GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Poslovna aktivnost u eurozoni snažno pala u listopadu

Poslovna aktivnost u eurozoni snažno pala u listopadu
SNAŽAN PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.10.2022 / 13:21
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Poslovna aktivnost u eurozoni pala je u listopadu najsnažnije u gotovo dvije godine pod pritiskom visokih troškova života i skoka cijena energije koji koče potražnju, pokazalo je u ponedjeljak istraživanje S&P Globala.

Indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone pao je u listopadu za jedan bod u odnosu na rujan, spustivši se na 47,1 bod, najnižu razinu od studenoga 2020., utvrdio je S&P Global.

Njegova vrijednost zadržala se tako četvrti mjesec zaredom ispod razine od 50 bodova, signaliziravši pad aktivnosti.

„Čini se da će gospodarstvo eurozone pasti u četvrtom tromjesečju, s obzirom da je listopad donio još dublji pad proizvodnje i slabiju potražnju, dodatno potaknuvši špekulacije da je recesija gotovo neizbježna”, rekao je glavni poslovni ekonomist S&P Globala Chris Williamson.

Industriju su posebno teško pogodili poskupljenje energije i poremećaji u lancima opskrbe koji se još nisu u potpunosti oporavili od pandemijske krize, a dodatne nevolje zadao je i rusko-ukrajinski rat.

Pad aktivnosti u proizvodnom sektoru najsnažniji je od srpnja 2012., kada se izuzme razdoblje pandemijskog zatvaranja, ali pošteđen nije ni uslužni sektor s najvećim padom aktivnosti od svibnja 2013., kada se isključi razdoblje najstrožih epidemioloških mjera.

Izuzetak su samo tehnološke, farmaceutske i biotehnološke i tvrtke za industrijske usluge, napominje Markit.

Indeks novih narudžbi pao je na najnižu razinu u dvije godine, pokazalo je istraživanje.

„Potražnja naglo pada i kompanije sve više zabrinjavaju velike zalihe i neočekivano slaba prodaja, posebno kako se bliži zima. Zato pretežu rizici ubrzanog pada (aktivnosti) pred kraj godine”, navodi Williamson.

Visoki troškovi energije i pritisak na povećanje polaća zadržali su ulazne troškove blizu najviše razine u tri mjeseca, a rezultat su kontinuirano visoke prodajne cijene robe i usluga.

Očekivanja poslovnih čelnika na najnižoj su razini otkada se provodi istraživanje, izuzme li se razdoblje pandemije, utvrdio je S&P Global.

Posebno su niska u industriji i u Njemačkoj, odražavajući zabrinutost za opskrbu energijom, visoke troškove života i posustajanje svjetskog gospodarstva, dodaju.

Tagovi: Poslovna aktivnost u eurozoni, eurozona
PROČITAJ I OVO
Početak turističke sezone prijeti novom intenziviranju inflacije
CIJENE
Početak turističke sezone prijeti novom intenziviranju inflacije
ZAGREB - U Hrvatskoj i dalje rastu cijene roba i usluga – istina rastu i plaće, ali ne posustaje inflacija koja iznosi 3,7 posto.
Projekcije MMF-a: Slovenija će do 2029. prestići Italiju po kupovnoj moći
STANDARD
Projekcije MMF-a: Slovenija će do 2029. prestići Italiju po kupovnoj moći
LJUBLJANA - Prema posljednjim projekcijama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Slovenija će do 2029. godine - s obzirom na očekivanu razliku u stopama gospodarskog rasta - po BDP-u po stanovniku prema kupovnoj moći prestići Italiju i znatno se približiti Ujedinjenom Kraljevstvu i Francuska. Po tom pokazatelju već je ispred Grčke, Portugala i Španjolske.
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
TRŽIŠTE RADA
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
WASHINGTON - Američko tržište rada značajno se ohladilo prošlog mjeseca jer su i zapošljavanje i rast plaća usporili više nego što su ekonomisti očekivali u travnju.
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
SKOK
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
ANKARA - Inflacija u Turskoj ubrzala se na 69,8% godišnje u mjesecu travnju, izvijestio je u petak Turski zavod za statistiku.
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
TRENDOVI
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta OVI u travnju je pao za 5,4 posto, što je četvrti mjesec zaredom kako pada na godišnjoj razini, dok je u odnosu na ožujak porastao za 1,3 posto, objavio je u petak Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE