GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prihvaćen zagrebački proračun za 2021. godinu

Prihvaćen zagrebački proračun za 2021. godinu
PRORAČUN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.12.2020 / 20:36
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u utorak su na sjednici većinom glasova podržali gradski proračun za iduću godinu 'težak' 13,65 milijardi kuna, uz žestoke kritike oporbe da je predizboran, a oštro protivljenje je izazvala i namjera prodaje Paromlina, Gredelja i Zagrepčanke.

Proračun Grada Zagreba je donesen s 27 glasova za, a 17 protiv. Gradski zastupnici su na sjednici većinom glasova odbili sve amandmane koje su oporbeni zastupnici i klubovi podnijeli na proračun.

U gradskom proračunu za 2021. planira se 13,65 milijardi kuna ukupnih prihoda, odnosno 1,97 milijardi kuna (16,9 posto) više ukupnih prihoda nego 2020. godine

Najviše se povećavaju prihodi od prodaje dugotrajne imovine - za 1,05 milijardi kuna. U proračun su uključeni procijenjeni prihodi od prodaje kompleksa Gredelj (618,5 milijuna kuna), Zagrepčanke (376,7 milijuna kuna) i Paromlina (75 milijuna kuna).

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je da je proračun realan, socijalan, uravnotežen i razmjeran te korespondira s vremenom u kojem živimo, odnosno s potresom i koronakrizom.

Poručio je da im je zadatak obnoviti grad, potaknuti razvoj gospodarstva te nastaviti investicije kako bi poduzetnici nastavili raditi, a Zagrepčani osjetili vidljive rezultate za sredstva koja izdvajaju u proračun.

"S obzirom na krizu i smanjene prihode grada, a u cilju omogućavanja razvoja i zadržavanja postojećeg standarda, Grad se odlučio na prodaju manjeg dijela svoje imovine, 150 od 450 milijuna eura koje smo teškom mukom stjecali ovih 20 godina", rekao je Bandić.

Nabrojao je po gradskim četvrtima što sve grad planira napraviti, najavivši, između ostalog otvaranje sljemenske Žičare na 'prvi lauf' 3. siječnja, izgradnju Jarunskog mosta, početak radova na Branimirovoj, obnovu Branimirovu tržnicu, sanjkalište Cmrok, mnoštvo vrtića, škola, ambulanti.

"Pokazujemo s ovim projektima da nema predaje i nećemo stati", poručio je.

Oporba: Proračun nerealan i dugoročno opasan

Ovo je 'deja vu', svaka čast, zbilja ste neumorni, čuli smo iste projekte koje najavljujete godinama, a nikada ne ostvarujete", komentirao je gradonačelnikovo izlaganje gradski zastupnik Tomislav Stojak. Upitao je gradonačelnika kako misli prodati Paromlin, a istovremeno tamo ostvariti Gradsku knjižnicu.

"Bandić ne možete biti veći zagovornik knjižnice od vas, ja imam papire. Knjižnica u Paromlinu ostaje", odgovorio je gradonačelnik.

Matej Mišić (Klub gradskih zastupnika SDP-a) komentirao je da je proračun predizboran, nerealan i dugoročno opasan.

Kaže da kada se usporede planirani prihodi za 2020. i 2021. te projekcije za 2022. i 2023., vidljive su ozbiljne anomalije.

U 2020. planirani prihodi bili su 12,2 milijardi kuna, a slijedeće 2021. - 14 milijardi kuna, dodao je. Godinu dana kasnije, 2022. planiramo prihode za 1,1 milijardu kuna manje u odnosu na 2021., odnosno 12,9 milijardi.

"Iz toga jasno proizlazi da se radi o predizbornom proračunu koji ima samo jedan cilj, a to je da neovisno o financijskoj stabilnosti Zagreba gradonačelnik razmišlja o još samo jednom mandatu", ustvrdio je Mišić.

Naveo je i da subvencije ZET-a rastu 70 posto u odnosu na prošlu godinu, 325 milijuna kuna. Mjera roditelj odgajatelj raste za trećinu, sa 360 na 485 milijuna kuna, a evidentno je, kaže, da nije dala rezultate jer se 2019. rodilo manje djece nego 2016.

Stanko Kordić (Klub gradskih zastupnika Glas-a i HSU-a) komentirao je da je rashodovna strana ove godine upristojena što se tiče fiksnih stavki koje možemo predvidjeti, ali potpuno nerealna s obzirom na predizborna obećanja koja se guraju unutra. "Ove godine bilo je potrebno lažirati prihodovnu stranu onda smo to napravili s nuđenjem prodaje imovine", dodao je.

Vladimir Ferdelji (Klub gradskih zastupnika HSLS-a i nezavisnog zastupnika Vladimira Ferdeljija) rekao je da su ove godine dobili proračun koji je izuzetno teško ozbiljno analizirati. Osvrnuo se na prodaju Paromlina, Zagrepčanke i Gredelja, komentirajući da se, kada se nepovratno prodaje gradska imovina, onda to zove struganje rajngle. "Znamo da se rejngla struže na kraju ručka i nadam se da je ovo nije samo predizborni već i odlazni proračun", dodao je.

Tomislav Tomašević (Klub zastupnika lijevog bloka) ističe da čak i kad bi prodali "obiteljsko srebro" i dalje ne bi ni počeli vraćati rupu od 1,3 milijardi kuna.

Predsjednik Kluba gradskih zastupnika HDZ-a Kazimir Ilijaš najavio je da će HDZ-ovi zastupnici podržati proračun jer žele pokazati jednu stabilnost, da Grad i građani Zagreba mogu normalno funkcionirati u ovim uvjetima u kojima živimo.

"Mi smo skloni podržati ovaj prijedlog proračuna, unutra su inkorporirani naši amandmani, oni koji se nisu izvršili. Svjesni smo situacije u kojoj živimo, pandemije koronavirusa, a isto tako što smo ove godine na žalost proživjeli 22. ožujka, potres. I smatramo na ovaj način kao što ćemo podržati, proračun da želimo pokazati jednu stabilnost, dakle, da Grad i građani grada Zagreba mogu normalno funkcionirati u ovim uvjetima u kojima živimo", istaknuo je predsjednik Kluba gradskih zastupnika HDZ-a Ilijaš.

Tagovi: zagrebački proračun, Grad Zagreb, Tomislav Tomašević, Matej Mišić, Milan Bandić, Paromlin, Gredelj, Zagrepčanka, Vladimir Ferdelji, Renato Petek
PROČITAJ I OVO
Američka ekonomija na kraju 2022. porasla više od očekivanja
RAST
Američka ekonomija na kraju 2022. porasla više od očekivanja
WASHINGTON - Američka ekonomije porasla je više od očekivanja je u četvrtom tromjesečju 2022. godine.
Njemačka vlada povećala prognozu BDP-a za 2023.
BOLJE PROGNOZE
Njemačka vlada povećala prognozu BDP-a za 2023.
BERLIN - Njemačko bi gospodarstvo ove godine trebalo rasti za samo 0,2 posto, objavila je vlada u svom godišnjem izvješću koje će biti objavljeno u srijedu u Berlinu - što je poboljšanje u odnosu na prethodnu procjenu.
Krajem rujna dug opće države 70,4% BDP-a
ZADUŽENOST
Krajem rujna dug opće države 70,4% BDP-a
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupno stanje duga svih podsektora opće države (domaća i inozemna komponenta duga središnje države, fondovi socijalne sigurnosti i lokalna država) na kraju rujna 2022. iznosilo je 344,2 mlrd. kuna.
Izvoz iz BiH u Hrvatsku porastao skoro 40 posto
ROBNA RAZMJENA
Izvoz iz BiH u Hrvatsku porastao skoro 40 posto
SARAJEVO - Iz Bosne i Hercegovine je tokom prošle godine najviše roba izvezeno u Hrvatsku, a istovremeno je Hrvatska na četvrtom mjestu po izvozu u BiH, pokazali su podaci koje je objavila Agencije za statistiku BiH.
Inflacija u Australiji najviša od 1990.
CIJENE
Inflacija u Australiji najviša od 1990.
CANBERRA - Inflacija u Australiji porasla je na novu 32-godišnju najvišu razinu od 7,8% u posljednjem tromjesečju fiskalne godine 2022., rastući najbržim tempom od ožujka 1990.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE