GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Oporavak europske industrijske proizvodnje u kolovozu; u Hrvatskoj pad

Oporavak europske industrijske proizvodnje u kolovozu; u Hrvatskoj pad
INDUSTRIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.10.2022 / 15:01
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Industrijska proizvodnja u EU i eurozoni oporavila se u kolovozu dok je u Hrvatskoj pala drugi mjesec zaredom, pokazalo je u srijedu izvješće Eurostata.

Na razini EU-a sezonski prilagođena industrijska proizvodnja porasla je u kolovozu 1,1 posto u odnosu na srpanj kada je prema revidiranim podacima pala 1,5 posto.

U eurozoni porasla je 1,5 posto, nakon 2,3-postotnog smanjenja u srpnju.

Oporavak odražava stabilizaciju u sektoru kapitalnih dobara, čija je proizvodnja u kolovozu porasla za dva posto u EU i za 2,8 posto u eurozoni. U srpnju bila je pala za 2,8 posto u EU i za 3,8 posto u zoni primjene zajedničke europske valute.

Stabilizirala se i proizvodnja u sektoru trajnih potrošačkih dobara, koji je u kolovozu bilježio rast proizvodnje za 0,3 posto u EU i za 0,9 posto u eurozoni. U prethodnom mjesecu bila je smanjena za 1,5 posto u EU i za 1,3 posto u eurozoni.

Proizvodnja energije naglo je pala, za 2,0 posto u EU u odnosu na srpanj kada je bila porasla za 0,3 posto. U eurozoni potonula je 2,1 posto nakon 0,2-postotnog smanjenja u srpnju.

Skok u Irskoj

Među zemljama EU-a čijim je podacima europski statistički ured raspolagao najveći rast proizvodnje bilježila je u kolovozu Irska, za 16,5 posto u odnosu na srpanj.

Među zemljama s izrazitijim rastom proizvodnje izdvojile su se i Estonija i Danska, gdje je uvećana za pet odnosno 4,3 posto.

U Hrvatskoj je sezonski prilagođena industrijska proizvodnja u kolovozu pala 0,8 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je pala 1,1 posto.

Najveći pad proizvodnje bilježila je u kolovozu Švedska, za sedam posto u odnosu na srpanj.

Slijedi Belgija gdje je smanjena za 6,1 posto.

Eurostat nije raspolagao podacima za Cipar.

Stabilizacija

Na godišnjoj razini industrijska proizvodnja u EU u kolovozu je prema kalendarski prilagođenim podacima porasla 3,5 posto, nakon 0,8-postotnog pada u srpnju.

U eurozoni uvećana je 2,5 posto, nakon što je u srpnju bilježila isti postotni pad, pokazuju revidirani podaci.

Na oba područja najsnažnije je na godišnjoj razini porasla proizvodnja kapitalnih dobara, za 8,9 posto u EU i za 8,2 posto u eurozoni.

Snažan rast zabilježen je i u proizvodnji trajnih potrošačkih dobara, za 4,2 u EU i za sedam posto u zoni primjene zajedničke europske valute.

Proizvodnja energije pala je u eurozoni za 2,9 posto i za 0,5 posto u EU.

Hrvatska uz Estoniju

Među zemljama EU-a najsnažnije je u kolovozu na godišnjoj razini porasla industrijska proizvodnja u Bugarskoj, za 16,5 posto.

Slijede Litva i Danska s rastom proizvodnje za 14,4 odnosno 14,1 posto.

U Hrvatskoj je industrijska proizvodnja u kolovozu porasla 0,7 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, nakon 2,9-postotnog rasta u srpnju.

Isti postotni rast proizvodnje bilježila je u kolovozu i Estonija, a blizu je i Francuska s rastom proizvodnje za 0,8 posto u odnosu na prošlogodišnji kolovoz.

Najveći pad proizvodnje bilježila je Belgija, za 10,3 posto.

Tagovi: industrijska proizvodnja, industrija Europska unija, energetika, Irska, eurozona, prerađivačka industrija
PROČITAJ I OVO
Stagnira raspoloženje u njemačkoj ekonomiji
SIGNALI
Stagnira raspoloženje u njemačkoj ekonomiji
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu u svibnju je stagniralo. Pokazatelj gospodarske klime koji izračunava minhenski institut Ifo ostao je na 89,3 boda.
Kineskoj industriji ove godine ide bolje
TREND
Kineskoj industriji ove godine ide bolje
PEKING - Dobit kineske industrije u prva četiri mjeseca ove godine bila je 4,3 posto veća nego u istom razdoblju lani.
Povećanje plaća snažno podiglo rashode državnog proračuna u prvom kvartalu
RASHODI
Povećanje plaća snažno podiglo rashode državnog proračuna u prvom kvartalu
ANALIZA - Prema zadnjim dostupnim podacima Ministarstva financija, prema metodologiji računskog plana, u prvom tromjesečju 2024. snažan rast rashoda od 21,7% ili 1,3 mlrd eura prvenstveno je posljedica rasta rashoda za bruto plaće državnih i javnih službenika te rasta rashoda za mirovine koji su zajedno zaslužni za preko polovice rasta rashoda.
Slovenski poslodavci najavljuju povećanje broja zaposlenih
TRŽIŠTE RADA
Slovenski poslodavci najavljuju povećanje broja zaposlenih
LJUBLJANA - Slovenski poslodavci za drugu polovicu godine predviđaju povećanje broja zaposlenih od 2,3 posto.
Analitičari: Nova Vlada bi morala ubrzati privatizaciju, a toga nema u programu
PROGRAM
Analitičari: Nova Vlada bi morala ubrzati privatizaciju, a toga nema u programu
ZAGREB - U četverogodišnjem programu nove Vlade postavljeni su i novi ciljevi među kojima je i onaj da bi do 2027. prosječna plaća trebala porasti na 1600 eura. U planu je i nastavak rasta gospodarstva iznad prosjeka Europske unije, a najveći interes novog resornog ministra je rast udjela industrije u bruto domaćem proizvodu. Evo što o Vladinim planovima misle poslodavci, sindikati, analitičari.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE