GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ove godine rekordan rast plaća u Sloveniji

Ove godine rekordan rast plaća u Sloveniji
PLAĆE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.06.2023 / 08:22
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Banka Slovenije predviđa da će nominalne plaće do kraja godine porasti za gotovo 10 posto, što je najviše u posljednjih 20 godina. Glavni razlozi tome su ravnomjeran rast plaća u javnom sektoru i kronični nedostatak radne snage.

Visoka inflacija, koja i dalje iznosi više od osam posto na godišnjoj razini, i nedostatak radne snage potaknuli su rekordan rast plaća u Sloveniji, smatra Arjana Brezigar Masten, direktorica analitičko-istraživačkog centra Banke Slovenije. "Rast nominalnih plaća ove će se godine približiti 10 posto i, uz usklađivanje minimalne plaće s prošlogodišnjom inflacijom, bit će široko zasnovan. To potvrđuje i rast sklopljenih kolektivnih ugovora", pojasnila je.

Plaća je važan motivator za odabir posla. Čime još država želi privući tražitelje posla u svoje službene redove i što od njih očekuje, čut ćete u Studiju u 17. na Prve.

Vladina je odluka da se plaće u javnom sektoru povećavaju linearno. "Vlada je izbjegla sukob tako što je krenula na opće povećanje, uključujući i za sve ostale skupine. To je izazvalo efekt stampeda i naša temeljna inflacija je porasla", rekao je Rok Spruk s ljubljanskog Ekonomskog fakulteta.

Zbog toga će se, prema njegovim riječima, inflacija kod nas usporavati nešto sporije nego u ostalim europskim zemljama. No, činjenica je da se dio povećanja plaća može pripisati i kroničnom nedostatku zaposlenika. A to se moglo riješiti samo na jedan način, kaže Spruk. Koji? Prema Spruku, mora se liberalizirati tržište rada, brzo, odmah, rigorozno liberalizirati zapošljavanje stranaca, migranata, znate, to su ljudi s idejama i talentima.

Udio poduzeća koja se suočavaju s nedostatkom radne snage u Sloveniji je zapravo vrlo velik. Kako javlja Umar, stopa slobodnih radnih mjesta je na povijesno visokim razinama i viša je od europskog prosjeka. Situacija je najkritičnija u građevinarstvu, gdje se čak polovica tvrtki nosi s nedostatkom zaposlenika, au proizvodnji i uslugama trećina svih tvrtki.

Tagovi: Slovenija, plaća
PROČITAJ I OVO
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
TRŽIŠTE RADA
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
WASHINGTON - Američko tržište rada značajno se ohladilo prošlog mjeseca jer su i zapošljavanje i rast plaća usporili više nego što su ekonomisti očekivali u travnju.
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
SKOK
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
ANKARA - Inflacija u Turskoj ubrzala se na 69,8% godišnje u mjesecu travnju, izvijestio je u petak Turski zavod za statistiku.
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
TRENDOVI
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta OVI u travnju je pao za 5,4 posto, što je četvrti mjesec zaredom kako pada na godišnjoj razini, dok je u odnosu na ožujak porastao za 1,3 posto, objavio je u petak Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAPOSLENOST
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih u industriji u ožujku je pao i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, u usporedbi s veljačom manji je za 0,1 posto, dok je u u odnosu na ožujak lani pao za 2,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
OECD pogoršao prognoze njemačkog rasta
LOŠIJE
OECD pogoršao prognoze njemačkog rasta
BERLIN - Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) ponovno je naniže revidirala svoju prognozu gospodarskog rasta u Njemačkoj i sada vidi samo minijaturni rast od 0,2% za ovu godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE