GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemački izvoz u SAD i Kinu poskočio u travnju

Njemački izvoz u SAD i Kinu poskočio u travnju
IZVOZ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.05.2021 / 11:19
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Njemački izvoz u Sjedinjene Države i Kinu skočio je u travnju, pokazali su u četvrtak preliminarni podaci statističkog ureda, odražavajući teške posljedice prvog vala pandemije koronavirusa u trgovinskoj razmjeni.

Izvoz u Sjedinjene Države, najveće njemačko tržište izvan Europske unije, poskočio je u travnju za 60,4 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, na 10,1 milijardu eura, izvijestio je Destatis u preliminarnom izvješću o razmjeni sa zemljama izvan EU-a.

Izvoz u Kinu, drugo po veličini njemačko izvozno odredište izvan EU-a, porastao je za 16,3 posto, na 8,4 milijarde eura.

Snažno je porastao i izvoz u Britaniju, za 58,6 posto, na 5,1 milijardu eura.

Izvoz u cijelu skupinu zemalja izvan EU-a povećao se za 35,6 posto, na 50,8 milijardi eura.

Destatis upozorava da je na podatke za travanj utjecao prvi val koronavirusa u 2020. godini.

Podaci pokazuju da je nešto više od polovine njemačkog izvoza i u travnju bilo usmjereno u ostale zemlje EU-a, unatoč izlasku Velike Britanije.

"Valja napomenuti da je zbog krize s koronavirusom njemački izvoz u treće zemlje u travnju 2020. pao za 27,1 posto u odnosu na travanj 2019.", istaknuo je Destatis.

Dodali su i da će kompletne podatke o trgovinskoj razmjeni u travnju objaviti 9. lipnja.

Tagovi: njemački izvoz, njemačka ekonomija, Njemačka, Destatis
PROČITAJ I OVO
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE