GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Novi kineski plan: Jačanje domaćeg tržišta ključ ekonomskog rasta

Novi kineski plan: Jačanje domaćeg tržišta ključ ekonomskog rasta
DVIJE SJEDNICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.05.2020 / 08:10
Autor: Matej Balen

PEKING – Najveći kineski godišnji politički skup je pokazao kako Kina vidi domaće tržište, a ne izvoz, kao ključ rasta svoje ekonomije, pogotovo u slučaju onog najgoreg scenarija – dugoročne globalne gospodarske krize.

Ovoga vikenda je Xi Jinping, tijekom trajanja Dviju sjednica koje je okupilo kinesko političko vodstvo iz svih dijelova zemlje tj. njih 2 tisuće delegata, objavio kako Kina ulazi u provođenje novog razvojnog plana u kojemu će „domaća cirkulacija igrati dominantnu ulogu“.

„Za budućnost, mi moramo tretirati domaću potražnju kao startnu točku u izgradnji kompletnog sistema domaće potrošnje, i u tome promovirati inovacije u znanosti, tehnologiji i drugim područjima“, izjavio je kineski predsjednik za Xinhua.

Prema mišljenju kineskih analitičara, to je odmak od prijašnje „velike međunarodne cirkulacije“ sredstava i roba koja je započela 90-tih godina i Kini donijela status druge po redu svjetske ekonomije. Dodaju kako je ovo priprema za onaj najgori scenarij, dugoročnu globalnu gospodarsku krizu, i moguće kinesko tržišno odvajanje od SAD-a, pa i čak od velikog dijela zapadnog svijeta, prema riječima kineskog ekonomista Hu Xingdoua.

Hu je istaknuo kako cilj ovih mjera nije zatvaranje kineske ekonomije, već svojevrsna zaštita kineskog gospodarstva koje će i dalje nastojati tražiti međunarodnu suradnju i otvoreno globalno tržište. Ali Kina je svjesna posljedica trgovinskog rata i tehnološkog rivalstva sa SAD-om, kao i protekcionizma koje je proizašlo kao posljedica pandemije.

Potvrda su i riječi kineskog predsjednika: „Kina sa susreće s nepovoljnim vjetrovima u međunarodnoj zajednici, uključujući duboku recesiju globalne ekonomije, prekinute tokove međunarodne trgovine i investicija, rastući protekcionizam i geopolitičke rizike. Mi moramo tražiti razvoj u sve nestabilnijem svijetu.“

Xi Jinping razvija Kinu da postane samo-održiva, naročito kroz razvitak digitalne ekonomije, pametne proizvodnje, zdravstva, i novih oblika industrijskog razvoja kao glavnih faktora rasta. Ponovio je kako će Kina stajati na „pravoj strani u povijesti“ kada inzistira na multilateralizmu i globalizaciji.

Tagovi: kineska ekonomija, kinesko tržište, Xi Jinping,
PROČITAJ I OVO
Usvojen rebalans budžeta Grada Beograda
BUDŽET
Usvojen rebalans budžeta Grada Beograda
BEOGRAD - Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su rebalans budžeta, po kojem gradski budžet iznosi 110 milijardi dinara.
Morawiecki: Poljski BDP past će ove godine manje od 3,5 posto
PROCJENE
Morawiecki: Poljski BDP past će ove godine manje od 3,5 posto
VARŠAVA - Poljsko gospodarstvo pretrpjet će manje štete u krizi izazvanoj koronavirusom nego što se u početku očekivalo i ove će se godine smanjiti manje od 3,5 posto, rekao je u ponedjeljak premijer Mateusz Morawiecki.
New York Times: Trump deset godina nije platio nikakav porez na dohodak
OTKRIĆA
New York Times: Trump deset godina nije platio nikakav porez na dohodak
NEW YORK - Donald Trump nije platio nikakav savezni porez na dohodak u 10 od 15 godina, počevši od 2000. godine, jer je izvijestio da je izgubio znatno više nego što je zaradio, tvrdi eksplozivni izvještaj objavljen u nedjelju u New York Timesu.
Ukupan državni dug Crne Gore 3,66 milijardi eura
DUG
Ukupan državni dug Crne Gore 3,66 milijardi eura
PODGORICA - Ukupan državni dug, bez depozita, na dan 30.6.2020. godine iznosio je 3,664 milijarde eura ili 79,54 odsto bruto domaćeg proizvoda.
Onlajn misija MMF 5. oktobra u Srbiji
MMF-SRBIJA
Onlajn misija MMF 5. oktobra u Srbiji
BEOGRAD - Misija Međunarodnog monetarnog fonda održaće virtuelne sastanke sa srpskim vlastima u periodu od 5. do 16. oktobra, na petom i poslednjem pregledu u okviru Instrumenta za koordinaciju politika, najavio je danas šef Kancelarije MMF - a u Srbiji Sebastijan Sosa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE