GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Opet nitko ne želi biti predsjednik Povjerenstva za fiskalnu politiku

Opet nitko ne želi biti predsjednik Povjerenstva za fiskalnu politiku
BEZ INTERESA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.05.2021 / 11:55
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ni na treći Javni poziv za izbor predsjednika Povjerenstva za fiskalnu politiku, stalnog i neovisnog tijela s nizom odgovornih zadaća, nije se javio nitko.

"Ne, nitko se nije javio", potvrdila je Hini u četvrtak Grozdana Perić, predsjednica saborskog Odbora za financije i državni proračun koji je treći Javni poziv raspisao 21. travnja, s rokom od 15 dana za kandidature.

Prvi Javni poziv raspisan je prije više od dvije godine, početkom 2019., no kako se na njega nitko javio, poziv je ponovljen, ali ni taj put nije završio izborom jer kandidati nisu zadovoljili tražene uvjete.

Istekli su svi mogući rokovi za eventualne kandidature poslane zadnjeg dana, kaže Perić i ističe kako sada mora vidjeti i razgovarati zbog čega se nitko ne javlja na pozive, što ljude odvraća od tog posla.

Moramo vidjeti što odbija potencijalne kandidate

"Moram razgovarati s ministrom financija i kolegama, vidjeti što je osnovni problem i što bi eventualno trebalo promijeniti da poziv za taj posao, koji se obavlja profesionalno, postane interesantan“, navodi predsjednica Odbora koja po službenoj dužnosti predsjeda Povjerenstvom dok se ne izabere njegov predsjednik.

Najavila je da će o svemu obavijestiti članove Odbora za financije i Povjerenstva te istaknula kako "povratnu informaciju moraju imati i ministar financija i predsjednik Vlade".

Europska komisija očekuje da se sastav Povjerenstva kompletira, da dođe profesionalna osoba koja će se baviti samo time, poručuje Perić.

Neslužbeno, neke potencijalne kandidate za predsjednika Povjerenstva odbija obveza da kao dužnosnici ispune imovinsku karticu, druge pak činjenica da zakon ne predviđa da se nakon što im istekne petogodišnji mandat vrate na staro radno mjesto.

Povjerenstvo za fiskalnu politiku ima sedam članova, imenuje ih Sabor na prijedlog Odbora za financije, a predlažu Državni ured za reviziju, Ekonomski institut Zagreb, Institut za javne financije, Hrvatska narodna banka te ekonomski i pravni fakulteti.

Dok se predsjednik tog tijela još traži, zamjenik predsjednice je Maroje Lang, predstavnik HNB-a, a članovi Vesna Kasum, predstavnica Državnog ureda za reviziju, Maruška Vizek, predstavnica Ekonomskog instituta Zagreb, Vjekoslav Bratić, predstavnik Instituta za javne financije, Domagoj Karačić iz reda predstavnika ekonomskih fakulteta te Zoran Šinković iz reda predstavnika pravnih fakulteta.

Imovinska kartica se mora predati

Osoba koja želi biti na čelu Povjerenstva mora imati hrvatsko državljanstvo i prebivalište u Hrvatskoj, završen studij kojim se stječe 300 ECTS bodova ili visoku stručnu spremu, najmanje osam godina radnog iskustva u struci u području javnih financija, makroekonomije, ekonomske politike i računovodstva i istaknute rezultate u radu.

Ne smije biti osuđivana za kaznena djela za koja se postupak pokreće po službenoj dužnosti, ne smije biti član političke stranke niti je to bila tri godine do dana kandidiranja.

Predsjednik Povjerenstva je dužnosnik po propisima koji uređuju sprječavanje sukoba interesa, pa mora predati imovinsku karticu.

Ima pravo na plaću u visini plaće potpredsjednika Državnog izbornog povjerenstva te ne može sudjelovati u političkim aktivnostima, obavljati drugu javnu dužnost ili biti zaposlen u drugom tijelu javne vlasti ili trgovačkom društvu.

Povjerenstvo je stalno i neovisno tijelo s nizom odgovornih zadaća, jedna od njih je upozoriti Vladu da, dođe li do određenih odstupanja bilo u primjeni fiskalnih pravila, bilo makroekonomskih projekcija u odnosu na projekcije Europske komisije, traži očitovanje ili određena postupanja kako bi se te diskrepancije uravnotežile.

Zakon o fiskalnoj odgovornosti ojačao je neovisnost Povjerenstva, njegovu predsjedniku dao status dužnosnika i profesionalizirao njegov rad. Ranije je tu dužnost po funkciji obnašao predsjednik saborskog Odbora za financije.

Tagovi: Povjerenstvo za fiskalnu politiku, Vjekoslav Bratić, Vesna Kasum, Maroje Lang, Maruška Vizek, Grozdana Perić
PROČITAJ I OVO
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE