GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pesimizam u maloprodaji uteg očekivanjima za hrvatsko gospodarstvo u lipnju

Pesimizam u maloprodaji uteg očekivanjima za hrvatsko gospodarstvo u lipnju
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.06.2022 / 18:44
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo stagnirala su u lipnju, balansirajući između vala pesimizma u maloprodaji zbog smanjene kupovne moći potrošača i poboljšanih očekivanja u industriji i uslužnom sektoru, pokazalo je istraživanje Europske komisije.

Indeks ekonomske klime (ESI) u Hrvatskoj porastao je u lipnju za 0,2 boda u odnosu na svibanj, na 109,4 boda, pokazuje izvješće EK.

Raspoloženje u maloprodaji naglo se pogoršalo, očitovano u padu indeksa za čak 4,9 bodova, odražavajući bojazni da bi visoki troškovi života i inflacija mogli natjerati građane na štednju.

Strahovanja su potvrdila pogoršana očekivanja potrošača čiji je indeks pao za 2,3 boda.

Poslovni čelnici u industriji i uslužnom sektoru pokazali su pak na početku ljeta pojačani optimizam koji se očitovao u rastu indeksa za 1,5 odnosno za 1,3 boda.

Blago je poboljšano i raspoloženje u građevinskom sektoru, uz rast indeksa za 0,9 bodova.

Poslovni čelnici očekuju da će pojačano zapošljavati u ljetnoj sezoni, pa je indeks EEI porastao za čak 7,2 boda.

Procjenjuju ujedno da je neizvjesnost u poslovanju znatno izraženija nego u svibnju, što se očitovalo u rastu indeksa EUI za 1,3 boda.

Pogoršanje u Europi

Menadžeri u EU i eurozoni očekuju pak slabije poslovanje nego u svibnju, što se očitovalo u padu indeksa ekonomske klime za 1,7 odnosno jedan bod.

Među vodećim gospodarstvima najviše je pao indeks ekonomske klime u Nizozemskoj, za 3,6 bodova.

Slijede Njemačka i Španjolska s padom ESI-ja za 1,9 bodova i Poljska gdje je smanjen za 1,5 u odnosu na svibanj, pokazuje izvješće.

Najviše su na oba područja pogoršana očekivanja u građevinskom sektoru i među potrošačima, ali raspoloženje je tmurnije i u maloprodaji.

U industriji EU-a očekivanja su bila gotovo nepromijenjena dok su u eurozoni poboljšana. Uslužni sektor iskazao je pak na početku ljeta blagi optimizam.

Menadžeri na oba područja procjenjuju da će manje zapošljavati u idućim mjesecima, prema padu indeksa EEI za 1,6 bodova u EU i za 1,7 bodova u eurozoni.

Upozoravaju i na pojačanu neizvjesnost u poslovanju, uz rast indeksa EUI za 1,3 boda u Uniji i za 1,4 boda u eurozoni.

Tagovi: Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo, maloprodaja, hrvatska ekonomija, Europska komisija
PROČITAJ I OVO
Ruski BDP pao četiri posto u drugom kvartalu
PAD
Ruski BDP pao četiri posto u drugom kvartalu
MOSKVA - Ruski bruto domaći proizvod (BDP) smanjio se za četiri posto na godišnjoj razini u drugom tromjesečju ove godine, jer zapadne ekonomske sankcije utječu na rusko gospodarstvo, objavila je danas ruska agencija za statistiku Rosstat.
Ukrajina dogovorila s MMF-om pet milijardi dolara zajma
ZAJAM
Ukrajina dogovorila s MMF-om pet milijardi dolara zajma
KIJEV - Osiguravanje novog, pet milijardi dolara vrijednog zajma od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) pomoći će uvjeriti i ostale ukrajinske kreditore da je makroekonomska situacija u toj ratom razorenoj zemlji pod kontrolom, izjavio je u petak glavni ekonomski savjetnik ukrajinskog premijera Vladimira Zelenskog.
Britanska ekonomija pala u drugom kvartalu, inflacija uzima danak
PRITISCI
Britanska ekonomija pala u drugom kvartalu, inflacija uzima danak
LONDON - Ekonomija Ujedinjenog Kraljevstva smanjila se u drugom tromjesečju 2022. Rastući troškovi života sve ozbiljnije pogađaju ovu zemlju.
Slovenija: Broj slobodnih radnih mjesta najviši od 2008.
TRŽIŠTE RADA
Slovenija: Broj slobodnih radnih mjesta najviši od 2008.
LJUBLJANA - U Sloveniji je u drugom tromjesečju oglašeno gotovo 25.900 slobodnih radnih mjesta, što je šest posto više nego u prvom kvartalu.
NBS podigla referentnu kamatu na 3,0%, zadržala prognozu BDP
KAMATNE STOPE
NBS podigla referentnu kamatu na 3,0%, zadržala prognozu BDP
BEOGRAD – Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da poveća referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na 3,0 posto i da ostane pri svojoj projekciji privrednog rasta za 2022. godinu u rasponu od 3,5 do 4,5 procenata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE