GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka se zadužuje za 200 milijardi eura za ublažavanje krize

Njemačka se zadužuje za 200 milijardi eura za ublažavanje krize
ZADUŽENOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.10.2022 / 08:58
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Bundestag je u petak njemačekoj vladi dao zeleno svjetlo za zaduživanje za 200 milijardi eura izvan proračuna i stvaranje posebnog fonda za suzbijanje poskupljenja energije i rasterećenje građana i gospodarstva. Oporba je žestoko kritizirala zakon, opisujući fond kao "mačka u vreći".

Zastupnici vladajuće koalicije prethodno su morali suspendirati "kočnicu duga", odnosno ograničenja javnog zaduživanja ugrađena u ustav.

Tih 200 milijardi trebalo bi biti dovoljno za financiranje mjera do 2024. To uključuje ograničavanje cijene plina na dio privatne i industrijske proizvodnje, pokrivanje prosinačkog računa za plin za kućanstva i subvencioniranje računa za struju.

Prema prijedlogu stručnog povjerenstva, od ožujka bi kućanstva trebala dobivati plin po organiziranoj cijeni do 80 posto vlastite prosječne potrošnje. Sve preko toga platit će na tržištu.

Od siječnja bi slična mjera trebala početi vrijediti i za velike industrijske potrošače, no sve to tek treba potvrditi.

Oporba se obrušila upravo na nepostojanje jasnog plana trošenja novca iz fonda, ocjenjujući da je Njemačka zadužena ne znajući za što točno.

Mathias Middelberg (Mathias Middelberg) iz demokršćanskog bloka CDU/CSU rekao je da se obično prvo razmišlja što kupiti i koliko, a tek onda trči u banku po novac. Vlada očito radi suprotno, rekao je.

Novac iz fonda koristit će se i za ograničavanje cijene električne energije. Ujedno, ideja iz predloženih mjera je da se subvencije za električnu energiju financiraju iz ekstraprofita proizvođača, a iz fonda samo "na određeno vrijeme" u slučaju manjka.

Vlada još uvijek radi na mehanizmu rasterećenja potrošača električne energije po principu sličnom kao i za plin: povoljnija, subvencionirana cijena potrošnje do određene kvote, a zatim tržišna cijena.

U oba slučaja Vlada želi rasteretiti potrošače, ali ih ne potaknuti na veću potrošnju energije.

Dio fonda planira se za potporu tvrtkama koje se bore zbog rata u Ukrajini - uključujući uvoznike plina koji su pali u cjenovni jaz kada je Rusija prekinula opskrbu i prisilila ih da pokriju svoje obveze puno skupljim plinom s otvorenog tržišta.

Iako je ministar financija Christian Lindner (Christian) rekao da se druge mjere pomoći neće financirati iz posebnog fonda, očito kako bi se spriječili neki dodatni zahtjevi drugih ministarstava.

Ostaje sporno hoće li i građani koji se griju na lož ulje, pelete i druga goriva dobiti kakvu potporu.

Tagovi: njemačka ekonomija, zaduživanje, Bundesbank
PROČITAJ I OVO
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
INFLACIJA
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
WASHINGTON - Indeks privatne potrošnje (PCE) u SAD-u je u ožujku dosegao godišnji rast od 2,7 posto, što je 0,2 postotna boda više nego u veljači, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE