GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Primorac objasnio zašto su toliko rasle cijene

Primorac objasnio zašto su toliko rasle cijene
OBJAŠNJENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.04.2024 / 16:07
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ministar financija Marko Primorac oglasio se o najnovijim vijestima o stopi inflacije.

Hrvatska je i u ožujku bila na vrhu eurozone po rastu potrošačkih cijena dok je inflacija u zoni primjene zajedničke europske valute ponovo blago oslabila, uz marginalni pad cijena hrane, prvi puta u gotovo tri godine, pokazali su u srijedu izračuni europskog statističkog ureda.

U ožujku godišnja stopa inflacije u eurozoni, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), spustila se na 2,4 posto, utvrdio je Eurostat. U veljači bila je iznosila 2,6 posto. Hrvatska je u ožujku, po podacima Eurostata, bilježila najsnažniji rast potrošačkih cijena na godišnjoj razini, mjeren HICP-om, za 4,9 posto. U veljači bile su porasle za 4,8 posto.

“Najniža je stopa inflacije zabilježena od listopada 2021.”, istaknuo je Marko Primorac i dodao:

“Veseli što je de facto od studenog 2022. bilježimo trend smanjivanja stope inflacije, uz izuzetka u kolovozu zbog turističke sezone. Bilo bi bolje da je niža i da se približava onoj kojoj težimo – dva posto. Što se tiče stope u ožujku, više je razloga za to. Jedan od važnijih razloga je povećanje cijena usluga od 6,6 posto zbog turističke sezone, tj. dobre predsezone. Prema podacima u prvom kvartalu bilježimo porast noćenja od 15 posto, a tome je pridonijelo uskršnje vrijeme i rezervacija već u ožujku.”

Odgovarajući na pitanje o usporedbama s drugim zemljama rekao je:

“Druge države članice EU-a bez eura imaju i veće stope inflacije. Mi smo članica Eurozone s najvećim gospodarskim rastom. Što je veći gospodarski rast, to utječe na inflatorna kretanja. Inflacija je tek nešto veća. U Austriji je inflacija na razini 4,2, a u Hrvatskoj 4,9. Imamo tek nešto veću stopu inflacije, ali puno veći gospodarski rast. Rast je bio potaknut potrošnjom kućanstava i većim investicijama, a time je rasla potražnja za dobrima i samim time su rasle i cijene. Što se tiče politika Vlade, inflacija kao takva je u domeni monetarne politike, no fiskalna politika može biti odgovorna da dodatno ne podrgijava inflaciju.”

O visokom rastu potrošačkih cijena rekao je: “Nadamo se da je to trenutna situacija kao u kolovozu prošle godine. Bio bih neozbiljan kad bih rekao da se neće ponoviti povećanje inflacije u ljeto, kao što se dogodilo prošle godine.”

O cijenama i standardu rekao je: “Svi smo zabrinuti, ali ne bih rekao da su to enormni udari. Povećanje cijena od 4,1 posto nije enormno. Nismo zadovoljni i zato nastavljamo s mjerama. S time se treba nositi, imamo ograničen manevarski prostor.”

Tagovi: primorac, inflacija, cijene
PROČITAJ I OVO
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
Japanski izvoz porastao je više od očekivanog u ožujku
RAST
Japanski izvoz porastao je više od očekivanog u ožujku
TOKIO - Izvoz iz Japana porastao je 7,3% na godišnjoj razini u ožujku, usporavajući u odnosu na rast od 7,8% zabilježen u veljači.
Powell: Ove godine slabo napredujemo s inflacijom
FED
Powell: Ove godine slabo napredujemo s inflacijom
WASHINGTON - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao je da američko gospodarstvo, iako je inače snažno, nije doživjelo povratak inflacije na cilj središnje banke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE