GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

OECD prepolovio prognoze njemačkog rasta

OECD prepolovio prognoze njemačkog rasta
LOŠIJE PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.02.2024 / 19:58
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
BERLIN - Njemačko gospodarstvo će u ovoj godini minimalno rasti. OECD je prepolovio svoju prognozu za Njemačku. Druge zemlje će imati znatno veći rast.

Ekonomski stručnjaci Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) polaze od toga da će njemačko gospodarstvo u ovoj godini porasti za 0,3 posto. Time je prognoza za Njemačku prepolovljena. U studenom prošle godine su stručnjaci predviđali da će njemačko gospodarstvo u 2024. godini rasti za 0,6 posto.

Time Njemačka još više zaostaje u usporedbi s drugim industrijskim zemljama. U Španjolskoj, Italiji ili Francuskoj će gospodarski rast prema tim prognozama biti znatno veći. U Francuskoj 0,6 posto, u Italiji 0,7 posto, u Španjolskoj 1,5 posto. „Razlog tomu je činjenica da industrije koje troše puno energije u Njemačkoj imaju znatno veći udio u ukupnom gospodarstvu nego u drugim zemljama eurozone", objašnjava stručnjakinja OECD-a Isabell Koske očekivani slab rast najvećega gospodarstva u Europi. Osobito velika je razlika u odnosu na Sjedinjene Američke Države. Stručnjaci očekuju da će američko gospodarstvo u ovoj godini rasti za 2,6 posto.

Brojke OECD-a pokazuju kako je teška situacija poduzeća u njemačkom gospodarstvu. Razlozi za to su brojni: poduzeća orijentirana na izvoz i dalje pate zbog slabe konjunkture svjetskoga gospodarstva. Brojna poduzeća se žale na pad potražnje za njihovim proizvodima. „Osim toga je kriza državnog proračuna povećala nesigurnost za poduzeća i kućanstva", navodi stručnjakinja OECD-a Koske jedan poseban njemački problem.

Nakon presude Saveznog ustavnog suda, po kojoj savezna vlada ne može preostali novac iz fonda za svladavanje korona-krize upotrijebiti u druge svrhe, prije svega za zaštitu klime, u saveznom proračunu je nedostajalo 60 milijardi eura. To je dovelo do štednje na brojnim područjima. Kriza je dovela do smanjenja investicija u četvrtom kvartalu 2023. i pada privatne potrošnje.

Aktualne brojke OECD-a ukazuju na to da se nastavlja negativni trend iz prošle godine. U 2023. godini je njemački bruto domaći proizvod po navodima Saveznog statističkog ureda smanjen za 0,3 posto. Ne isključuje se ni smanjenje u tekućoj godini. A vodeći njemački gospodarski instituti jako se razlikuju u svojim prognozama za 2024. godinu. Dok Institut ifo iz Münchena prognozira za Njemačku gospodarski rast od 0,7 posto, Institut njemačkoga gospodarstva IW iz Kölna očekuje pad njemačkoga gospodarstva za 0,5 posto.

Stručnjaci računaju da će njemačko gospodarstvo na početku godine ostati u recesiji. Već u četvrtom kvartalu prošle godine njemačko je gospodarstvo imalo negativan rast. A izgledi ostaju loši. Ozračje u poduzećima se prema ispitivanju Instituta ifo, koje ovaj institut provodi svakog mjeseca, u siječnju pogoršalo. Ako se dva kvartala za redom zabilježi negativan gospodarski rast, stručnjaci govore o „tehničkoj recesiji".

U zoni eura OECD očekuje u ovoj godini gospodarski rast od 0,6 posto, a u idućoj godini 1,3 posto. I za Njemačku su očekivanja u 2025. pozitivna, očekuje se rast od 1,1 posto. Za ukupno svjetsko gospodarstvo OECD očekuje u ovoj godini rast od 2,9 posto, iako je globalna trgovina pod pritiskom zbog nesigurnosti brodskog prometa nakon napada na transportne brodove u Crvenom moru. Time su troškovi transporata osjetno porasli, a i trajanje transporta je znatno povećano jer brojni brodovi plove zaobilaznim putovima.

Tagovi: OECD, GLOBALNA EKONOMIJA, njemačka, italija, francuska, španjolska
PROČITAJ I OVO
Analitičari HNB-a i HUP-a u 2024. očekuju inflaciju od 3,5 posto
INFLACIJA
Analitičari HNB-a i HUP-a u 2024. očekuju inflaciju od 3,5 posto
ZAGREB - Analitičari Hrvatske narodne banke (HNB) i Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) u petak su u komentarima stope inflacije u veljači procijenili kako bi prosječna godišnja stopa inflacije u ovoj godini mogla biti na razini od oko 3,5 posto.
Aktivnost u industriji eurozone smanjena i u veljači
TRENDOVI
Aktivnost u industriji eurozone smanjena i u veljači
FRANKFURT - Proizvodna aktivnost u eurozoni smanjila se i u veljači, dvadeseti mjesec zaredom, odražavajući tvrdokorno slabu potražnju i posrtanje Njemačke, koja je zasjenila dobre rezultate na 'rubovima' eurozone, pokazalo je u petak izvješće S&P Globala.
Kineska prerađivačka industrija u veljači ponovno pala
PAD
Kineska prerađivačka industrija u veljači ponovno pala
PEKING - Aktivnost u kineskoj prerađivačkoj industriji u veljači je pala peti mjesec zaredom. Indeks menadžera nabave (PMI) u proizvodnji dosegnuo je 49,1 bod, što je 0,1 bod manje nego mjesec dana ranije, objavio je danas kineski Zavod za statistiku, prenosi francuska novinska agencija AFP.
Hrvatska u veljači imala najvišu stopu inflacije u eurozoni
INFLACIJA
Hrvatska u veljači imala najvišu stopu inflacije u eurozoni
ZAGREB - Stopa inflacije u Hrvatskoj mjerena indeksom potrošačkih cijena u veljači je iznosila 4,1 posto na godišnjoj razini, objavio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS), što je isto kao i u siječnju, čime je prekinut višemjesečni trend usporavanja inflacije na godišnjoj razini.
Pitanje svih pitanja: Gdje pronaći radnike?
TRŽIŠTE RADA
Pitanje svih pitanja: Gdje pronaći radnike?
ANALIZA - Prošla godina donijela je pad broja službeno registriranih nezaposlenih, rast zaposlenosti i dvoznamenkasti (nominalni) rast prosječnih bruto i neto plaća. Iako usporenijom dinamikom, pozitivni trendovi bi se trebali nastaviti i u 2024.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE