GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Počela sezona zimskih sniženja, potrošnja u prosincu rekordna

Počela sezona zimskih sniženja, potrošnja u prosincu rekordna
TRENDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.12.2023 / 19:01
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Prosinac je mjesec u kojem se uobičajeno najviše troši. Od početka mjeseca pa do danas, kroz fiskalne blagajne prošlo je više od 2 milijarde 648 milijuna eura, čak 15 posto više nego lani. Neki će tek sada otvoriti novčanike i provlačiti kartice jer počela je sezona zimskih sniženja.

- Počela je sezona zimskih sniženja koja mogu trajati narednih 2 mjeseca, znači do kraja veljače. Uobičajena trgovačka praksa je takva da su prvih dana sniženja popusti manji, a kako se bliži kraj sniženju popusti su i do 70-80 posto, rekla je u Dnevniku HRT-a novinarka Silvana Skočajić.

Dodala je kako potrošači trebaju paziti da se na proizvodima nalaze dvije cijene. Nova snižena i ona stara po kojoj se proizvod prodavao zadnjih 30 dana.

- Iako se dvije trećine kupnje odvija u trgovinama, sve više je popularna internetska potrošnja. Ista pravila vrijede i za njih. Stara i nova cijena moraju se prikazati i na internetu, kazala je. Naglašava kako su ova pravila na snazi već 4 godine kako bi se potrošači zaštitili od nepoštene trgovačke prakse, no još uvijek postoji kod građana skepsa.

Upozorila je kako je ostalo još 5 dana do ukidanja dvojnog iskazivanja cijena u eurima i kunama, a nakon toga cijene će se iskazivati samo u eurima.

- Prvo dignu cijene 30 posto pa ih spuste za 10 posto. To su sniženja kod nas. U Irskoj je sniženje takvo da ono što je bilo 100 eura, sniženo je na 10, naglašava kupac.

- Može se uštedjeti, ako se gleda i prati, dodaje.

- Nismo došli na sniženja, ali došli smo nešto djeci kupiti. Trudimo se koliko je moguće povoljnije kupiti jer nismo baš za razbacivanje s novcima, rekao je kupac.

Tagovi: potrošnja, maloprodaja, trgovina, sniženja
PROČITAJ I OVO
Snažan rast trgovine na malo nastavljen i u ožujku
MALOPRODAJA
Snažan rast trgovine na malo nastavljen i u ožujku
ANALIZA - U skladu s našim očekivanjima, snažan godišnji rast prometa u trgovini na malo nastavio se i u ožujku, unatoč smanjenju na mjesečnoj razini.
Njemački BDP blago porastao u prvom kvartalu
BLAGI RAST
Njemački BDP blago porastao u prvom kvartalu
BERLIN - Bruto domaći proizvod Njemačke porastao je u prvom tromjesečju 2024. za 0,2 posto u odnosu na prethodno, izvijestio je u utorak Savezni ured za statistiku na temelju preliminarnih podataka.
Inflacija u eurozoni stabilna u travnju; Hrvatska gotovo dvostruko iznad prosjeka
TRENDOVI
Inflacija u eurozoni stabilna u travnju; Hrvatska gotovo dvostruko iznad prosjeka
FRANKFURT - Potrošačke cijene u eurozoni porasle su u travnju istim tempom kao i u prethodnom mjesecu, a u Hrvatskoj njihov rast bio je gotovo dvostruko snažniji od prosjeka u zoni primjene zajedničke europske valute, pokazali su u utorak izračuni europskog statističkog ureda.
Industrijska proizvodnja oštro pala četvrti mjesec zaredom
TRENDOVI
Industrijska proizvodnja oštro pala četvrti mjesec zaredom
ZAGREB - Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u ožujku oštro pala četvrti mjesec zaredom na godišnjoj razini, no nešto sporije nego mjesec dana prije.
Prva procjena: Inflacija usporila u travnju
CIJENE
Prva procjena: Inflacija usporila u travnju
ZAGREB - Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, prema prvoj procjeni, u travnju 2024. u odnosu na travanj 2023. (na godišnjoj razini) u prosjeku su više za 3,7%.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE