GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Porezna savjetnica objasnila tko mora platiti dvostruki porez

Porezna savjetnica objasnila tko mora platiti dvostruki porez
POREZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.02.2022 / 13:59
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Porezna savjetnica Anamarija Wagner u programu N1 govorila je o problemu oporezivanja inozemnih dohodaka.

Wagner kaže da su građani izbezumljeni i puni pitanja.

"Ne znaju koje su njihove porezne obveze. Što ako prijave, što ako ne prijave, ima li Porezna uprava pravnih temelja utjerivati njihove porezne obveze, na koliko zaostalih godina – bezbroj je pitanja stvarno", govori za N1 televiziju.

Upitana trebaju li građani prijaviti inozemne dohotke i platiti zaostalo porezno dugovanje, Wagner kaže da ovisi od slučaja do slučaja.

"Ne može se generalizirati. Svaka država je drukčija, svaki dohodak je drukčiji. Životne okolnosti svakog građanina su drukčije. Ono što definitivno proizlazi iz zakona je da, ako je životni interes poreznog obveznika ostao u Hrvatskoj, a on nije svoju poreznu rezidentnost odjavio i prijavio je u državi u koju je otišao, Porezna uprava Hrvatske ima temelja tražiti da se plate zaostala porezna davanja", objašnjava.

Hrvatska se u tom smislu ne razlikuje puno od država Europske unije, navodi.

"Generalno, Hrvatska je uskladila svoje porezne i druge zakone sa zemljama Europske unije, ali i s drugim državama. Imamo 65 potpisanih međunarodnih ugovora s drugim državama tako da je tamo detaljno definirano što s kojom vrstom dohotka i na koji način se oporezuje i gdje se oporezuju u konačnici na kraju godine te gdje se na koncu podnosi jedna jedinstvena prijava poreza na dohodak", kazala je.

Problem je u tome što, govori Wagner, hrvatski građani nisu bili dovoljno informirani o svojim poreznim obvezama.

"Nažalost, neznanje nikoga ne opravdava. Smatram da se možda moglo više uložiti u informiranost građana prilikom odlaska u inozemstvo. Međutim, to neznanje nikoga ne opravdava i naša Porezna uprava može postupiti na način kako i postupa. S tim da su u zastaru otišle neke godine. Sad su aktualne 2016. do 2022. godine", pojasnila je Wagner.

Tagovi: Anamarija Wagner, porez na dohodak, gastarbajteri
PROČITAJ I OVO
Ruski BDP pao četiri posto u drugom kvartalu
PAD
Ruski BDP pao četiri posto u drugom kvartalu
MOSKVA - Ruski bruto domaći proizvod (BDP) smanjio se za četiri posto na godišnjoj razini u drugom tromjesečju ove godine, jer zapadne ekonomske sankcije utječu na rusko gospodarstvo, objavila je danas ruska agencija za statistiku Rosstat.
Ukrajina dogovorila s MMF-om pet milijardi dolara zajma
ZAJAM
Ukrajina dogovorila s MMF-om pet milijardi dolara zajma
KIJEV - Osiguravanje novog, pet milijardi dolara vrijednog zajma od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) pomoći će uvjeriti i ostale ukrajinske kreditore da je makroekonomska situacija u toj ratom razorenoj zemlji pod kontrolom, izjavio je u petak glavni ekonomski savjetnik ukrajinskog premijera Vladimira Zelenskog.
Britanska ekonomija pala u drugom kvartalu, inflacija uzima danak
PRITISCI
Britanska ekonomija pala u drugom kvartalu, inflacija uzima danak
LONDON - Ekonomija Ujedinjenog Kraljevstva smanjila se u drugom tromjesečju 2022. Rastući troškovi života sve ozbiljnije pogađaju ovu zemlju.
Slovenija: Broj slobodnih radnih mjesta najviši od 2008.
TRŽIŠTE RADA
Slovenija: Broj slobodnih radnih mjesta najviši od 2008.
LJUBLJANA - U Sloveniji je u drugom tromjesečju oglašeno gotovo 25.900 slobodnih radnih mjesta, što je šest posto više nego u prvom kvartalu.
NBS podigla referentnu kamatu na 3,0%, zadržala prognozu BDP
KAMATNE STOPE
NBS podigla referentnu kamatu na 3,0%, zadržala prognozu BDP
BEOGRAD – Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da poveća referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na 3,0 posto i da ostane pri svojoj projekciji privrednog rasta za 2022. godinu u rasponu od 3,5 do 4,5 procenata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE