GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Oporavak njemačke ekonomije zahtijevat će malo više vremena

Oporavak njemačke ekonomije zahtijevat će malo više vremena
IFO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.06.2021 / 17:20
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Njemačko gospodarstvo porast će ove godine slabije no što se očekivalo zbog problema u nabavi koji koče industriju, ali snažan oporavak tek je malo odgođen, do 2022., izvijestio je u srijedu institut ifo.

Najveće europsko gospodarstvo porast će ove godine 3,3 posto, procijenio je institut, snizivši procjenu iz ožujka za 0,4 postotna boda.

Iduće godine aktivnosti bi trebale ubrzati na 4,3 posto, što je za 1,1 postotni bod više no što je ifo prognozirao početkom proljeća.

"Gospodarstvo će kratkoročno zakočiti nestašica u opskrbi ponajprije primarnim proizvodima", objasnio je ekonomist instituta Timo Wollmershaeuser.

Njemački proizvođači automobila Volkswagen i Daimler izvijestili su u utorak da će zbog nestašice poluvodiča ponovo skratiti radno vrijeme u nekim pogonima, podsjeća Reuters.

"Za oporavak, koji je sam po sebi snažan zbog otvaranja gospodarstva, trebat će tek nešto više vremena no što smo očekivali u ožujku", naglasio je Wollmershaueuser.

Ifove procjene manje su optimistične od onih središnje banke, koja je za ovu godinu prognozirala 3,7-postotni rast aktivnosti. U 2022. aktivnosti bi po njima trebale ubrzati na 5,2 posto.

Za razliku od Bundesbanka, institut očekuje nešto slabiju podršku potrošnje kućanstava, budući da mnogi potrošači vjerojatno neće odmah potrošiti svu pandemijsku ušteđevinu, objašnjava ekonomist ifoa.

Oporavak od pandemije covida 19 i uska grla u opskrbi čipovima, drvnom građom i drugim materijalima istodobno podižu cijene, pa će inflacija ove godine poskočiti na 2,6 posto, s 0,6 posto u 2020., procjenjuju u ifou. U 2022. rast cijena trebao bi po njima usporiti 1,9 posto.

Snažan oporavak vjerojatno će potaknuti domaću potražnju a time i uvoz, koji bi ove i iduće godine trebao rasti snažnije od izvoza.

To će pomoći Njemačkoj da smanji veliki višak na tekućem računu platne bilance, iskazan udjelom u BDP-u, na 5,8 posto u ovoj, te na 4,9 posto u idućoj godini, čime će prvi puta u puno godina biti ispod plafona propisanog u EU, primjećuje ifo.

Tagovi: njemačka ekonomija, Ifo institut, Volkswagen, Daimler, Destatis, njemačka vlada, Njemačka
PROČITAJ I OVO
Država će financijski poticati spajanje općina
OPĆINE
Država će financijski poticati spajanje općina
ZAGREB - Reforma lokalne samouprave putem funkcionalnog spajanja općina sa slabim administrativnim i fiskalnim kapacitetima mjera je koja se u različitim izbornim i vladinim programima najavljuje godinama, piše u srijedu Večernji list.
Američki radnici pred otkazima ako se ne cijepe protiv korone
SANKCIJE
Američki radnici pred otkazima ako se ne cijepe protiv korone
WASHINGTON -Tisućama necijepljenih radnika diljem SAD-a prijete otkazi jer sve veći broj saveznih država, gradova i privatnih tvrtki počinje uvoditi obavezno cijepljenje protiv covida-19.
EK pokrenula javnu raspravu o reformi fiskalnih pravila
PRAVILA
EK pokrenula javnu raspravu o reformi fiskalnih pravila
BRUXELLES - Europska komisija je u utorak pokrenula javnu raspravu o reformi fiskalnih pravila, koja među inim propisuju granice proračunskog deficita i javnog duga, a koja su zbog suočavanja s posljedicama pandemije koronavirusa suspendirana do kraja 2022. godine.
Marić: Razdoblju povijesno niskih kamatnih stopa doći će kraj, ali...
KAMATNE STOPE
Marić: Razdoblju povijesno niskih kamatnih stopa doći će kraj, ali...
ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić u utorak je izjavio da će razdoblje povijesno niskih kamatnih stopa neminovno proći, ali da je vrlo teško pretpostaviti kad će se i kojim tempom to događati.
Novi Zakon o radu: Za rad od kuće trebat će biti plaćen trošak režija
REGULATIVA
Novi Zakon o radu: Za rad od kuće trebat će biti plaćen trošak režija
ZAGREB - Novi Zakon o radu, čiji je opsežan nacrt prijedloga jučer dostavljen socijalnim partnerima, sindikatima i poslodavcima, predviđa niz značajnih promjena na tržištu rada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE