GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Očekuje se povećanje razlike u plaćama direktora i radnika

Očekuje se povećanje razlike u plaćama direktora i radnika
SVE DUBLJI JAZ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.05.2022 / 07:40
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Razlika između plaća direktora i drugih zaposlenika trebala bi se ove godine povećati nakon što je pala tijekom pandemije koronavirusa, pokazala je analiza britanske istraživačke kompanije High Pay Centre.

Razlike u plaćama bile su najveće u maloprodaji, a najmanje u medijima te sektoru financijskih usluga, piše BBC.

Direktor High Pay Centre Luke Hildyard rekao je kako istraživanje pokazuje da su tvrtke pokazale "određenu osjetljivost na potrebu pravednog tretmana radnika i smanjenja velikih nejednakosti u plaćama tijekom pandemije".

"Međutim, kako se izvanredno pandemijsko stanje, nadamo se, smanjuje bilo bi šteta da i duh solidarnosti koji je stvorio nestane. Uz mračne prognoze za britansko gospodarstvo, način na koji dijelimo postojeće resurse postat će sve važniji", dodao je.

Kućanstva su trenutno pogođena rastućim troškovima života, a cijene hrane, goriva i energije nagrizaju standard.

Inflacija u Ujedinjenom Kraljevstvu skočila je na devet posto u godinu dana te se predviđa daljnji rast do kraja godine.

Guverner Engleske središnje banke (BoE) Andrew Bailey pozvao je radnike da ne traže velika povećanja plaća, kako bi pokušali zaustaviti nekontrolirani rast inflacije.

No, Hildyard je rekao da veliki poslodavci imaju "ključnu ulogu u uravnoteživanju svojih plaća kako bi svi s visokim, srednjim i niskim primanjima bili plaćeni pošteno i proporcionalno".

U 69 tvrtki koje su u High Pay Centreu dale svoje omjere plaća u prvim mjesecima 2022., prosječni omjer izvršnog direktora i prosječne plaće zaposlenika bio je 63 prema 1, što je gotovo dvostruko veći omjer istu skupinu tvrtki u 2021. - 34 prema 1 .

"Za mnoga kućanstva troškovi života rastu, njihova ekonomska situacija postoje puno gora, a ne bolja, no čini se da to ne zaustavlja velike kompanije koje ostvaruju veliku dobiti da plaćaju goleme iznose svojim izvršnim direktorima i ljudima na vrhu, dok nužno ne povećavaju plaće radnicima s nižim primanjima koji se bore s troškovima života”, rekao je Hildyard.

Izvršni direktor Abrdn Financial Fairness Trusta Mubin Haq, rekao je da je prethodno smanjenje razlike u plaćama tijekom vrhunca pandemije pokazalo da je "promjena moguća".

Haq je rekao da bi rast plaća za one s nižim primanjima bio "ključan" kako bi se osiguralo da "milijuni mogu prebroditi krizu porasta troškova života".

Tagovi: razlike u plaćama direktora i radnika, Andrew Bailey, Bank of England
PROČITAJ I OVO
Inflacija u Njemačkoj lagano usporila u lipnju
USPORAVANJE
Inflacija u Njemačkoj lagano usporila u lipnju
BERLIN - Inflacija u Njemačkoj raste već mjesecima, ali je u lipnju malo usporila i bila je 7,6 posto viša u odnosu na isti mjesec prošle godine, objavio je Federalni zavod za statistiku.
Pesimizam u maloprodaji uteg očekivanjima za hrvatsko gospodarstvo u lipnju
OČEKIVANJA
Pesimizam u maloprodaji uteg očekivanjima za hrvatsko gospodarstvo u lipnju
ZAGREB - Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo stagnirala su u lipnju, balansirajući između vala pesimizma u maloprodaji zbog smanjene kupovne moći potrošača i poboljšanih očekivanja u industriji i uslužnom sektoru, pokazalo je istraživanje Europske komisije.
Ekonomistica Svjetske banke: Svijet će teško izbjeći recesiju
RECESIJA
Ekonomistica Svjetske banke: Svijet će teško izbjeći recesiju
MADRID - Sjedinjene Države i ostala gospodarstva svijeta teško će izbjeći recesiju, s obzirom na jačanje inflacije, podizanje kamatnih stopa i posustajanje rasta u Kini, ocijenila je u srijedu glavna ekonomistica Svjetske banke Carmen Reinhart.
Izbjegavanje poreza preko Nizozemske smanjeno od 2019.
TREND
Izbjegavanje poreza preko Nizozemske smanjeno od 2019.
AMSTERDAM - Protok novca koji kroz Nizozemsku odlazi u porezne oaze znatno je smanjen od 2019. godine, iako je fiktivnih kompanija još uvijek previše, objavila je vlada.
CEIZ indeks za travanj ukazuje na rast BDP-a u drugom tromjesečju za 7,1 posto
SIGNALI
CEIZ indeks za travanj ukazuje na rast BDP-a u drugom tromjesečju za 7,1 posto
ZAGREB - Kretanje CEIZ indeksa u travnju sugerira da je hrvatsko gospodarstvo u drugom ovogodišnjem tromjesečju poraslo za 7,1 posto u odnosu na isto razdoblje lani, no za precizniju ocjenu trebat će pričekati vrijednosti tog indeksa za svibanj i lipanj, objavio je u utorak Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE