GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Oporavak eurozone u siječnju oslabio, uslužni sektor pritisnut omikronom

Oporavak eurozone u siječnju oslabio, uslužni sektor pritisnut omikronom
PMI INDEX
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.01.2022 / 11:56
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Gospodarski oporavak eurozone dodatno je oslabio u siječnju, jer su obnovljene restrikcije zbog suzbijanja omikron varijante koronavirusa dodatno pritisnule dominantni uslužni sektor a cijene su nastavile rasti, pokazalo je istraživanje tvrtke Markit objavljeno u ponedjeljak.

IHS Markitov indeks menadžera nabave, koji se smatra pokazateljem ukupnog gospodarskog zdravlja, pao je u siječnju na 52,4 boda, u odnosu na 53,3 boda u prosincu te je ispod 52,6 bodova koliko su očekivali anketirani u istraživanju Reutersa.

Na to je najviše utjecao PMI uslužnog sektora, koji je pao na najnižu razinu u posljednjih devet mjeseci, na 51,2 boda, u odnosu na 53,1 bod u prosincu. Iako granica od 50 bodova razdvaja rast od kontrakcije, vrijednost je znatno ispod procjene iz Reutersove ankete od 52,2 boda.

"Val omikrona potaknuo je na početku godine još jedan strmoglavi pad potrošnje u velikom dijelu uslužnog sektora, a posebno teško su bili pogođeni turizam, putovanja i rekreacija", rekao je glavni ekonomist Markita Chris Williamson.

No, proizvodni je sektor manje pogođen ograničenjima i uglavnom se aktivnosti nisu zatvarale. Proizvodni PMI porastao je na petomjesečni maksimum od 59,0 bodova, u odnosu na 58,0 u prethodnom mjesecu, i znatno iznad procjene u Reutersovom istraživanju od 57,5 bodova.

Kako bi zadovoljile potražnju, tvornice su brzo povećavale broj zaposlenih. Indeks zaposlenosti porastao je na najvišu razinu od srpnja, na 57,5 bodova, u odnosu na 55,3 bodova u prosincu.

Reutersovo istraživanje objavljeno prošli tjedan pokazalo je da više od dvije trećine ekonomista ocjenjuje da će omikron varijanta koronavirusa imati blaži gospodarski utjecaj nego delta, a s nastavkom programa cjepljenja u regiji popravio se i optimizam.

"Iako je omikron uništio izglede u uslužnom sektoru, utjecaj do sada izgleda manje ozbiljan nego u prethodnim valovima. U međuvremenu su se poboljšale percepcije izgleda", rekao je Williamson.

Tagovi: eurozona, ekonomija eurozone, Markit, PMI Index
PROČITAJ I OVO
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE