GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka zabrinula Europsku središnju banku

Njemačka zabrinula Europsku središnju banku
BRIGE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.08.2023 / 17:01
Autor: SEEbiz / H
FRANKFURT - Europska središnja banka (ECB) ponovno je zatečena, no ovaj put loše vijesti ne dolaze iz Grčke, Italije ili drugih uobičajenih sumnjivaca sa siromašnijeg juga, nego iz Njemačke, piše Reuters u četvrtak.

Ekonomski najjača EU-ova članica Njemačka, pogođena je kombinacijom slabe trgovine s ključnim partnerom Kinom, padom u velikom proizvodnom i graditeljskom sektoru, pa čak i nekim egzistencijalnim pitanjima u poslovnom modelu koji se temelji na jeftinom gorivu iz Rusije, tvrdi agencija.

Problemi u Njemačkoj koče rast u eurozoni u cjelini i prijete da će je gurnuti u recesiju, umjesto "meko prizemljiti" umjerenim rastom i inflacijom kakvu je ECB zacrtao.

To prisiljava ECB na promjenu stajališta, od isključivanja stanke u najstrmijoj i najduljoj seriji povećanja kamatnih stopa. No, tržište misli da središnja banka morati poništiti neka od tih povećanja što prije, baš kao što je učinila u vrijeme prethodnoga ciklusa pooštravanja 2011. godine zbog dužničke krize u Grčkoj, Portugalu, Irskoj, Španjolskoj i Cipru i šire recesije.

Za razliku od tada Njemačka je u epicentru problema, a ne jug Europe, što je mnoge komentatore natjeralo da skinu prašinu s nadimka "europski pacijent" koji je zadnji put za tu zemlju korišten u ranim godinama novog stoljeća.

Nije bez ironije da je taj izraz skovao ruski car Nikolaj prvi, kako bi opisao Osmansko Carstvo u 19. stoljeću. Naime, neki od sadašnjih njemačkih problema također potječu iz Rusije, na koju se Berlin oslanjao za trećinu svoje opskrbe energijom sve dok invazija na Ukrajinu nije ugrozila taj jeftini uvoz. Tu su i poteškoće domaće proizvodnje povezane s prevelikim oslanjanjem na izvoz, s nedostatkom ulaganja i radnika.

"Ne pokrene li vlada odlučnu akciju, Njemačka će vjerojatno ostati na dnu rasta u eurozoni", rekao je Ralph Solveen iz Commerzbanka.

No ipak, neki od problema Njemačke mogu se povezati sa strožom monetarnom politikom.

Središnja banka svjesno je prigušila gospodarsku aktivnost višim kamatnim stopama u pokušaju da inflaciju, koja je u jednom trenutku u prošloj godini bila dvoznamenkasta, dovede na ciljanih dva posto.

Veći troškovi zaduživanja posebno teško štete proizvođačima, jer oni ovise o ulaganjima, a ni jedna zemlja eurozone nema veći industrijski sektor od Njemačke.

"Olabaviti monetarnu politiku zato što je Njemačka u teškoj poziciji ne bi bilo mudro, ali njeno pooštravanje pojačalo bi pritisak na gospodarstvo, smatraju analitičari.

To dovodi ECB u situaciju u kojoj mora razmotriti završetak ciklusa pooštravanja prije nego što dođe do trajnog pada temeljne inflacije, smatra Reuters.

Tagovi: Njemačka, europska središnja banka, eurozona
PROČITAJ I OVO
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
TRŽIŠTE RADA
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
WASHINGTON - Američko tržište rada značajno se ohladilo prošlog mjeseca jer su i zapošljavanje i rast plaća usporili više nego što su ekonomisti očekivali u travnju.
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
SKOK
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
ANKARA - Inflacija u Turskoj ubrzala se na 69,8% godišnje u mjesecu travnju, izvijestio je u petak Turski zavod za statistiku.
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
TRENDOVI
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta OVI u travnju je pao za 5,4 posto, što je četvrti mjesec zaredom kako pada na godišnjoj razini, dok je u odnosu na ožujak porastao za 1,3 posto, objavio je u petak Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAPOSLENOST
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih u industriji u ožujku je pao i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, u usporedbi s veljačom manji je za 0,1 posto, dok je u u odnosu na ožujak lani pao za 2,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
OECD pogoršao prognoze njemačkog rasta
LOŠIJE
OECD pogoršao prognoze njemačkog rasta
BERLIN - Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) ponovno je naniže revidirala svoju prognozu gospodarskog rasta u Njemačkoj i sada vidi samo minijaturni rast od 0,2% za ovu godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE