GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Po čemu se koronakriza razlikuje od prethodne financijske krize?

Po čemu se koronakriza razlikuje od prethodne financijske krize?
KRIZA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.08.2020 / 10:32
Autor: Siniša Malus
ANALIZA - Aktualna koronakriza po mnogočemu je specifična u odnosu na prethodnu financijsku krizu koja je svijet pogodila 2008. godine.

Trenutna se kriza razlikuje od krize prije jednog desetljeća u tome što kućanstva (posebno u SAD-u) trenutno imaju znatno više raspoloživog dohotka.

Potrošnja kućanstava, koja je motor američkog gospodarstva (70% američkog BDP-a), sve je veća zahvaljujući poticajima vlade i programima likvidnosti središnje banke. Ovog tjedna očekuje se da će američki Kongres usvojiti drugi paket stimulacija, za koji se između ostalog očekuje da uključuje 1200 poticajnih čekova za građane. Na tržištu, ako američko zakonodavno tijelo ovaj tjedan ne usvoji drugi poticajni paket, možemo očekivati posljedičnu korekciju.

Kineski BDP, maloprodaja u SAD-u, Velikoj Britaniji i Njemačkoj na dobrom su putu da postepeno dosegnu razinu prije krize, dok će većina svjetske ekonomije pomalo zaostajati. Oporavak u obliku slova "V" trenutno je najviše ograničen mogućim drugim valom virusa. Ipak, ne možemo očekivati ponovnu martovsku volatilnost na tržištima kapitala.

Ljudi, zemlje i drugi sudionici na tržištu prilagodili su svoje postupke trenutnoj situaciji.

To se odražava na slučajeve kada su nacionalne vlade obuzdale nove epidemije virusa bez nametanja općih i strogih ograničenja gospodarskom životu u cijeloj zemlji. Primjer za to imali smo u Njemačkoj u Sjevernoj Rajni Vestfaliji i Pekingu u Kini, gdje su vlasti uspjele zadržati nove vruće točke bez općih zatvaranja gospodarstava.

Drugdje, poput Latinske Amerike i Afrike, tome nije tako, dok u Europi također ima dosta upitnika, posebno što se tiče Španjolske i jugoistoka Europe.

Tagovi: koronakriza, financijska kriza, američka ekonomija, potrošnja, maloprodaja, kineska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Usporila inflacija u SAD-u, najviše zbog jeftinijeg benzina
INFLACIJA
Usporila inflacija u SAD-u, najviše zbog jeftinijeg benzina
WASHINGTON - Potrošačka inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama usporila je u srpnju na 8,5 posto na godišnjoj razini jer su inflatorni pritisci blago popustili, a najviše su pale cijene benzina.
HZZ: Krajem srpnja 109.571 nezaposlena osoba; prekinut pad na mjesečnoj razini
TRŽIŠTE RADA
HZZ: Krajem srpnja 109.571 nezaposlena osoba; prekinut pad na mjesečnoj razini
ZAGREB - Krajem srpnja u evidenciji Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje (HZZ) registrirana je 109.571 nezaposlena osoba, čime je, prvi put nakon pet mjeseci pada, na mjesečnoj razini zabilježen rast broja nezaposlenih, i to za 3,6 posto, dok se na godišnjoj razini i nadalje bilježi pad, za 13 posto u odnosu na lanjski srpanj.
Izvoz u prvom polugodištu porastao 35,6 posto, a uvoz za 51,8 posto
ROBNA RAZMJENA
Izvoz u prvom polugodištu porastao 35,6 posto, a uvoz za 51,8 posto
ZAGREB - Vrijednost hrvatskog robnog izvoza u prvih šest mjeseci ove godine iznosila je nešto više od 90 milijarde kuna, što je 35,6 posto više u odnosu na isto razdoblje 2021. godine, dok je uvoz porastao za 51,8 posto, na 152,5 milijardi kuna, pokazuju prvi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.
Njemačka ekonomija zbog rata i skupih energenata na gubitku 260 mlrd eura
GUBICI
Njemačka ekonomija zbog rata i skupih energenata na gubitku 260 mlrd eura
BERLIN - Njemačko gospodarstvo ostat će bez više od 260 milijardi eura dodane vrijednosti do 2030. godine uslijed rata u Ukrajini i visokih cijena energenata, što će posljedično negativno utjecati na tržište rada, navodi se u studiji Instituta za istraživanje zapošljavanja (IAB) objavljenoj u utorak.
Nevjerojatan rast proizvođačkih cijena industrije
UZLET
Nevjerojatan rast proizvođačkih cijena industrije
ANALIZA - Indeks proizvođačkih cijena za srpanj potvrdio je nastavak snažnih inflatornih pritisaka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE