GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Potražnja podupire oporavak njemačkog izvoza i proizvodnje

Potražnja podupire oporavak njemačkog izvoza i proizvodnje
OPORAVAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.08.2020 / 12:38
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Izvozna potražnja poduprla je i u lipnju oporavak njemačke industrije od šoka koji su prouzročile mjere suzbijanja pandemije koronavirusa, pokazali su podaci objavljeni u petak.

Njemačka industrijska proizvodnja porasla je u lipnju 8,9 posto u odnosu na prethodni mjesec, potaknuta dijelom i 14,9-postotnim povećanjem izvoza na mjesečnoj razini, najsnažnijim u gotovo 30 godina, pokazuju izvješća statističkog ureda Destatisa.

U svibnju proizvodnja je porasla 7,4 a izvoz devet posto u odnosu na prethodni mjesec, pokazujući naznake oporavka prvi puta od izbijanja pandemije.

Proizvodnja u automobilskom sektoru poskočila je u lipnju čak 54,7 posto u odnosu na svibanj, iako je njezin obujam još uvijek 20 posto niži nego u veljači, mjesecu prije izbijanja epidemije.

Opći oporavak izvoza prikriva velike razlike među pojedinim zemljama u različitim fazama pandemije.

Kina se prva našla na udaru epidemije, poduzevši drastične mjere kako bi suzbila zarazu. U lipnju je bilježila tek sporadične nove slučajeve, život i gospodarstvo gotovo su se normalizirali, što se očitovalo i u skoku uvoza iz Njemačke za 15,4 posto na godišnjoj razini.

SAD je pak u lipnju bilježio veliki broj novozaraženih a unatoč postupnom ublažavanju mjera suzbijanja epidemije potražnja za robom iz Njemačke bila je u lipnju 20,7 posto niža nego u istom mjesecu prošle godine, primjećuje Reuters.

Njemački uvoz također je snažno porastao u lipnju, za sedam posto na mjesečnoj razini, najsnažnije u deset godina.

Duboki tragovi

Unatoč snažnom skoku, i izvoz i uvoz bili su u lipnju prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima 16 odnosno 12,5 posto niži nego u veljači, mjesecu prije izbijanja pandemije.

Duboke tragove pandemije otkriva i usporedba s istim prošlogodišnjim mjesecom.

Tako je njemački izvoz u lipnju bio 9,4 posto a uvoz 10 posto manji nego u istom prošlogodišnjem mjesecu.

Njemačka je u lipnju bilježila višak u trgovinskoj razmjeni sa svijetom od 15,6 milijardi eura. U veljači iznosio je 20,3 milijarde a u prošlogodišnjem lipnju 16,5 milijardi eura.

Ekonomisti upozoravaju da bi njemačko gospodarstvo u sljedećim mjesecima moglo posustati u nastojanjima da se vrati na pretkrizne razine.

"Drugim riječima, oporavak će u predstojećem razdoblju biti spor i neravnomjeran", smatra Claus Vistsen iz Pantheon Macroeconomicsa.

Tagovi: njemačka ekonomija, njemački izvoz, Njemačka, Ifo index
PROČITAJ I OVO
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE