GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Po čemu se koronakriza razlikuje od prethodne financijske krize?

Po čemu se koronakriza razlikuje od prethodne financijske krize?
KRIZA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.08.2020 / 10:32
Autor: Siniša Malus
ANALIZA - Aktualna koronakriza po mnogočemu je specifična u odnosu na prethodnu financijsku krizu koja je svijet pogodila 2008. godine.

Trenutna se kriza razlikuje od krize prije jednog desetljeća u tome što kućanstva (posebno u SAD-u) trenutno imaju znatno više raspoloživog dohotka.

Potrošnja kućanstava, koja je motor američkog gospodarstva (70% američkog BDP-a), sve je veća zahvaljujući poticajima vlade i programima likvidnosti središnje banke. Ovog tjedna očekuje se da će američki Kongres usvojiti drugi paket stimulacija, za koji se između ostalog očekuje da uključuje 1200 poticajnih čekova za građane. Na tržištu, ako američko zakonodavno tijelo ovaj tjedan ne usvoji drugi poticajni paket, možemo očekivati posljedičnu korekciju.

Kineski BDP, maloprodaja u SAD-u, Velikoj Britaniji i Njemačkoj na dobrom su putu da postepeno dosegnu razinu prije krize, dok će većina svjetske ekonomije pomalo zaostajati. Oporavak u obliku slova "V" trenutno je najviše ograničen mogućim drugim valom virusa. Ipak, ne možemo očekivati ponovnu martovsku volatilnost na tržištima kapitala.

Ljudi, zemlje i drugi sudionici na tržištu prilagodili su svoje postupke trenutnoj situaciji.

To se odražava na slučajeve kada su nacionalne vlade obuzdale nove epidemije virusa bez nametanja općih i strogih ograničenja gospodarskom životu u cijeloj zemlji. Primjer za to imali smo u Njemačkoj u Sjevernoj Rajni Vestfaliji i Pekingu u Kini, gdje su vlasti uspjele zadržati nove vruće točke bez općih zatvaranja gospodarstava.

Drugdje, poput Latinske Amerike i Afrike, tome nije tako, dok u Europi također ima dosta upitnika, posebno što se tiče Španjolske i jugoistoka Europe.

Tagovi: koronakriza, financijska kriza, američka ekonomija, potrošnja, maloprodaja, kineska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Američki dug u 2050. projiciran na 195 posto BDP-a
ZADUŽENOST
Američki dug u 2050. projiciran na 195 posto BDP-a
WASHINGTON - Pandemija koronavirusa pogoršat će dugoročne fiskalne izglede Sjedinjenih Država u idućim desetljećima te bi javni dug 2050. mogao biti gotovo dvostruko veći od bruto domaćeg proizvoda (BDP), objavio je neovisni institut CBO.
Ispunjene pretpostavke za aktiviranje instrumenta SURE
INSTRUMENTI
Ispunjene pretpostavke za aktiviranje instrumenta SURE
BRUXELLES - Sve zemlje članice EU-a dovršile su postupak odobravanja novog instrumenta SURE za pružanje financijske potpore u iznosu do 100 milijardi eura za zaštitnu radnih mjesta i radnika pogođenih pandemijom koronavirusa, objavila je u utorak Europska komisije.
Singapur, Helsinki i Zurich najpametniji gradovi
ANALIZA
Singapur, Helsinki i Zurich najpametniji gradovi

LONDON - Singapur, Helsinki i Zurich 'najpametniji' su gradovi na svijetu, sudeći po švicarskoj analizi objavljenoj usred debate o budućnosti urbanog dizajna u postpandemijsko doba.

Plenković: Za snažno gospodarstvo važan predvidljiv i pouzdan pravni i fiskalni okvir
PREMIJER
Plenković: Za snažno gospodarstvo važan predvidljiv i pouzdan pravni i fiskalni okvir
KOPRIVNICA - Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je u utorak da za ostvarivanje snažne Hrvatske u gospodarskom smislu ključnu ulogu ima razvoj pouzdanog i stabilnog pravnog okvira te predvidljivog fiskalnog okvira.
Srbija pregovara s Kinom da otkupi crnogorski dug za auto-put
PREGOVORI
Srbija pregovara s Kinom da otkupi crnogorski dug za auto-put
PODGORICA - Srbija je blizu dogovora sa Kinom da otkupi crnogorski dug za auto put, saznaje crnogorska Borba.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE