GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković o inflaciji: Vlada će poduzimati mjere po potrebi

Plenković o inflaciji: Vlada će poduzimati mjere po potrebi
PREMIJER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.06.2022 / 20:45
Autor: SEEbiz
SPLIT - Premijer Andrej Plenković komentirao je u srijedu u Splitu rekordnu stopu inflacije- 10,8 posto ocijenivši kako Vlada prati situaciju i da će mjere poduzimati po potrebi, a kao pozitivne okolnosti izdvojio je, među ostalim signale da će turistička sezona biti na razini one prije pandemije.

"Mi ćemo donijeti paket kada to bude potrebno, kada okolnosti budu takve da moramo ponovno reagirati", rekao je Plenković. Podsjetio je kako njegova vlada već šest godina provodi kvalitetan intervencionizam "koji čuva radna mjesta, plaće i standard građana", te će isto, kad dođe taj trenutak, "napraviti ponovo".

"Poduzeli smo jako puno mjera dosad, antiinflacijskih, potporu rastu cijene energenata, i kućanstvima i mikro, malim i srednjim poduzećima, poljoprivrednicima, ribarima, smanjili poreze (…) niz drugih mjera koje smo učinili, ušli u cijene naftnih derivata, i činit ćemo to i dalje", rekao je premijer.

Dodao je kako Vlada u ovom trenutku ima nekoliko planova te da prati situaciju, a ono što je bitno je "da raste BDP, da je zaposlenost veća nego ikad, a nezaposlenost manja nego ikad, da su najave da će turistička sezona biti gotovo na razini 2019. godine".

"Kad sve elemente uzmemo u obzir, gledat ćemo koji je idući korak za intervenciju", poručio je, podsjetivši kako je glavni razlog situaciji "ruska agresija na Ukrajinu, koja je dovela do rasta cijena energenata pa onda i hrane i sirovina i građevinskog materijala i inflatorni pritisak".

Predsjednik Vlade Plenković boravio je u srijedu u Splitu, gdje je sudjelovao u svečanosti obilježavanja Dana Sveučilišta.

Novinari su Plenkovića pitali i je li ga iznenadilo uhićenje bivšeg petrinjskog gradonačelnika Darinka Dumbovića te je li ono povezano s činjenicom da on HDZ-u "više ne treba", što je on nazvao plasiranjem teza političke tajnice SDP-a Mirele Ahmetović. Istaknuo je "jednom zauvijek: DORH, policija su neovisni, samostalni i rade svoj posao bez uprava i bez pritiska izvršne vlasti".

Na pitanje zašto u svojoj Vladi ima ministra obrane koji je u sukobu interesa, a novčano je kažnjen Plenković je rekao kako je (Mario Banožić) "platio kaznu i što sad", te kako smatra da je "normalno da je u redu" (da on i dalje bude ministar): "Pa neću ja valjda slušati Milanovićeve želje i imati ministre ili ne po njegovim afinitetima".

Tagovi: Andrej Plenković, inflacija, Zoran Milanović, Mario Banožić
PROČITAJ I OVO
Marić: Najava investicijskog rejtinga je šlag na torti
ZADOVOLJSTVO
Marić: Najava investicijskog rejtinga je šlag na torti
ZAGREB - Agencija Moodys objavila je da bi mogla podići kreditni rejting Hrvatske u investicijsku kategoriju nakon preporuke EU-a o ulasku u eurozonu. Ministar financija Zdravko Marić povodom te objave održao je konferenciju za medije.
Plenković: Moodysova najava potvrđuje važnost ulaska u eurozonu
PREMIJER
Plenković: Moodysova najava potvrđuje važnost ulaska u eurozonu
ZAGREB - Najava agencije Moodys o dizanju kreditnog rejtinga Hrvatske potvrda je da će ulazak u eurozonu ojačati hrvatsko gospodarstvo i pomoći u kriznim vremenima, ocijenio je u subotu premijer Andrej Plenković.
Moodys signalizirao podizanje rejtinga Hrvatske u investicijsku kategoriju
SIGNALI
Moodys signalizirao podizanje rejtinga Hrvatske u investicijsku kategoriju
ZAGREB- Agencija Moodys objavila je da bi mogla podići kreditni rejting Hrvatske u investicijsku kategoriju nakon preporuke EU-a o ulasku u eurozonu.
Realna plaća vrijedi sve manje, travanjski podaci izazivaju glavobolju
ZARADE
Realna plaća vrijedi sve manje, travanjski podaci izazivaju glavobolju
ANALIZA - Iako se dinamika rasta neto plaća zadržala na razinama iz ožujka, sve snažnija inflacija umanjuje njihovu realnu vrijednost.
Poslovna klima u Njemačkoj pogoršana u lipnju
PESIMIZAM
Poslovna klima u Njemačkoj pogoršana u lipnju
BERLIN - Poslovna klima u Njemačkoj pogoršana je u lipnju, odražavajući pesimistična očekivanja kompanija i lošije ocjene aktualnog poslovanja, pokazalo je u petak istraživanje ekonomskog instituta ifo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE