GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pao broja zaposlenih u industriji

Pao broja zaposlenih u industriji
ZAPOSLENOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.04.2024 / 08:31
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih osoba u industriji u veljači ove godine u usporedbi s mjesecom prije veći je za 0.1 posto, dok je u odnosu na veljaču lani pao za 2.3 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti (NKD), broj zaposlenih u prerađivačkoj industriji je na mjesečnoj razini porastao za 0.1 posto, u rudarstvu i vađenju, za 0.8 posto, dok je u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom pao za 0.4 posto.

U sklopu prerađivačke industrije najviše je porastao broj zaposlenih u proizvodnji duhanskih proizvoda, za 9.1 posto, proizvodnji računala te elektroničkih i optičkih proizvoda, za sedam posto, proizvodnji kemikalija i kemijskih proizvoda, za 2.1 posto te proizvodnji rafiniranih naftnih proizvoda, za 1.1 posto.

Istodobno je broj zaposlenih najviše pao u proizvodnji tekstila, za 2.9 posto, proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica, za 2,8 posto te proizvodnji strojeva i uređaja, za dva posto.

Na godišnjoj razini, u veljači ove godine prema istom mjesecu lani, broj zaposlenih u prerađivačkoj industriji je pao za 2,3 posto, u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija, za 2.7 posto, dok je u rudarstvu i vađenju porastao za 0.1 posto.

U sklopu prerađivačke industrije na godišnjoj je razini najviše pao broj zaposlenih u proizvodnji računala te elektroničkih i optičkih proizvoda, za 18 posto, proizvodnji kože i srodnih proizvoda, za 10.4 posto te proizvodnji odjeće, za 9.8 posto.

Najveći rast broja zaposlenih na godišnjoj razini statistika registrira u proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava, za pet posto, u popravku i instaliranju strojeva i opreme, za 4.4 posto te u ostaloj prerađivačkoj industriji, za 4.3 posto.

Ukupna proizvodnost rada u industriji u veljači 2024. u usporedbi s istim mjesecom 2023. veća je za 2.1 posto, pokazuju podaci DZS-a.

Tagovi: zaposlenost u industriji, hrvatska industrija
PROČITAJ I OVO
Njemački izvoznici optimističniji u svibnju
IZVOZNICI
Njemački izvoznici optimističniji u svibnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima u svibnju se znatno popravilo u odnosu na travanj, pokazalo je najnovije istraživanje minhenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
Ifo: Optimizam u gospodarstvu suzdržaniji nego među ekonomistima
SIGNALI
Ifo: Optimizam u gospodarstvu suzdržaniji nego među ekonomistima
BERLIN - Njemački ekonomisti stalno su uvjereni da će se domaće gospodarstvo izvući iz krize. No, put do početka oporavka stalno se produljuje, pokazuje novo izdanje barometra gospodarskih očekivanja minhenskog instituta Ifo.
Stagnira raspoloženje u njemačkoj ekonomiji
SIGNALI
Stagnira raspoloženje u njemačkoj ekonomiji
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu u svibnju je stagniralo. Pokazatelj gospodarske klime koji izračunava minhenski institut Ifo ostao je na 89,3 boda.
Kineskoj industriji ove godine ide bolje
TREND
Kineskoj industriji ove godine ide bolje
PEKING - Dobit kineske industrije u prva četiri mjeseca ove godine bila je 4,3 posto veća nego u istom razdoblju lani.
Povećanje plaća snažno podiglo rashode državnog proračuna u prvom kvartalu
RASHODI
Povećanje plaća snažno podiglo rashode državnog proračuna u prvom kvartalu
ANALIZA - Prema zadnjim dostupnim podacima Ministarstva financija, prema metodologiji računskog plana, u prvom tromjesečju 2024. snažan rast rashoda od 21,7% ili 1,3 mlrd eura prvenstveno je posljedica rasta rashoda za bruto plaće državnih i javnih službenika te rasta rashoda za mirovine koji su zajedno zaslužni za preko polovice rasta rashoda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE