GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka se zadužuje za 200 milijardi eura za ublažavanje krize

Njemačka se zadužuje za 200 milijardi eura za ublažavanje krize
ZADUŽENOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.10.2022 / 08:58
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Bundestag je u petak njemačekoj vladi dao zeleno svjetlo za zaduživanje za 200 milijardi eura izvan proračuna i stvaranje posebnog fonda za suzbijanje poskupljenja energije i rasterećenje građana i gospodarstva. Oporba je žestoko kritizirala zakon, opisujući fond kao "mačka u vreći".

Zastupnici vladajuće koalicije prethodno su morali suspendirati "kočnicu duga", odnosno ograničenja javnog zaduživanja ugrađena u ustav.

Tih 200 milijardi trebalo bi biti dovoljno za financiranje mjera do 2024. To uključuje ograničavanje cijene plina na dio privatne i industrijske proizvodnje, pokrivanje prosinačkog računa za plin za kućanstva i subvencioniranje računa za struju.

Prema prijedlogu stručnog povjerenstva, od ožujka bi kućanstva trebala dobivati plin po organiziranoj cijeni do 80 posto vlastite prosječne potrošnje. Sve preko toga platit će na tržištu.

Od siječnja bi slična mjera trebala početi vrijediti i za velike industrijske potrošače, no sve to tek treba potvrditi.

Oporba se obrušila upravo na nepostojanje jasnog plana trošenja novca iz fonda, ocjenjujući da je Njemačka zadužena ne znajući za što točno.

Mathias Middelberg (Mathias Middelberg) iz demokršćanskog bloka CDU/CSU rekao je da se obično prvo razmišlja što kupiti i koliko, a tek onda trči u banku po novac. Vlada očito radi suprotno, rekao je.

Novac iz fonda koristit će se i za ograničavanje cijene električne energije. Ujedno, ideja iz predloženih mjera je da se subvencije za električnu energiju financiraju iz ekstraprofita proizvođača, a iz fonda samo "na određeno vrijeme" u slučaju manjka.

Vlada još uvijek radi na mehanizmu rasterećenja potrošača električne energije po principu sličnom kao i za plin: povoljnija, subvencionirana cijena potrošnje do određene kvote, a zatim tržišna cijena.

U oba slučaja Vlada želi rasteretiti potrošače, ali ih ne potaknuti na veću potrošnju energije.

Dio fonda planira se za potporu tvrtkama koje se bore zbog rata u Ukrajini - uključujući uvoznike plina koji su pali u cjenovni jaz kada je Rusija prekinula opskrbu i prisilila ih da pokriju svoje obveze puno skupljim plinom s otvorenog tržišta.

Iako je ministar financija Christian Lindner (Christian) rekao da se druge mjere pomoći neće financirati iz posebnog fonda, očito kako bi se spriječili neki dodatni zahtjevi drugih ministarstava.

Ostaje sporno hoće li i građani koji se griju na lož ulje, pelete i druga goriva dobiti kakvu potporu.

Tagovi: njemačka ekonomija, zaduživanje, Bundesbank
PROČITAJ I OVO
Stopa nezaposlenosti u SAD-u najniža u 53 godine
TRŽIŠTE RADA
Stopa nezaposlenosti u SAD-u najniža u 53 godine
WASHINGTON - Godišnja stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Državama pala je u siječnju za 0,1 postotni bod na 3,4 posto u odnosu na prosinac, što je najniža stopa u više od 50 godina, objavilo je danas Ministarstvo rada.
Vujčić: Ulazak u eurozonu bez utjecaja na inflaciju
GUVERNER
Vujčić: Ulazak u eurozonu bez utjecaja na inflaciju
ZAGREB - Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić izjavio je u petak da uvođenje eura, sukladno i očekivanjima, nije imalo značajan utjecaj na ukupni porast cijena.
Bruto inozemni dug Hrvatske 49 mlrd. eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug Hrvatske 49 mlrd. eura
ANALIZA - Prema podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju listopada 2022. 49 mlrd. eura te se tako povećao za 430 mil. eura ili 0,9% u odnosu na rujan.
Njemački izvozni rekord unatoč slaboj završnici 2022.
ROBNA RAZMJENA
Njemački izvozni rekord unatoč slaboj završnici 2022.
BERLIN - Unatoč globalnoj recesiji 2022. i slabom kraju godine, njemačko gospodarstvo izvezlo je robe i usluga u vrijednosti od 1,564 milijarde eura, oborivši rekord iz prethodne godine, objavio je u četvrtak Savezni ured za statistiku.
Plenković: Očekujemo da se situacija s cijenama stabilizira
PREMIJER
Plenković: Očekujemo da se situacija s cijenama stabilizira
ZAGREB - U tijeku je sjednica Vlade Republike Hrvatske. Premijer Plenković osvrnuo se na podatke Državnog zavoda za statistiku vezano za indeks potrošačkih cijena i inflaciju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE