GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemački BDP pao u četvrtom tromjesečju 2021.

Njemački BDP pao u četvrtom tromjesečju 2021.
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.01.2022 / 12:09
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Njemačko gospodarstvo smanjilo se u četvrtom tromjesečju 2021. godine zbog postroženih mjera suzbijanja četvrtog vala pandemije covida 19, koje su pogodile osobnu potrošnju, pokazale su u petak prve procjene statističkog ureda Destatisa.

Najveće europsko gospodarstvo smanjilo se u četvrtom tromjesečju za 0,7 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada su aktivnosti porasle 1,7 posto.

Aktivnosti su na kraju prošle godine zaostajale 1,5 posto za pretpandmijskom razinom, izračunao je Destatis.

Gospodarstvo s oporavilo u ljetnom tromjesečju, unatoč pojačanim problemima u lancima nabave, ali oporavak je na kraju godine zaustavio četvrti val zaraze covidom 19, koji je prisilio vladu da ponovo postroži mjere suzbijanja zaraze.

Mjere su posbno tško pogodile osobnu potrošnju, koja je smanjena u razdoblju od listopada do prosinca, dok je državna potrošnja ponovo porasla, odražavajući kontinuiranu potporu vlade kompanijama i građanima.

Smanjena su i ulaganja u građevinskom sektoru, izvijestio je statistički ured.

Na godišnjoj razini aktivnosti su u posljednjem prošlogodišnjem kvartalu porasle 1,4 posto, nakon 2,9-postotnog rasta u razdoblju od srpnja do rujna.

Destatis je ujedno blago povisio procjenu rasta u cijeloj 2021. godini, s 2,7 na 2,8 posto.

Tagovi: njemačka ekonomija, njemački BDP
PROČITAJ I OVO
Hladan tuš: Američki BDP u prvom kvartalu pao 1,5 posto
PAD
Hladan tuš: Američki BDP u prvom kvartalu pao 1,5 posto
WASHINGTON - Revidirani podaci američkog Ministarstva trgovine pokazali su da je realni bruto domaći proizvod (BDP) SAD-a u prvom tromjesečju pao za 1,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.
EIZ: CEIZ indeks sugerira rast BDP-a od 6,7 posto u prvom kvartalu
SIGNALI
EIZ: CEIZ indeks sugerira rast BDP-a od 6,7 posto u prvom kvartalu
ZAGREB - Kretanje CEIZ indeksa sugerira da će hrvatsko gospodarstvo u prvom ovogodišnjem tromjesečju porasti za 6,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani, što je nastavak usporavanja godišnje stope rasta BDP-a, procjene su Ekonomskog instituta, Zagreb (EIZ).
Beroš najgori u povlačenju europskog novca
NAJGORI
Beroš najgori u povlačenju europskog novca
ZAGREB - Od 5,1 milijardu kuna iz Fonda solidarnosti EU predviđenih za sanaciju zgrada nakon zagrebačkog potresa, do 30. travnja isplaćeno je nešto više od 400 milijuna kuna, odnosno osam posto od ukupne alokacije, piše u četvrtak Jutarnji list, navodeći da je u povlačenju novca najgore Ministarstvo zdravstva.
Bruto inozemni dug krajem siječnja 45,1 milijardu eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug krajem siječnja 45,1 milijardu eura
ANALIZA - Snažan rast BDP-a tijekom 2021. rezultirao je izrazitim poboljšanjem relativnog pokazatelja bruto inozemne zaduženosti, koji je na kraju prosinca 2021. iznosio 78% BDP-a, što je za 1,9 postotnih bodova manje u usporedbi s krajem 2020.
Zaharova: Rusija pozdravlja prijedlog Kine o proširenju BRICS-a, ali....
REAKCIJE
Zaharova: Rusija pozdravlja prijedlog Kine o proširenju BRICS-a, ali....
MOSKVA - Ruska Federacija pozdravlja prijedlog Kine da proširi skupinu rastućih svjetskih gospodarstava poznatijih kao BRICS, ali smatra da je preuranjeno imenovati potencijalne kandidate za pridruživanje udruzi, rekla je glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE