GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Oreščanin: Vladine mjere pokazuju fundamentalno nepoznavanje hrvatskoga gospodarstva

Oreščanin: Vladine mjere pokazuju fundamentalno nepoznavanje hrvatskoga gospodarstva
PODUZETNICI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.03.2020 / 12:26
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U drugom izdanju emisije „Poduzetnički mindset“ na N1 televiziji, Saša Cvetojević jučer je ugostio čelnike Inicijative Glas poduzetnika Dražena Oreščanina, suosnivača i predsjednika Uprave tvrtke Poslovna inteligencija te e-poduzetnika Hrvoja Bujasa, vlasnika platformi Crno jaje, GoHOme i Osiguraj me.

Povod za gostovanje u emisiji, koju je pokrenuo časopis Poduzetnik s programskim partnerom EY Hrvatska, bilo je 10 dodatnih mjera za spas hrvatskog poduzetništva, koje je ova Inicijativa poslala Vladi RH kao odgovor na nedavno predstavljen paket od 63 mjere namijenjene pomoći hrvatskom gospodarstvu u krizi izazvanoj pandemijom koronavirusa.

I Bujas i Oreščanin navode kako su se na pokretanje Inicijative Glas poduzetnika odlučili ne gledajući svoje partikularne interese ili interese kompanija čiji su vlasnici, već su smatrali da se mora hitno i proaktivno reagirati jer je riječ o zaštiti čitavog privatnog sektora u Hrvatskoj. Velika podrška Inicijativi najbolji im je pokazatelj kako postoji opći konsenzus privatnika o tome kako su donesene Vladine mjere nedovoljne te će uskoro velik broj privatnih poduzetnika i obrtnika biti primoran na značajnija otpuštanja ili čak gašenje tvrtki u borbi za opstanak.

Hrvoje Bujas je u uvodu emisije istaknuo da su neke mjere dobre, kao npr. one za financiranja minimalne neto plaće u visini 3.250 kn u iduća tri mjeseca te moratorij na kredite, no one neće riješiti probleme u kojima su se sada našli svi poduzetnici.

„Smatram da je ključno umjesto odgode plaćanja poreza na dohodak, doprinosa, prireza i komunalnih i parafiskalnih nameta za iduća tri mjeseca, privatni sektor u potpunosti osloboditi svih navedenih davanja, jer je velikom broju poduzetnika i obrtnika donesenim mjerama Nacionalnog stožera civilne zaštite u potpunosti onemogućen rad i ostvarivanje bilo kakvih prihoda. Nadalje, privatnicima se u okviru mjera nudi mogućnost dizanja kredita, čime se samo prolongiraju davanja državi, što je još jedan pokazatelj kako se ne distribuira ravnomjerno teret cjelokupne situacije, u potpunosti ostavljajući javni sektor neokrznutim“, iznio je Bujas tijekom gostovanja u emisiji Poduzetnički mindset.

Prema Bujasovu mišljenju, upravo je ova izazovna situacija pokazala da se puno toga može riješiti brže i efikasnije digitalnim putem te se nada da je sada svima jasno kolika je nužnost digitalizacije javnog sektora, kao i smanjenje ogromnog birokratskog aparata, odnosno javne uprave. Dodao je i da upravo u ovom trenutku država treba pomoći i potaknuti one sektore koji i u ovoj krizi dobro posluju i ostvaruju značajne prihode na dodatno zapošljavanje kako bi se i na taj način umanjili njezini negativni efekti.

Dražen Oreščanin velik problem vidi u činjenici kako donesene Vladine mjere pokazuju fundamentalno nepoznavanje hrvatskoga gospodarstva, koje se bazira na mikro, malim i srednjim poduzetnicima, a koji bez novih prihoda u velikoj većini imaju financijskih zaliha za preživljavanje mjesec ili dva. Odgodu plaćanja poreza na dohodak, doprinosa i prireza ne smatra nikakvim rješenjem jer je dobar dio poduzetnika u karanteni, kao i ostali hrvatski građani, u uvjetima u kojima ne mogu proizvoditi, ostvarivati dodanu vrijednost, prihodovati.

„Vlada mora shvatiti da je privatnicima prevelik rizik u ovim neizvjesnim okolnostima prihvatiti odgodu obveza, ne znajući kad i u kojem opsegu će moći normalno poslovati. Jednostavnije im je ili djelomično ili u potpunosti otpustiti ljude, što bi idućih mjeseci moglo dovesti do brojke od čak 400.000 nezaposlenih u Hrvatskoj. Dodatne mjere koje smo predložili jednostavno su nužnost, na tragu sličnih mjera koje je donio dobar dio europskih država kako bi održale funkcioniranje vlastitih gospodarstava, a Republiku Hrvatsku bi stajale 4 milijarde eura. Za ilustraciju, Njemačka je u okviru svojih mjera za gospodarstvo izdvojila čak 800 milijardi eura“, istaknuo je Dražen Oreščanin.

Naposljetku je iznio da ovu krizu svakako treba iskoristiti kako bi se napravio kompletan reset cjelokupnog funkcioniranja hrvatske države i društva u cjelini, kako bismo stvorili simboličku Hrvatsku 2.0. Ona bi bila bolja za život, u njoj bi mladi željeli ostati, svi koji to žele mogli bi normalno poslovati, a Vlada i javne institucije bile bi kvalitetan servis svim građanima.

Tagovi: Dražen Oreščanin, Hrvoje Bujas, Glas poduzetnika, Saša Cvetojević, hrvatska ekonomija, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Industrijska proizvodnja u EU usporila u travnju; u Hrvatskoj pad
TREND
Industrijska proizvodnja u EU usporila u travnju; u Hrvatskoj pad
BRUXELLES - Industrijska proizvodnja u EU usporila je u travnju, odražavajući probleme u sektoru sirovina i poluproizvoda, a Hrvatska je prvi puta u šest mjeseci bilježila pad, pokazale su u ponedjeljak procjene europskog statističkog ureda.
Oštar pad zaposlenosti u Crnoj Gori
TRŽIŠTE RADA
Oštar pad zaposlenosti u Crnoj Gori
PODGORICA - U Crnoj Gori su na kraju aprila evidentirana 153.172 zaposlena, pokazuju podaci Uprave za statistiku, što je za čak 50.000 manje nego što ih je prosječno radilo tokom 2019, odnosno prije pandemije virusa korona. Pad broja zaposlenih bilježi se u svim djelatnostima, ali se izdvajaju uslužne djelatnosti, saobraćaj, trgovina i građevinarstvo.
Rast proizvođačkih cijena industrije u svibnju
TREND
Rast proizvođačkih cijena industrije u svibnju
ZAGREB - Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem su tržištu u svibnju ove godine porasle za 1,2 posto u odnosu na travanj te za 7,3 posto prema svibnju lani, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Kina upozorila G7: Male skupine ne vladaju svijetom
UPOZORENJE
Kina upozorila G7: Male skupine ne vladaju svijetom
PEKING - Kina je u nedjelju oštro upozorila čelnike G7 da su dani kada su "male" skupine zemalja odlučivale o sudbini svijeta odavno prošli, uzvraćajući udarac najbogatijim svjetskim demokracijama koje traže jedinstveni stav prema Pekingu.
Slovenski kreditni rejting stabilan
REJTING
Slovenski kreditni rejting stabilan
LJUBLJANA - S&P Global potvrdio je slovenski kreditni rejting na AA- sa stabilnim izgledima, a DBRS Morningstar na A, također sa stabilnim izgledima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE