GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Onlajn misija MMF 5. oktobra u Srbiji

Onlajn misija MMF 5. oktobra u Srbiji
MMF-SRBIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.09.2020 / 17:46
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) održaće virtuelne sastanke sa srpskim vlastima u periodu od 5. do 16. oktobra, na petom i poslednjem pregledu u okviru Instrumenta za koordinaciju politika (PCI), najavio je danas u izjavi za Tanjug šef Kancelarije MMF - a u Srbiji Sebastijan Sosa.

“Misija će razmotriti fiskalne performanse i razmotriti ključne parametre budžeta za 2021. godinu”, naveo je Sosa.

Misiju MMF-a tokom onlajn posete Srbiji predvodiće Jan Kes Martejn, a razgovaraće se o ekonomskom razvoju, efikasnosti mera, napretku u ključnim reformama i drugim temama.

Sosa kaže da će Misija MMF-a, pre svega, razgovarati o nedavnom ekonomskom razvoju i proceniti izglede i rizike.

Takođe će, dodaje, pratiti primenu i efikasnost mera primenjenih kao odgovor na pandemiju Kovid-19.

“Proceniće, takođe, napredak u ključnim strukturnim reformama, uključujući upravljanje fiskalnim rizicima i upravljanje društvenim preduzećima”, rekao je Tanjugu šef Kancelarije MMF-a u Srbiji.

Sosa navodi da bi uspešan završetak razgovora otvorio put za razmatranje petog pregleda Izvršnog odbora MMF-a u okviru PCI u januaru 2021. godine.

Podsećanja radi, Srbija je sklopila savetodavni aranžman sa MMF-om poznatiji pod nazivom “Čuvarkuća” u julu 2018. godine. Aranžman podrazumeva savetodavnu ulogu MMF-a, a ne finansijsku pomoć. Odobren je na period od 30 meseci.

Dogovoreno je da se napredak ekonomskog programa prati putem pet polugodišnjih razmatranja rezultata, na kojima se daju ocena njegovog sprovođenja.

Cilj programa je održavanje makroekonomske i finansijske stabilnosti i nastavak strukturnih i institucionalnih reformi za podsticanje bržeg i sveobuhvatnog rasta, stvaranja novih radnih mesta i poboljšanja životnog standarda.

Tagovi: Međunarodni monetarni fond, Misija MMF-a, Sebastian Sosa,
PROČITAJ I OVO
Hrvatsko izaslanstvo na godišnjoj skupštini Svjetske banke i MMF-a o podršci oporavku
SKUPŠTINA
Hrvatsko izaslanstvo na godišnjoj skupštini Svjetske banke i MMF-a o podršci oporavku
ZAGREB - Na virtualnoj godišnjoj skupštini Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) hrvatsko izaslanstvo razgovaralo je o daljnjoj podršci Svjetske banke u vezi oporavka i ublažavanja posljedica pandemije, a sa MMF-om o makroekonomskoj situaciji u Hrvatskoj, priopćeno je u ponedjeljak iz Ministarstva financija.
EK: Hrvatska na dnu prema isplati sredstava iz EU fondova
EU FONDOVI
EK: Hrvatska na dnu prema isplati sredstava iz EU fondova
BRUXELLES - Hrvatska je tijekom proteklih sedam godina uspjela iskoristiti svih 10,7 milijardi eura koje joj je EU stavila na raspolaganje iz fondova, no krajnjim korisnicima projekata isplaćeno je dosad 39 posto tog iznosa čime je RH na posljednjem mjestu među 28 država.
WTO idućeg tjedna planira odobriti europske carine na uvoz iz SAD-a
CARINE
WTO idućeg tjedna planira odobriti europske carine na uvoz iz SAD-a
ŽENEVA - Europska unija trebala bi idućeg tjedna dobiti službeno odobrenje za nametanje carina na četiri milijarde dolara vrijedan uvoz iz SAD-a, kao odgovor na spor vezan uz subvencioniranje proizvođača zrakoplova Boeing, pokazao je u ponedjeljak dokument Svjetske trgovinske organizacije (WTO).
OECD: Veliki pad migracija 2020. zbog pandemije
MIGRACIJE
OECD: Veliki pad migracija 2020. zbog pandemije
ŽENEVA - Broj izdanih boravišnih dozvola smanjio se za gotovo polovinu u prvih šest mjeseci, što je "bez presedana", navodi OECD u izvješću objavljenom u ponedjeljak i ocjenjuje da će međunarodne migracije biti "izrazito male" u 2020.
Lagarde: EU ne smije odgađati raspodjelu iz fonda oporavka
PORUKE
Lagarde: EU ne smije odgađati raspodjelu iz fonda oporavka
FRANKFURT - Europa ne smije odgađati raspodjelu 750 milijardi eura iz fonda za oporavak gospodarstva pogođenog pandemijom, a trebala bi raspravljati i o stvaranju trajnog fiskalnog alata za blok eurozone, izjavila je predsjednica Europske središnje banke (ECB) Christine Lagarde za Le Monde.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE