GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo na najvišoj razini od početka pandemije

Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo na najvišoj razini od početka pandemije
OPTIMIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.03.2021 / 20:34
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo znatno su poboljšana u ožujku, dosegnuvši najvišu razinu u godinu dana, potaknuta optimizmom u uslužnom sektoru i maloprodaji, i poslovni čelnici signaliziraju veću potrebu za radnicima, pokazuje izvješće EK.

Indeks ekonomske klime u Hrvatskoj porastao je u ožujku porastao za 5,6 bodova u odnosu na veljaču, na 99,7 bodova, najvišu razinu od prošlogodišnjeg ožujka i na korak od dugoročnog prosjeka iskazanog vrijednošću od 100 bodova.

Najviše su u mjesecu na izmaku poboljšana očekivanja poslovnih čelnika u uslužnom sektoru, iskazana u rastu indeksa za 16,8 bodova, također na najvišu razinu od prošlogodišnjeg ožujka.

Val optimizma iskazali su i poslovni čelnici u maloprodaji, pa je indeks poskočio za 12,2 boda, pokazuje izvješće Europske komisije, objavljeno u utorak.

Zamjetno su poboljšana i očekivanja među potrošačima i u građevinskom sektoru, iskazana u rastu indeksa za 4,9 odnosno 4,1 bod u odnosu na veljaču. U industriji neznatno su pak oslabila, za 0,4 boda.

Poslovni čelnici signalizirali su osjetno veću potrebu za radnicima u predstojećem razdoblju, iskazanu u skoku indeksa EEI u ožujku za 7,3 boda u odnosu na veljaču, na 97,6 bodova, najvišu razinu od prošlogodišnjeg listopada.

Indeksi ekonomske klime u EU i eurozoni također su bilježili rast u ožujku, za 6,9 odnosno 7,6 bodova. Tako je indeks u EU porastao na 100 bodova, koji označava dugogodišnji prosjek, a u eurozoni na 101 bod.

Najviše je na oba područja porastao indeks koji iskazuje očekivanja poslovnih čelnika u uslužnom sektoru, za sedam bodova u EU, te za 7,7 bodova u eurozoni.

Očekivanja poslovnih čelnika u maloprodaji također su poboljšana, za 6,1 bod u EU, te za 6,9 bodova u eurozoni. Poboljšano je i raspoloženje čelnika u industriji i građevinskom sektoru i među potrošačima.

Tako je indeks u industriji EU-a porastao za 4,6 bodova, a u eurozoni za 5,1 bodova. U građevinskom sektoru uvećani su za 4,4 odnosno 4,8 bodova. Bolje raspoloženje iskazuju i indeksi očekivanja potrošača, poskočivši za 3,6 bodova u EU, te za četiri boda u eurozoni.

Čelnici kompanija očekuju da će u predstojećem razdoblju zapošljavati više novih radnika, pa je indeks EEI porastao za 6,1 bod u EU, te za 6,8 bodova u eurozoni, pokazuje izvješće EK-a.

Tagovi: očekivanja za hrvatsko gospodarstvo, poslovna očekivanja, eurozona, Europska unija
PROČITAJ I OVO
MAT: U Srbiji u martu industrijska proizvodnja veća 6,1 odsto
TREND
MAT: U Srbiji u martu industrijska proizvodnja veća 6,1 odsto
BEOGRAD - Industrijska poizvodnja u Srbiji je u martu ove godine međugodišnje povećana za 6,1 odsto, proizvodnja prerađivačke industrije za 6,5 odsto, elektroprivrede za pet, a rudarstva za 5,7 odsto, navodi se u najnovijem broju mesečnika Makroekonomske analize i trendovi (MAT).
HZZ: Krajem travnja 148.744 nezaposlene osobe
TRŽIŠTE RADA
HZZ: Krajem travnja 148.744 nezaposlene osobe

ZAGREB - Krajem travnja u evidenciji Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje (HZZ) registrirane su bile 148.744 nezaposlene osobe, što je na mjesečnoj razini pad za 4,4 posto, a po prvi put u nešto više od godinu dana nezaposlenost je pala i na godišnjoj razini, i to za 6,6 posto, pokazuju u ponedjeljak objavljeni podatci HZZ-a.

Prošli tjedan vrijednost fiskaliziranih računa dva posto veća nego 2019.
RAČUNI
Prošli tjedan vrijednost fiskaliziranih računa dva posto veća nego 2019.
ZAGREB - U svim djelatnostima iz sustava fiskalizacije prošli tjedan vrijednost računa povećana je za 27 posto u odnosu na usporedivi tjedan prošle godine, a za dva posto u odnosu na isto razdoblje 2019. godine, pokazuju u ponedjeljak objavljeni podaci Porezne uprave.
G7 bi u oporavak trebao uložiti 10.000 milijardi dolara
ENORMNO
G7 bi u oporavak trebao uložiti 10.000 milijardi dolara
NEW YORK - Članice skupine G7 trebale bi izdvojiti 10.000 milijardi dolara kako bi potaknule oporavak baziran na ulaganjima, čije će težište biti na cijepljenju protiv covida 19 i energetskoj tranziciji, pokazalo je istraživanje objavljeno u ponedjeljak.
Proizvođačke cijene industrije porasle za 5,8 posto
RAST
Proizvođačke cijene industrije porasle za 5,8 posto
ZAGREB - Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u travnju su na godišnjoj razini porasle za 5,8 posto, dok su u odnosu na ožujak manje za 0,4 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE