GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pad aktivnosti u industrije eurozone usporio u veljači

Pad aktivnosti u industrije eurozone usporio u veljači
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.03.2020 / 11:57
Autor: SEEbiz / H
FRANKFURT - Aktivnosti u industriji eurozone zabilježile su u veljači najblaži pad u proteklih godinu dana, odražavajući stabilizaciju proizvodnje i novih narudžbi, izvijestila je u ponedjeljak londonska tvrtka Markit.

Indeks menadžera nabave (PMI) porastao je u veljači za 1,3 boda u odnosu na prethodni mjesec, na 49,2 boda, izračunali su u Markitu, povisivši neznatno početnu procjenu njegove vrijednosti.

Vrijednosti više od 50 bodova signaliziraju rast aktivnosti a one niže njihov pad.

„Unatoč navodima mnogih kompanija da je epidemija koronavirusa poremetila lance nabave i pogodila prodaju u inozemstvu, što je rezultiralo znatno duljim rokovima isporuke i naglim padom izvoznih narudžbi, u veljači su se pojavile ohrabrujuće naznake usporavanja pada aktivnosti u industriji eurozone", konstatira ekonomist Markita Chris Williams.

Proizvodnja i nove narudžbe ponovo su pale ali najblaže u devet odnosno 15 mjeseci, "praćene naznakama jačanja domaće potražnje, posebno kada su u pitanju potrošači", dodaje Williamson.

U Markitu posebno izdvajaju produljeno vrijeme isporuke, zbog zatvorenih tvornica u Kini u sklopu mjera suzbijanja epidemije.

„Strahuje se da će kašnjenja isporuka zbog koronavirusa ugroziti proizvodnju u idućim mjesecima i time produljiti raazdoblje pada aktivnosti na više od godinu dana”, pojašnjava ekonomist Markita.

"Lanci nabave produljeni su najviše od 2018. godine a zalihe se prazne najbrže u proteklih deset godina budući da kompanije ne uspijevaju proizvoditi dovoljno da realiziraju knjige narudžbi", dodaje.

Iako bi ponovno otvaranje tvornica u Kini nakon produženih novogodišnjih praznika moglo ublažiti opterećenje u globalnim nabavnim lancima, eventualno daljnje širenje epidemije COVID-19 moglo bi potaknuti nesklonost riziku i iznova zakočiti potrošnju kompanija i potrošača, upozorava.

Tagovi: industrija eurozone, eurozona, Markit, PMI index, indeks menadžera nabave
PROČITAJ I OVO
Marić: Dosad smo platili šest milijardi kuna veledrogerijama, ali ne vidimo smanjenje dugova
DUG BOLNICA
Marić: Dosad smo platili šest milijardi kuna veledrogerijama, ali ne vidimo smanjenje dugova
ZAGREB - Ministar financija Zdravko Marić komentirao je stanje nacionalne ekonomije. Mišljenja je da novo financijsko izvješće kreditnih agencija najbolje pokazuje situaciju u zemlji.
Plenković: Investicijski rejting potvrda dobre Vladine politike
REAKCIJE
Plenković: Investicijski rejting potvrda dobre Vladine politike
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković objavio je u subotu da je potvrda investicijskog rejtinga Hrvatske i procjena gospodarskog rasta u ovoj godini od 6,5 posto, potvrda dobre Vladine politike koja je u razdoblju pandemije očuvala hrvatsku gospodarsku i financijsku stabilnost.
S&P potvrdio rejting Hrvatske i stabilne izglede
REJTING
S&P potvrdio rejting Hrvatske i stabilne izglede
ZAGREB - Agencija Standard & Poor's potvrdila je u petak rejting Hrvatske 'BBB-/A-3', uz stabilne izglede, istaknuvši da je oporavak gospodarstva zahvaljujući turizmu stvorio uvjete za smanjenje javnog duga u ovoj godini s rekordne razine u pandemijskoj 2020.
Plenković: Hrvatska uskoro dobiva više od 800 milijuna eura za NPOO
DOBRE VIJESTI
Plenković: Hrvatska uskoro dobiva više od 800 milijuna eura za NPOO
ATENA - Hrvatska će uskoro dobiti više od 800 milijuna eura za početak provedbe projekata iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO), najavio je premijer Andrej Plenković nakon susreta s predsjednicom Europske komisije Ursule von der Leyen u petak u Ateni.
Svjetska banka otkazala izvješće Doing Business zbog namještanja ljestvice
SKANDALI
Svjetska banka otkazala izvješće Doing Business zbog namještanja ljestvice
WASHINGTON - Svjetska banka otkazala je objavu izvješća o regulativi poslovanja u zemljama širom svijeta nakon što je istraga razotkrila "neprimjereni pritisak" čelnika pri sastavljanju ljestvice i sporni plasman Kine, ali i Saudijske Arabije, UAE-a i Azerbajdžana.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE