GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković: Kriza će tražiti odricanja od svih nas

Plenković: Kriza će tražiti odricanja od svih nas
PREMIJER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.04.2020 / 12:26
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je u četvrtak da su gospodarske mjere Vlade za borbu protiv posljedica epidemije koronavirusa usmjerene spasu radnih mjesta i opstanku poduzeća.

"Država i Vlada povlače poteze koji poručuju: stat ćemo iza radnika i gospodarstva u najvećoj mogućoj mjeri i na najveći mogući način", rekao je premijer u uvodu sjednice Vlade.

Uz nadu da će ih gospodarstvo prihvatiti, dodao je kako su Vladine mjere usmjerene očuvanju radnih mjesta odnosno zaposlenosti, te davanju mogućnosti kompanijama - od najmanjih do najvećih - mogućnosti da gledaju kako opstati u mjesecima koji slijede.

Vlada će, kako je najavio, raditi i na tome da se po okončanju krize gospodarstvo što prije pokrene i nastavi poslovanje.

Temeljno načelo koje po njegovim riječima ovih dana mora vrijediti je solidarnost te i privatni i javni sektor moraju podnijeti teret krize, jer će ona, kako je rekao, zahtijevati odricanje od svih.

Kao je izvijestio, Vlada razgovara s europskim partnerima, HNB-om, bankama i drugima i čini sve da se osigura financiranje gospodarskih mjera.

"Radit ćemo svakog sata i minute da prebrodimo krizu i pripremimo se za neko novo normalno", rekao je premijer.

Do tada, dodao je, "svi smo na istom brodu".

Premijer je pozvao sugrađane na odgovornost, samodisciplinu, strpljivost i povjerenje u sve sastavnice vlasti i struku u borbi protiv epidemije koronavirusa.

Plenković je na sjednici Vlade zahvalio svima koji u ovih proteklih mjesec dana rade sve da spriječe širenje zaraze koronavirusom u Hrvatskoj.

"Moja zahvala liječnicima, medicinskim sestrama, cijelom zdravstvenom osoblju, policajcima, inspektorima, vojnicima, svima koji na bilo koji način čine sve da održe i omoguće normalan život u posebnim okolnostima u kojima smo se našli", kazao je.

Suočeni smo, dodao je, s pandemijom i ta dilema s kojom je suočena Hrvatska i sve zemlje svijeta ima jednostavan odabir - ili biramo život naših sugrađana ili biramo staviti na pauzu, odnosno odreći se dosadašnjeg načina života.

"Mi smo kao odgovorna Vlada odabrali život naših sugrađana i to je jedini mogući, ispravan i racionalan odabir", ustvrdio je.

Plenković je stoga pozvao sve sugrađane na odgovornost, samodisciplinu, strpljivost i povjerenje u sve sastavnice vlasti i struku koja je ključna u borbi protiv ove epidemije.

"Čuvajući sebe čuvate svoje najbliže, svoje obitelji, svoje susjede, sve one s kojima dolazite u kontakt. Znamo da to nije lako, nije laka nagla promjena stila, načina života, rada, škole, poslovanja, bilo kojeg aspekta", naglasio je.

Rekao je i da se odluke Vlade ne temelje na bilo kakvom političkom voluntarizmu, već se temelje na procjenama onih koji su svoje živote posvetili borbama protiv bolesti.

Ponovio je i da se trenutno s ovom pandemijom borimo ne medicinom 21. stoljeća, već metodologijom ranijih stoljeća odvajanjem zdravih od zaraženih.

"To je jedina metoda koja trenutno daje rezultate", poručio je Plenković, apeliravši na povjerenje sugrađana u način suzbijanja pandemije u Hrvatskoj.

"Kada gledamo komparativno, Europu i svijet, puno bogatije i veće zemlje, s duljom demokratskom tradicijom, snažnijim obrazovnim sustavom, izdašnijim sredstvima koja ulažu u svoj zdravstveni sustave - nemaju ovakve trenutno rezultate kakve ima Hrvatska", rekao je.

"Na kraju će se podvlačiti crta i u broju zaraženih, oboljelih i konačna crta i u stopi smrtnosti. To će nam biti jedini semafor na koji ćemo svi gledati kada jednom, nadam se, suzbijemo ovu pandemiju. Zbog toga moramo biti samodisciplinirani, strpljivi i imati povjerenje", poručio je premijer.

Tagovi: Andrej Plenković, koronakriza, koronavirus u Hrvatskoj
PROČITAJ I OVO
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
INFLACIJA
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
WASHINGTON - Indeks privatne potrošnje (PCE) u SAD-u je u ožujku dosegao godišnji rast od 2,7 posto, što je 0,2 postotna boda više nego u veljači, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE