GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Povjerenje potrošača u SAD-u palo prvi put od studenog

Povjerenje potrošača u SAD-u palo prvi put od studenog
PESIMIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.02.2024 / 19:35
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Povjerenje potrošača u Sjedinjenim državama smanjilo se u veljači.

Conference Boardov indeks povjerenja potrošača za veljaču zabilježio je prvi pad od studenog, "odražavajući stalnu neizvjesnost oko američkog gospodarstva", rekla je Dana Peterson, glavna ekonomistica Conference Boarda.

Indeks je u veljači zabilježio očitanje od 106,7, što je pad s revidirane razine od 110,9 u siječnju. Preliminarno očitanje u siječnju iznosilo je 114, što je najviša vrijednost ovog indikatora u dvije godine. Ekonomisti koje je anketirao Bloomberg očekivali su očitanje od 115 za veljaču.

Indeks očekivanja, koji mjeri kratkoročne izglede potrošača za prihode, poslovanje i uvjete na tržištu rada, pao je na 79,8 u veljači s revidiranih 81,5 u siječnju. Povijesno gledano, očitanje ispod 80 u toj kategoriji signalizira recesiju u nadolazećoj godini.

“Pad povjerenja bio je širok, utječući na sve dohodovne skupine osim kućanstava koja zarađuju manje od 15.000 dolara i onih koja zarađuju više od 125.000 dolara. Povjerenje se pogoršalo kod potrošača mlađih od 35 godina i onih od 55 i više godina, dok se malo popravilo kod onih u dobi od 35 do 54 godine", dodao je Peterson.

Naime, brige potrošača u veljači manje su se odnosile na to koliko plaćaju na benzinskoj crpki ili u trgovini, već su bile više usredotočene na nedavne naslove koji naglašavaju povećanje broja otpuštanja službenika i povećanu usredotočenost na nadolazeće predsjedničke izbore.

"Odgovori u veljači otkrili su da, iako je ukupna inflacija ostala glavna preokupacija potrošača, oni su sada malo manje zabrinuti zbog cijena hrane i plina, koje su se smanjile posljednjih mjeseci", rekao je Peterson. "Ali više su zabrinuti zbog situacije na tržištu rada i političkog okruženja u SAD-u."

Ispis u utorak također dolazi na kraju onoga što je bilo mješovita vreća ekonomskih podataka za početak godine.

Izvješća o Indeksu potrošačkih cijena (CPI) i Indeksu proizvođačkih cijena za siječanj ranije ovog mjeseca pokazala su da su cijene porasle više od očekivanog u prvom mjesecu godine i izazvala strahovanja da bi inflacija mogla biti oštrija nego što se prvobitno predviđalo. Izvješće o maloprodaji u siječnju također je razočaralo, budući da je potrošačka potrošnja pala više od očekivanog.

Tagovi: Povjerenje potrošača, potrošači, conference board
PROČITAJ I OVO
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
TRŽIŠTE RADA
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
WASHINGTON - Američko tržište rada značajno se ohladilo prošlog mjeseca jer su i zapošljavanje i rast plaća usporili više nego što su ekonomisti očekivali u travnju.
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
SKOK
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
ANKARA - Inflacija u Turskoj ubrzala se na 69,8% godišnje u mjesecu travnju, izvijestio je u petak Turski zavod za statistiku.
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
TRENDOVI
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta OVI u travnju je pao za 5,4 posto, što je četvrti mjesec zaredom kako pada na godišnjoj razini, dok je u odnosu na ožujak porastao za 1,3 posto, objavio je u petak Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAPOSLENOST
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih u industriji u ožujku je pao i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, u usporedbi s veljačom manji je za 0,1 posto, dok je u u odnosu na ožujak lani pao za 2,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
OECD pogoršao prognoze njemačkog rasta
LOŠIJE
OECD pogoršao prognoze njemačkog rasta
BERLIN - Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) ponovno je naniže revidirala svoju prognozu gospodarskog rasta u Njemačkoj i sada vidi samo minijaturni rast od 0,2% za ovu godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE