GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Počeli su pregovori o uvođenju minimalnog globalnog poreza za milijardere

Počeli su pregovori o uvođenju minimalnog globalnog poreza za milijardere
POREZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.03.2024 / 18:22
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Početkom ovog tjedna najveća svjetska gospodarstva započela su pregovore o uvođenju minimalnog globalnog poreza za milijardere.

Razgovori su započeli dvije godine nakon što se pokazalo da svijet može djelovati zajedno kako bi se odredio minimalni porez za multinacionalne kompanije. Prema podacima Poreznog opservatorija Europske unije, superbogati u velikim zemljama plaćaju znatno manje poreza od ostalih ljudi. Naime, bogatstvo superbogatih oporezuje se efektivnim stopama do 0,5 posto.

Superbogati, aktivnostima kao što su utaja poreza ili iskorištavanje rupa u poreznim sustavima ili preseljenje u zemlju s nižim porezima, uskraćuju prihode koji su sve potrebniji zbog rastućih dugova.

Direktor Europskog poreznog opservatorija Gabriel Zucman istaknuo je kako je progresivno oporezivanje ključni stup demokratskih država. Smatra da postojeća globalna mreža poreznih sustava ne osigurava adekvatno oporezivanje najbogatijih.

Prošlomjesečno izvješće britanske organizacije Oxfam navodi da superbogati u zemljama uključujući Brazil, Francusku, Italiju, Veliku Britaniju i Sjedinjene Države plaćaju efektivnu poreznu stopu nižu od efektivne porezne stope za radnike. Prema podacima Oxfama, gotovo 80 posto milijardera živi u zemljama G20.

Porezni opservatorij EU ima nekoliko prijedloga, a jedan od njih je uvođenje minimalnog globalnog poreza od dva posto na neto bogatstvo milijardera, za koje se procjenjuje da godišnje generiraju čak 250 milijardi dolara. Milijarderi koji već plaćaju dva posto poreza ne bi bili dodatno oporezovani.

Prema izvješću iz studenog 2022. koje je objavila skupina stručnjaka za financiranje klimatskih promjena, 250 milijardi dolara jednako je polovici dodatnog financiranja potrebnog afričkim zemljama svake godine za prelazak na čišće izvore energije. Kako prenosi CNN, postizanje dogovora između zemalja G20 o minimalnom globalnom porezu moglo bi potrajati jako dugo.

"Ovo je tek početak puta. Pregovori o minimalnom porezu za korporacije trajali su godinama. Ali međunarodni sporazum tada se činio kao utopija, a sada ga imamo. Dakle, postoji presedan", podsjetio je Quentin Parrinello iz EU porezni opservatorij.

Profesor ekonomije na britanskom sveučilištu Warwick Arun Advani izjavio je da bi implementacija globalnog minimalnog poreza za milijardere bila složenija od implementacije poreza za korporacije.

Prema njegovim riječima, multinacionalne kompanije imaju sjedišta u nekoliko zemalja, što vladama olakšava utvrđivanje plaćanja poreza i praćenje je li plaćen minimalni globalni porez. S druge strane, milijarderi su često mobilniji pa je manje jasno koja bi zemlja trebala profitirati od oporezivanja. Advani smatra da je dosta teško uskladiti stvari na međunarodnoj razini kada je u pitanju oporezivanje superbogatih.

Tagovi: porez na bogatstvo, bogatstvo, oxfam, milijarderi
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE