GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Povjerenje francuskih i talijanskih potrošača znatno poboljšano u lipnju

Povjerenje francuskih i talijanskih potrošača znatno poboljšano u lipnju
MALO OPTIMIZMA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.06.2020 / 16:16
Autor: SEEbiz / H
PARIZ - Povjerenje francuskih i talijanskih potrošača oporavilo se u lipnju, ali je strah od nezaposlenosti u Francuskoj dosegnuo najvišu razinu u sedam godina, pokazuju istraživanja objavljena u petak.

Povjerenje francuskih potrošača oporavilo se u mjesecu na izmaku, iako je strah domaćinstava od nezaposlenosti i loših izgleda za gospodarstvo i dalje velik, pokazalo je istraživanje francuskog statističkog ureda INSEE.

Njegovo je istraživanje pokazalo da je indeks povjerenja potrošača u lipnju porastao za četiri boda u odnosu na svibanj, na 97 bodova.

Povjerenje potrošača oštro je palo nakon što je sredinom ožujka vlada zbog pandemije koronavirusa uvela mjere blokade među najstrožima u Europi. Počeli su ih ublažavati 11. svibnja.

U statističkom uredu navode da je zabrinutost domaćinstava u vezi s izgledima za gospodarstvo u idućih 12 mjeseci malo ublažena u odnosu na visoke razine u travnju i svibnju.

Strah od nezaposlenosti blago je pojačan, dosegnuvši najvišu razinu u sedam godina, prema indeksu statističkog ureda..

Vlada očekuje da će se drugo najveće gospodarstvo eurozone ove godine smanjiti 11 posto, dovodeći u pitanje 800 tisuća radnih mjesta.

Veći optimizam i među talijanskim potrošačima

Povjerenje talijanskih potrošača i poslovnih čelnika također je ojačalo u lipnju, pokazali su rezultati istraživanja statističkog ureda ISTAT-a.

Indeks koji mjeri očekivanja potrošača porastao je za 6,3 boda u odnosu na svibanj, dosegnuvši 100,6 bodova. Pritom su posebno snažno poboljšana očekivanja za gospodarstvo, iskazala u skoku podindeksa za 14,3 boda, na 87,2 boda.

Indeks koji iskazuje očekivanja poslovnih čelnika porastao je za 8,2 boda, na 65,4 boda.

Najsnažnije su poboljšana očekivanja u građevinskom sektoru, čiji je indeks poskočio 15,6 bodova, te u uslužnom sektoru, iskazana u rastu indeksa za 12,8 bodova.

Slijede maloprodaja i industrija s rastom indeksa za 11,1 odnosno 8,3 boda.

Italija i Francuska spadaju među europske zemlje najteže pogođene pandemijom koronavirusa.

Tagovi: francuska ekonomija, eurozona, talijanska ekonomija, povjerenje potrošača, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Hrvatska među zemljama EU-a s najvećim padom udjela javnog duga u BDP-u
JAVNI DUG
Hrvatska među zemljama EU-a s najvećim padom udjela javnog duga u BDP-u
LUXEMBOURG - Javni dug EU-a i eurozone iskazan udjelom u BDP-u smanjen je u trećem tromjesečju 2021. godine, odražavajući ubrzani oporavak gospodarstva od koronakrize, a Hrvatska je među zemljama s najvećim padom, pokazuje izvješće Eurostata.
Blagi rast broja zaposlenih u Hrvatskoj
ZAPOSLENOST
Blagi rast broja zaposlenih u Hrvatskoj
ZAGREB - U Hrvatskoj je u prosincu prošle godine bilo nešto više od 1,57 milijuna zaposlenih, što je 0,1 posto više nego u studenom te 1,5 posto više nego u prosincu 2020., pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Njemačka želi svake godine uvesti 400.000 kvalificiranih radnika iz inozemstva
UVOZ RADNIKA
Njemačka želi svake godine uvesti 400.000 kvalificiranih radnika iz inozemstva
BERLIN - Nova njemačka koalicijska vlada želi svake godine iz inozemstva privući 400.000 kvalificiranih radnika kako bi riješila problem demografske neravnoteže i nedostatak radnika u ključnim sektorima, problem koji bi mogao usporiti gospodarski oporavak nakon pandemije.
Lagarde: Prebrzo podizanje kamatnih stopa zakočilo bi gospodarstvo
KOČNICA
Lagarde: Prebrzo podizanje kamatnih stopa zakočilo bi gospodarstvo
FRANKFURT - Prebrzo podizanje kamatnih stopa u eurozoni uključuje i rizike, unatoč znatno ojačaloj inflaciji, jer bi gospodarski rast mogao usporiti, upozorila je u četvrtak predsjednica Europske središnje banke (ECB) Christine Lagarde.
Aladrović: Što se tiče tržišta rada, 2022. bit će najbolja od osamostaljenja
PORUKE
Aladrović: Što se tiče tržišta rada, 2022. bit će najbolja od osamostaljenja
ZAGREB - Ministar rada Josip Aladrović izrazio je u srijedu uvjerenje kako će ova godina, što se tiče tržišta rada, biti najbolja unatrag 30 godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE