GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pad ukupnog broja i iznosa fiskaliziranih računa na tjednoj i godišnjoj razini

Pad ukupnog broja i iznosa fiskaliziranih računa na tjednoj i godišnjoj razini
RAČUNI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.06.2020 / 19:50
Autor: SEEbiz

ZAGREB - Podaci iz sustava fiskalizacije za zadnji tjedan svibnja u odnosu na tjedna ranije pokazuju pad broja ukupno izdanih računa i vrijednosti, na što je utjecao pad u trgovini, dok se u ugostiteljstvu i turizmu bilježio rast, ali se na godišnjoj razini i nadalje bilježi izrazitiji pad.

Za sve djelatnosti u razdoblju od 25. do 31. svibnja ove godine u odnosu na prethodni tjedna (18. do 24. svibnja) vidljivo je smanjenje ukupnog broja računa od 3 posto, i smanjenje iznosa računa od 7 posto, objavila je u utorak Porezna uprava na svojim internet stranicama.

Proteklog je tjedna tako ukupno izdano nešto više od 34 milijuna fiskaliziranih računa, dok ih je tjedna ranije bilo gotovo 35,2 milijuna, a iznos računa je s 3,2 milijarde kuna u tjednu od 18. do 24. travnja pao na 2,98 milijardi kuna u tjednu od 25. do 31. svibnja.

Na taj je ukupan pad utjecalo smanjenje u trgovini na veliko i malo, na koju se i odnosi najveći dio i izdanih računa i vrijednosti, dok se na tjednoj razini bilježi rast kod ugostiteljstva i turizma.

No, trgovine nisu radile prošlu subotu zbog Dana državnosti, koji se od ove godine ponovno obilježava 30. svibnja, dok se još prošle slavio 25. lipnja. Osim toga, prošla je nedjelja, 31. svibnja, bila prva u kojoj se moglo raditi sukladno prošlotjednim odlukama Stožera civilne zaštite, što su neke trgovine iskoristile, ali su neke odlučile da tu nedjelju neće raditi.

Po podacima Porezne uprave, prošli je tjedan u trgovini na veliko i malo fiskalizirano 20,7 milijuna računa, što je pet posto manje nego tjedan ranije, a iznos računa je smanjen za osam posto, na 2,2 milijarde kuna.

U djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane vidljivo je, pak, povećanje broja računa od tri posto, na njih gotovo 5,2 milijuna, uz povećanje iznosa tih računa za 12 posto, na 206,9 milijuna kuna.

Pad broja i vrijednosti računa na godišnjoj razini

No, kada se razdoblje od 25. do 31. svibnja 2020. uspoređuje s istim razdobljem lani, bilježi se pad broja fiskaliziranih računa u svim djelatnostima od 25 posto, dok im je vrijednost manja za 17 posto.

Pritom je u trgovini broj računa manji za 21 posto, dok je njihova vrijednost smanjena za sedam posto.

U djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane na godišnjoj je razini pak broj računa manji za 34 posto, a iznos računa za 60 posto, podaci su Porezne uprave.

Od početka korona-krize vrijednost računa manja 21 posto

Od početka koronakrize u Hrvatskoj, u razdoblju od 24. veljače do 31. svibnja ove godine broj fiskaliziranih računa manji je za 35 posto, a njihov iznos za 21 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Ove godine u tom je razdoblju izdano 395,8 milijuna računa, čija vrijednost doseže 37,1 milijardu kuna, a u istom lanjskom razdoblju bilo je 604,7 milijuna računa, ukupne vrijednosti gotovo 46,9 milijardi kuna.

U djelatnosti trgovine na veliko i malo, popravka motornih vozila i motocikala na godišnjoj je razini broj računa smanjen za 27 posto, na 260,3 milijuna, dok je njihova vrijednost pala 13 posto, na 28,1 milijardu kuna.

U djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane broj fiskaliziranih računa i njihove vrijednosti je više nego prepolovljen - broj računa je smanjen za 61 posto, na njih 37,97 milijuna, a iznos je pao za 69 posto, na oko 1,5 milijardi kuna.

Tagovi: fiskalizirani računi, fiskalizacija, Porezna uprava, trgovina, ugostiteljstvo
PROČITAJ I OVO
Vučić: Neće biti smanjenja plata i penzija
OBEĆANJA
Vučić: Neće biti smanjenja plata i penzija
BEOGRAD - Srbija će podneti krizu zbog korone, ne lako, ali lakše nego druge zemlje i neće biti smanjenja plata i penzija u javnom sektoru.
Javni dug skočio na 74,3 posto BDP-a, očekuje se daljnji rast
ZADUŽENOST
Javni dug skočio na 74,3 posto BDP-a, očekuje se daljnji rast
ANALIZA - Ukupni javni dug iskazan prema metodologiji ESA 2010 krajem prvog ovogodišnjeg tromjesečja iznosio je 298,8 milijardi kuna, što je 74,3 posto BDP-a i 1,1 postotni bod veći udio u BDP-u nego krajem prošle godine, a analitičari kažu da je njegov daljnji rast neizbježan.
Što je Plenković htio reći opoziciji?
VLADA-OPORBA
Što je Plenković htio reći opoziciji?
ZAGREB - - Imali smo dobru, prijateljsku namjeru da sjednemo i razgovaramo u dijalogu o tim temama koje su važne za hrvatsko društvo - kažu u Vladi.
Ćorić: Ujesen će se voditi borba za svako radno mjesto
UPOZORENJE
Ćorić: Ujesen će se voditi borba za svako radno mjesto
ZAGREB - Što i kako kani nova Vlada govorio je Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike u tehničkoj Vladi, a u novoj, kako se nagađa, i ministar gospodarstva te zaštite okoliša i energetike.
Grčka je umirovljenicima nezakonito snižavala mirovine
SUD
Grčka je umirovljenicima nezakonito snižavala mirovine
ATENA - Grčka će umirovljenicima možda morati vratiti milijarde eura zbog nezakonito smanjenih mirovina u vrijeme financijske krize, pokazuje u utorak objavljen sažetak sudske presude.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE