GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka vlada radnicima bi mogla predložiti skromniji rast plaća, uz doplatak

Njemačka vlada radnicima bi mogla predložiti skromniji rast plaća, uz doplatak
PLAĆE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.06.2022 / 17:43
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Vlada njemačkog kancelara Olafa Scholza razmatra jednokratni neoporeziv dodatak na plaće kako bi nagovorila sindikate da ublaže zahtjeve za njihovim povećanjem, pišu mediji.

Moćni njemački sindikati trebali bi pristati na skromniji rast plaća kako se ne bi dodatno potaknula inflatorna spirala, izvijestio je u nedjeljnom izdanju list Bild.

Inflacija u Njemačkoj i brojnim drugim zemljama snažno je ojačala zbog poremećaja u nabavnim lancima u pandemiji covida 19, a rast cijema još je više ubrzao zbog ruske invazije na Ukrajinu i zapadnih sankcija Rusiji.

„Ako poslodavci i sindikati pristanu na jednokratne isplate radnicima kako bi se olakšali iznimno teški nadolazeći mjeseci, država bi mogla osigurati razuman dodatak", rekao je u subotu parlamentarni čelnik Schozlovih socijaldemokrata (SPD) Rolf Mützenich.

Vladini izvori potvrdili su Bildovo izvješće prema kojem Berlin razmatra tu opciju.

Kancelar Scholz sastat će se 4. srpnja s predstavnicima poslodavaca i radnika kako bi razgovarali o mjerama ograničavanja rasta cijena.

Ministar financija Christian Lindner iznio je na Twitteru primjedbe na plan.

Jednokratni dodatak imao bi smisla, ali "subvencioniranje poslodavaca koji ostvaruju veliku dobit nije primjereno", upozorio je Lindner.

„Ne možemo si baš priuštiti proširenje korona dodataka na cijelo gospodarstvo", napisao je Lindner, aludirajući na mjere koje je vlada uvela kako bi ublažila ekonomske posljedice pandemije covida 19.

Tagovi: njemačka ekonomija, plaće, njemačke plaće, Christian Lindner
PROČITAJ I OVO
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE