GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Omikron podrezao krila gospodarstvu eurozone u prosincu

Omikron podrezao krila gospodarstvu eurozone u prosincu
REZOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.01.2022 / 13:54
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Gospodarski oporavak eurozone oslabio je u prosincu, odražavajući posustajanje uslužnog sektora pod pritiskom opetovanog rasta broja zaraženih covidom 19, pokazalo je u srijedu istraživanje londonske tvrtke Markit.

Markitov indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone zdravlja, potonuo je u prosincu za 2,1 bod u odnosu na studeni, na 53,3 boda, čime je londonska tvrtka za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka blago snizila prvu procjenu njegove vrijednosti.

„Pokazalo se, nažalost, da je ubrzani rast proizvodnje kojem smo svjedočili u studenome bio kratkog vijeka. Širenje varijante omikron posebno je snažno utjecalo na uslužni sektor, odražavajući opetovano oklijevanje potrošača”, rekao je viši ekonomist u Markitu Joe Hayes.

Omikron se brzo proširio svijetom krajem prošle godine i vlade su ponovno uvele ograničenja kako bi ga zaustavile.

„Zemlje eurozone pokušavaju pronaći rješenje za najnoviji razvoj događaja u pandemiji i jasno je da su rizici za gospodarstvo danas veći budući da su šanse za stroža ograničenja kako bi se suzbilo širenje covida-19 veće no što su bile do sada", dodao je Hayes.

Ublažena ograničenja omogućila su oporavak turizma u proteklim mjesecima, koji je pružio dodatnu potporu uslužnom sektoru, ali prosinac je to zaustavio i inozemna je potražnja pala prvi puta od svibnja, ističu Markitu.

Aktivnosti u uslužnom sektroru pale su tako na najnižu razinu u osam mjeseci, a kompanije su zbog slabije potražnje i prijetnje ograničenja zaposlile najmanje novih radnika od svibnja prošle godine.

Industrija se pak pokazala otpornom na omikron, signalizirajući da su problemi u opskrbnim lancima donekle ublaženi, što je značilo i nešto blaže cjenovne pritiske.

Pritisak je popustio tek u odnosu na studeni kada su troškovi inputa i outputa porasli najsnažnije otkada je Markit počeo objavljivati izvješća.

„Nije baš bilo previše razloga za slavlje ni kada je u pitanju inflacija. Iako su cjenovni pritisci neznatno popustili, još uvijek smo na poprilično vrućem teritoriju", naglasio je ekonomist Markita.

Tagovi: omikron, omicron, koronavirus, Svjetska zdravstvena organizacija, eurozona, Markit
PROČITAJ I OVO
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
INFLACIJA
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
WASHINGTON - Indeks privatne potrošnje (PCE) u SAD-u je u ožujku dosegao godišnji rast od 2,7 posto, što je 0,2 postotna boda više nego u veljači, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE