GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pad aktivnosti u industrije eurozone usporio u veljači

Pad aktivnosti u industrije eurozone usporio u veljači
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.03.2020 / 11:57
Autor: SEEbiz / H
FRANKFURT - Aktivnosti u industriji eurozone zabilježile su u veljači najblaži pad u proteklih godinu dana, odražavajući stabilizaciju proizvodnje i novih narudžbi, izvijestila je u ponedjeljak londonska tvrtka Markit.

Indeks menadžera nabave (PMI) porastao je u veljači za 1,3 boda u odnosu na prethodni mjesec, na 49,2 boda, izračunali su u Markitu, povisivši neznatno početnu procjenu njegove vrijednosti.

Vrijednosti više od 50 bodova signaliziraju rast aktivnosti a one niže njihov pad.

„Unatoč navodima mnogih kompanija da je epidemija koronavirusa poremetila lance nabave i pogodila prodaju u inozemstvu, što je rezultiralo znatno duljim rokovima isporuke i naglim padom izvoznih narudžbi, u veljači su se pojavile ohrabrujuće naznake usporavanja pada aktivnosti u industriji eurozone", konstatira ekonomist Markita Chris Williams.

Proizvodnja i nove narudžbe ponovo su pale ali najblaže u devet odnosno 15 mjeseci, "praćene naznakama jačanja domaće potražnje, posebno kada su u pitanju potrošači", dodaje Williamson.

U Markitu posebno izdvajaju produljeno vrijeme isporuke, zbog zatvorenih tvornica u Kini u sklopu mjera suzbijanja epidemije.

„Strahuje se da će kašnjenja isporuka zbog koronavirusa ugroziti proizvodnju u idućim mjesecima i time produljiti raazdoblje pada aktivnosti na više od godinu dana”, pojašnjava ekonomist Markita.

"Lanci nabave produljeni su najviše od 2018. godine a zalihe se prazne najbrže u proteklih deset godina budući da kompanije ne uspijevaju proizvoditi dovoljno da realiziraju knjige narudžbi", dodaje.

Iako bi ponovno otvaranje tvornica u Kini nakon produženih novogodišnjih praznika moglo ublažiti opterećenje u globalnim nabavnim lancima, eventualno daljnje širenje epidemije COVID-19 moglo bi potaknuti nesklonost riziku i iznova zakočiti potrošnju kompanija i potrošača, upozorava.

Tagovi: industrija eurozone, eurozona, Markit, PMI index, indeks menadžera nabave
PROČITAJ I OVO
Vučić: Ove godine očekujem rast od čak 7%
OBEĆANJA
Vučić: Ove godine očekujem rast od čak 7%
BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je večeras da su u prvih pet meseci strane direktne investicije iznosile milijardu i 413 miliona evra, što je za 12,7 odsto više nego u istom periodu prošle godine.
Fed snažno podigao inflacijska očekivanja i najavljuje rast kamata za 2023.
SMJERNICE
Fed snažno podigao inflacijska očekivanja i najavljuje rast kamata za 2023.
WASHINGTON - Federalne rezerve u srijedu su znatno povećale svoja očekivanja o inflaciji ove godine i iznijele vremenski okvir kada će sljedeći put povećati kamatne stope.
Banka Slovenije očekuje rast BDP-a za 5,2 posto
OČEKIVANJA
Banka Slovenije očekuje rast BDP-a za 5,2 posto
LJUBLJANA - Slovenska središnja banka u srijedu je povećala svoju raniju procjenu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 2,1 postotni bod te sada očekuje rast gospodarskih aktivnosti u ovoj godini od na 5,2 posto.
Oporavak njemačke ekonomije zahtijevat će malo više vremena
IFO
Oporavak njemačke ekonomije zahtijevat će malo više vremena
BERLIN - Njemačko gospodarstvo porast će ove godine slabije no što se očekivalo zbog problema u nabavi koji koče industriju, ali snažan oporavak tek je malo odgođen, do 2022., izvijestio je u srijedu institut ifo.
Troškovi rada porasli prvi puta od početka pandemije u Hrvatskoj
TROŠKOVI
Troškovi rada porasli prvi puta od početka pandemije u Hrvatskoj
ZAGREB - Sporiji rast plaća zakočio je rast troškova rada po satu u EU i eurozoni u prvom tromjesečju, a u Hrvatskoj ukupni troškovi rada porasli su prvi puta od početka pandemije koronavirusa, pokazali su u srijedu podaci Eurostata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE