GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Opet nitko ne želi biti predsjednik Povjerenstva za fiskalnu politiku

Opet nitko ne želi biti predsjednik Povjerenstva za fiskalnu politiku
BEZ INTERESA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.05.2021 / 11:55
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ni na treći Javni poziv za izbor predsjednika Povjerenstva za fiskalnu politiku, stalnog i neovisnog tijela s nizom odgovornih zadaća, nije se javio nitko.

"Ne, nitko se nije javio", potvrdila je Hini u četvrtak Grozdana Perić, predsjednica saborskog Odbora za financije i državni proračun koji je treći Javni poziv raspisao 21. travnja, s rokom od 15 dana za kandidature.

Prvi Javni poziv raspisan je prije više od dvije godine, početkom 2019., no kako se na njega nitko javio, poziv je ponovljen, ali ni taj put nije završio izborom jer kandidati nisu zadovoljili tražene uvjete.

Istekli su svi mogući rokovi za eventualne kandidature poslane zadnjeg dana, kaže Perić i ističe kako sada mora vidjeti i razgovarati zbog čega se nitko ne javlja na pozive, što ljude odvraća od tog posla.

Moramo vidjeti što odbija potencijalne kandidate

"Moram razgovarati s ministrom financija i kolegama, vidjeti što je osnovni problem i što bi eventualno trebalo promijeniti da poziv za taj posao, koji se obavlja profesionalno, postane interesantan“, navodi predsjednica Odbora koja po službenoj dužnosti predsjeda Povjerenstvom dok se ne izabere njegov predsjednik.

Najavila je da će o svemu obavijestiti članove Odbora za financije i Povjerenstva te istaknula kako "povratnu informaciju moraju imati i ministar financija i predsjednik Vlade".

Europska komisija očekuje da se sastav Povjerenstva kompletira, da dođe profesionalna osoba koja će se baviti samo time, poručuje Perić.

Neslužbeno, neke potencijalne kandidate za predsjednika Povjerenstva odbija obveza da kao dužnosnici ispune imovinsku karticu, druge pak činjenica da zakon ne predviđa da se nakon što im istekne petogodišnji mandat vrate na staro radno mjesto.

Povjerenstvo za fiskalnu politiku ima sedam članova, imenuje ih Sabor na prijedlog Odbora za financije, a predlažu Državni ured za reviziju, Ekonomski institut Zagreb, Institut za javne financije, Hrvatska narodna banka te ekonomski i pravni fakulteti.

Dok se predsjednik tog tijela još traži, zamjenik predsjednice je Maroje Lang, predstavnik HNB-a, a članovi Vesna Kasum, predstavnica Državnog ureda za reviziju, Maruška Vizek, predstavnica Ekonomskog instituta Zagreb, Vjekoslav Bratić, predstavnik Instituta za javne financije, Domagoj Karačić iz reda predstavnika ekonomskih fakulteta te Zoran Šinković iz reda predstavnika pravnih fakulteta.

Imovinska kartica se mora predati

Osoba koja želi biti na čelu Povjerenstva mora imati hrvatsko državljanstvo i prebivalište u Hrvatskoj, završen studij kojim se stječe 300 ECTS bodova ili visoku stručnu spremu, najmanje osam godina radnog iskustva u struci u području javnih financija, makroekonomije, ekonomske politike i računovodstva i istaknute rezultate u radu.

Ne smije biti osuđivana za kaznena djela za koja se postupak pokreće po službenoj dužnosti, ne smije biti član političke stranke niti je to bila tri godine do dana kandidiranja.

Predsjednik Povjerenstva je dužnosnik po propisima koji uređuju sprječavanje sukoba interesa, pa mora predati imovinsku karticu.

Ima pravo na plaću u visini plaće potpredsjednika Državnog izbornog povjerenstva te ne može sudjelovati u političkim aktivnostima, obavljati drugu javnu dužnost ili biti zaposlen u drugom tijelu javne vlasti ili trgovačkom društvu.

Povjerenstvo je stalno i neovisno tijelo s nizom odgovornih zadaća, jedna od njih je upozoriti Vladu da, dođe li do određenih odstupanja bilo u primjeni fiskalnih pravila, bilo makroekonomskih projekcija u odnosu na projekcije Europske komisije, traži očitovanje ili određena postupanja kako bi se te diskrepancije uravnotežile.

Zakon o fiskalnoj odgovornosti ojačao je neovisnost Povjerenstva, njegovu predsjedniku dao status dužnosnika i profesionalizirao njegov rad. Ranije je tu dužnost po funkciji obnašao predsjednik saborskog Odbora za financije.

Tagovi: Povjerenstvo za fiskalnu politiku, Vjekoslav Bratić, Vesna Kasum, Maroje Lang, Maruška Vizek, Grozdana Perić
PROČITAJ I OVO
Lagarde: Inflacija u Europi još nije dosegla vrhunac
OCJENE
Lagarde: Inflacija u Europi još nije dosegla vrhunac
BRUXELLES - Predsjednica Europske središnje banke (ECB) Christine Lagarde izjavila je u ponedjeljak u Europskom parlamentu kako nije uvjerena da je inflacija dosegla vrhunac nakon što je prešla najviše zabilježene razine u eurozoni.
Njemačka industrijska udruga vidi velike rizike u kineskoj covid politici
RIZICI
Njemačka industrijska udruga vidi velike rizike u kineskoj covid politici
BERLIN - Kineska politika nultog covida predstavlja veliki ekonomski rizik za Njemačku, priopćilo je u ponedjeljak Udruženje njemačkih gospodarskih i industrijskih komora (DIHK).
Očekivanja njemačkih izvoznika neočekivano se popravila
IZVOZNICI
Očekivanja njemačkih izvoznika neočekivano se popravila
BERLIN - Stanje u gospodarstvu je teško, ali se očekivanja izvoznika neočekivano poboljšavaju, objavio je u ponedjeljak ekonomski institut Ifo.
Objavljena nova pravila o radu nedjeljom, evo što se sve mijenja
REGULATIVA
Objavljena nova pravila o radu nedjeljom, evo što se sve mijenja
ZAGREB - Zakon o radu će, u izmjenama koje će zastupnici imati pred sobom u drugom saborskom čitanju, među ostalim propisati 50-postotno minimalno povećanje plaće za rad nedjeljom od 1. siječnja iduće godine, objavio je ministar rada Marin Piletić nakon sastanka Gospodarsko-socijalnog vijeća u ponedjeljak.
Promet industrije u rujnu porastao gotovo 25 posto
RAST
Promet industrije u rujnu porastao gotovo 25 posto
ZAGREB - Ukupni promet industrije bio je u rujnu 24,7 posto veći u odnosu na isti lanjski mjesec, a u odnosu na ovogodišnji kolovoz porastao je za 0,8 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE