i određivanje gornje granice za plin i električnu energiju, za što će se izdvojiti 200 milijardi eura, priopćeno je u četvrtak.

„Cijene moraju padati i savezna vlada će učiniti sve što je u njezinoj moći da umirovljenici, obitelji, ali i poduzetnici i industrija budu u stanju plaćati svoje račune za energiju“, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz prilikom predstavljanja novog vladinog energetskog paketa pomoći.

Scholz je ovaj paket obrazložio „energetskim ratom” kojeg Putin vodi protiv Europe.

„Rusija koristi energiju kao oružje“, rekao je Scholz. On je, s obzirom na oštećenja plinovoda Sjeverni tok I i II rekao kako „u dogledno vrijeme“ plin iz Rusije neće biti dostavljan u Njemačku.

Scholz je sredstva koja je vlada ove godine pripremila za ublažavanje posljedica drastičnog porasta cijena energenata nazvao povijesnima.

„S prijašnjim energetskim paketima i ovim najnovijim savezna vlada ukupno izdvaja 300 milijardi eura pomoći“, rekao je Scholz.

Paket sadrži sredstva za održavanje cijena energenata na razini koja, kako je rekao Scholz, „potrošače štiti od preopterećenja“. Istodobno bi se trebali financirati poticaji za štednju energije.

Ministar financija Christian Lindner (Liberalno-demokratska stranka, FDP) rekao je da će unatoč novom zaduživanju od 200 milijardi Njemačka sljedeće godine biti u stanju pridržavati se ustavnih pravila o ograničenju dugova donesenih nakon financijske krize 2008.

On je rekao kako se Njemačka nalazi u „gospodarskom ratu“ za „blagostanje i slobodu“.

Ministar gospodarstva Robert Habeck (Zeleni) rekao je kako se Njemačka još uvijek nalazi u kritičnoj fazi kada su u pitanju zalihe energije. Upozorio je da je i dalje potrebna štednja energije u privatnom i u gospodarskom sektoru.

„Energetska kriza u Europi prijeti pretvaranjem u socijalnu i gospodarsku krizu“, rekao je Habeck.

Njemačka vlada je već prije ljeta donijela pakete pomoći koje uključuju jednokratnu financijsku pomoć za domaćinstva.

Tagovi: cijene energije, energenti, njemačka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE